Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Мохаммад Фазил Сайфи е управляващ посолството на Афганистан в София от 2020 г. Бил е посланик на Афганистан у нас (2002-2005) и в Туркменистан (2008-2015) и съветник на външния министър по въпросите на Русия, Кавказ и Централна Азия (2015-2019).
Д-р Мохаммад Фазил Сайфи е управляващ посолството на Афганистан в София от 2020 г. Бил е посланик на Афганистан у нас (2002-2005) и в Туркменистан (2008-2015) и съветник на външния министър по въпросите на Русия, Кавказ и Централна Азия (2015-2019).

Талибаните се възползваха от вакуума след изтеглянето на американците, по-лоши са и отпреди 20 г., казва управляващият посолството на Афганистан у нас

- Г-н Сайфи, напоследък в София се забелязват все повече афганистанци. Млади мъже или момчета от Афганистан, очевидно това е профилът на бежанеца сега, вече почти няма сирийци, нито африканци...

- Точно така. Това е факт. Тази тенденция се засили заради събитията в Афганистан и ние предупреждавахме, че активността на талибаните ще доведе до такава бежанска вълна. Тези младежи не желаят да бъдат рекрутирани в талибанските милиции и да бъдат хвърляни като пушечно месо във войната.

Затова правят всичко възможно да напуснат Афганистан. Бягат към Пакистан или Иран. От Иран в Турция, след което към Гърция или България. Каналът за трафик към България съществуваше още през 90-те години, когато беше първият ми мандат като дипломат тук. И този канал все още работи активно.

Ежедневно прииждат нови и нови въпреки всички мерки. Идват, защото са принудени. Войната в Афганистан ще се ожесточи, което ще доведе до още по-голям поток. Колкото по-лошо става там, толкова повече ще прииждат. Хората в Афганистан продават всичко и последното, което им е останало, домовете си продават даже, и с парите пращат децата си към Европа. И вече дори не става въпрос за икономическо оцеляване, пращат ги, за да останат живи. Поне един син да оцелее.

Въпросът е на живот и смърт. Иначе тези младежи ще бъдат изправени пред перспективата или да бъдат мобилизирани в правителствените части, или талибаните да ги рекрутират и да ги хвърлят срещу армията на първа линия.

Уви, тези младежи нямат голям избор. Затова те не са виновни. Не са тръгнали от добро, минават хиляди километри през опасни територии, през граници, с последните си пари, за да получат шанс за живот. Затова се обръщам с молба към българските власти, които винаги са ни помагали, без значение кой е управлявал в България.

- Каква е молбата ви?

- Моля българските власти за помощ. Да се отнасят добре и с разбиране към тези бежанци. Въпреки трудностите. Знам, че не е никак лесно и по икономически причини, и заради обществените нагласи тук.

През последните години ние не поддържахме активни отношения с България и отчитаме това като наша грешка. Затова бях изпратен отново в София, като човек, който има контакти отпреди, за да създадем ефективна връзка между Кабул и София.

Вашето посолство в Афганистан бе закрито заради онзи взрив преди 3 години, затова чрез нашата мисия искаме да направим всичко възможно да облекчим комуникацията и да възстановим добрите връзки между двете страни. Властите в Афганистан смятат, че България е страна с голям авторитет в региона и Европа, особено след инициативата "Три морета".

Вашият контингент двайсет години допринасяше за мира и стабилността в Афганистан. Затова продължаваме да гледаме на България като на важна и приятелска страна с авторитет в региона.

- Имате ли данни в момента колко афгански бежанци има в България?

- Много е трудно да ви дам точни данни. Когато те идват, търсят убежище по хуманитарни причини. Но те искат да работят, да изкарат пари, за да върнат заемите, с които техните роднини са ги изпратили насам. България е само първата стъпка по техния път. Тук им е трудно, докато се установят, докато им дадат карта, минава поне година. Но те се стремят към Западна Европа, защото в България им е трудно да намерят работа. Ако намерят нещо, то е зле платено. Затова те само използват територията на България като трамплин към Запада - Германия и други страни.

- Регистрират ли се в България?

- Някои подават документи за регистрация, но например днес подадат документи, а утре изчезват. Отиват при каналджиите. И при първа възможност заминават, било то през Гърция, Румъния или Сърбия, и продължават към Западна Европа. Те сменят поне 10-15 трафиканти по целия път. Срещу заплащане, разбира се.

- А тези, които нямат пари за трафиканти?

- Има и такива, на които парите им стигат до България. И остават тук. Не могат да намерят повече пари, роднините им в Афганистан повече няма как да им помогнат. Много от тях умират и по пътищата. Неотдавна, преди два-три месеца, имахме случай в Ихтиман. Една такава група младежи стигнала до България и един от тях заболял от коронавирус ли, от какво ли - починал в колата на трафикантите. Оставили го до пътя и продължили. Обадиха ни се, аз изпратих веднага консула и се погрижихме тялото да бъде върнато в Афганистан. Стана ми много мъчно, защото беше младо, красиво момче, беше завършил институт, имаше спортни награди, но ето... А има стотици такива случаи.

Има и такива случаи, в които не можем да установим кои са, какви са, откъде са. Те още в Иран си сменят имената, после в Турция пак ги сменят. Когато пристигнат тук, някои са с фалшиви документи, ако въобще имат някакви документи.

Има пакистанци, които си хвърлят документите и когато ги заловят, казват, че са афганистанци. През 2001 г. пак имаше голям наплив на бежанци от Афганистан и ако помните случая с тия, които запалиха българския флаг в лагера, тогава се каза, че са афганистанци. Но те бяха пакистанци и аз тогава лично ходих при Бойко Бориков, който беше главен секретар на МВР, за да му обясня това.

Сега в Сърбия също имаме много задържани афганистанци, а там условията на задържане не са като в България, много по-лоши са. Въобще имаме големи проблеми и те ще стават още по-големи.

- Каква е ситуацията на терен в Афганистан, според някои оценки талибаните вече контролират повече от 85% от територията на страната?

- След като американската армия обяви, че се изтегля от Афганистан, талибаните усилиха своите нападения в различни части на страната, особено на север. Близо двеста регионални центъра паднаха под техен контрол. Талибаните се насочват към административния център, към главния град в областта и влизат в него, често пъти без война.

Така контролът им е върху важните точки в областта, а не върху цялата област. В Газни например те превзеха града, след като губернаторът и цялото армейско поделение напуснаха и отидоха в Кабул за по-сигурно. Превзеха Талокан, Кундуз и дори Файзабад - столицата на провинция Бадахшан, където никога не е имало талибани дори през 90-те години.

- Какво е обяснението за този успех на талибаните?

- Те се възползваха от напускането на американската армия и създалия се вакуум преди прегрупирането и поемането на контрола по места от афганистанската армия. С американците имахме и съвместна въздушна защита, която в момента не съществува.

Разбира се, имаше някои пропуски от страна на ръководството на нашата армия, затова президентът направи промени в армията и генералния щаб, които би трябвало да доведат до положителен резултат. Но да не забравяме и това, че през последните месеци талибаните не се съобразяват с подписаните между тях и американците споразумения от Доха миналата година.

Напротив, от 14 април, след съобщението за изтегляне на международните войски, талибаните ескалираха напрежението с повече от 6 хил. атаки из цялата страна, убивайки над 5000 войници и над 2000 цивилни граждани, включително жени и деца.

В град Спинболдак, на границата с Пакистан, над 300 влиятелни и образовани граждани бяха отведени от домовете си. Телата на 120 от тях бяха впоследствие намерени, а за останалите и до днес няма вест.

- А с какво тези талибани се различават от ония, които международната коалиция прогони от Кабул преди точно 20 години?

- Когато миналата година те подписаха договора в Доха, имаше пропагандни информации, че това са други талибани, че са се променили, искат мир и преговори. Но сега виждаме, че те нямат такива намерения и веднага започнаха зверствата. По-лоши са даже и отпреди.

В превзетите от тях територии веднага наложиха своя шериат. Но това не е ислямският шериат, а техният. Има огромна разлика. В ислямското право не можеш да убиеш дори животно просто ей така. Всеки, дори престъпникът, има право да се защити. Талибанският шериат не признава никое човешко право. Там на секундата се режат ръце и глави.

В северните провинции вече обявиха, че всичи неомъжени жени над 15 години и тези, които са вдовици до 45 години, ще бъдат омъжени. Без никой да ги пита. Като чували с картофи ги раздават на войниците си.

- За да водиш война, трябват пари, откъде талибаните имат ресурси след 20-годишна изолация?

- Да не забравяме, че почти 20 години, въпреки чуждото военно присъствие, те контролираха някои от южните части на страната, където се произвежда опиумен мак. Цялата търговия с наркотици де факто бе в ръцете им. Контролират 10 гранични пункта, през 5 от които се осъществява международен транзит - 2 на границата с Туркменистан, 3 на иранската граница и по един на границите с Узбекистан и Пакистан. Това е огромен доход от таксите, които те вземат.

Прибират също така местни данъци и такси от населението, което живее на териториите, контролирани от тях. В техни ръце са и провинции, в които има полезни изкопаеми - кобалт, литиум, злато, а също мрамор и лазурит. Това са още средства, от които те се възползват.

- Възможно ли е Кабул да падне в ръцете на талибаните по-скоро от очакваното и те да управляват отново Афганистан като ислямско емирство?

- Ако това се случи, перспективата няма да е добра. Не само за Афганистан, но и за целия цивилизован свят. Всички международни терористи отново ще се съсредоточат в Афганистан, както беше до 2001 г. “Ал Кайда” все още не е разгромена и се възползва от победите на талибаните.

С тях има цял консорциум от международни терористични организации като “Мрежата Хакани”, “Лашкар-е-Тайба”, Източнотуркестанското ислямско движение - това са китайските уйгури, Ислямското движение на Узбекистан, пакистанските талибани и още много такива.

Спомням си, че през август 2001 г. имах среща с американския посланик в София и тогава му казах, че изоставен на талибаните, Афганистан ще създаде голям проблем на целия свят. И така се случи, че малко след това бяхме свидетели на атентатите в САЩ на 11 септемри.