Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Стряскащ доклад на ООН: За наводненията, пожарите и жегите е виновно човечеството

Ще стане толкова горещо, че хората ще умират при излизане на открито

Ако се спрат вредните емисии, температурите ще се стабилизират до няколко десетилетия

За първи път димът от пожарите в Сибир стигна до Северния полюс

На фона на едни от най-опустошителните пожари на Балканите и невижданите жеги, бе публикуван стряскащ доклад на ООН, според който светът е изправен пред бедствие. За екстремните наводнения, огнените стихии и горещините са виновни хората. В това са категорични 234-ма експерти, които обясниха, че с дейността си сме

затоплили планетата с приблизително 1,1°

по Целзий от миналия век насам. До голяма степен това се дължи на изгарянето на въглища, нефт и газ, като САЩ са сред най-големите замърсители.

“Недвусмислено е, че човешкото влияние причинява загряване на атмосферата, океана и сушата - отбелязва докладът. - С оглед на това никое правителство няма никакво извинение да се измъкне от отговорността си да действа.”

Най-стряскащото е, че наводненията, убийствените пожари и топлинните вълни не само ще станат норма, но и ще се засилят.

В един момент хората няма да могат да излизат на открито, защото ще умират от топлината.

“Просто е гарантирано, че ситуацията ще се влоши.

Няма къде да бягаме, няма къде да се скрием”,

коментира Линда Миърнс, старши учен по климата в Националния център за атмосферни изследвания на САЩ и съавтор на доклада на ООН.

В проучването е посочено още, че някои ефекти от изменението, като топенето на ледниковите шапки и повишаването на морското равнище, може да бъдат необратими. А председателят на ООН Антониу Гутериш определи случаващото се като “код “червено” за човечеството”. Той призова за прекратяване на използването на въглища и други изкопаеми горива, които предизвикват най-голямото замърсяване на околната среда.

Учените обобщават пет ключови извода:

1. Последното десетилетие е по-горещо от всеки друг подобен период от 125 хил. години насам.

Въглеродният диоксид сега е в пика си от 2 млн. г.

Според експертите допълнително затопляне може да има катастрофални последствия за целия свят - горещините ще станат толкова тежки, че хората ще умират при излизането си на открито.

2. Учените вече могат да свържат конкретни метеорологични събития с предизвиканите от човека промени в климата. Вече се анализират екстремни събития в реално време, докато преди 20 г. бе практически невъзможно да се припише някаква конкретна буря или температурен скок на затоплянето на земната повърхност. Смъртоносната топлинна вълна, която обхвана западното крайбрежие на Северна Америка през юни например, имаше откриваеми доказателства за човешка отговорност.

3. Учените са стеснили прогнозния диапазон за това как температурите реагират на емисиите на парникови газове. Това е крайъгълен камък в чувствителността към климата, отнел 4 десетилетия.

Смята се, че отговорът на Земята на теоретично удвояване на прединдустриалните нива на СO2 е между 2,5 до 4 градуса - много по-малък диапазон от 1,5 до 4,5 градуса в предишни доклади на ООН. Тези констатации изключват възможността неограничените емисии да имат само

слаб ефект

върху глобалните температури. 4. Земята "възнаграждава" доброто поведение. Почти веднага след преустановяване на вредните емисии затоплянето ще спре и температурите ще се стабилизират след няколко десетилетия. Но някои ефекти, като например повишаване на морското равнище, ще останат необратими в продължение на векове.

5. Може да стане и много по-лошо, предупреждават авторите. При отделянето на още по-големи количества вредни емисии

Земята може да се “пържи”

при температури, с 4,4 градуса по-високи от прединдустриалната епоха. Това е прогноза за периода 2081-2100 г.

Този доклад бе публикуван, докато в Турция, Северна Македония, България, Италия, Албания и Гърция се борят с неконтролируеми горски пожари. Хиляди домове и предприятия бяха изгорени. Опустошенията в Северна Македония не спират в близост до границата с България. Пожарникарите са изтощени, техниката - стара, а щетите - неизмерими. В много страни, включително и у нас, огнените стихии почти са овладени, но на остров Евбея и в Атина в южната ни съседка хиляди хора продължават да се борят с разразстващия се ужас.

Най-големият гръцки остров в Егейско море е в пламъци над седмица. Пожарът гори на няколко фронта, изпепелявайки хиляди хектари гори.

По море са евакуирани над 2000 жители на острова, съобщават информационните агенции. Фериботите са в постоянна готовност да евакуират още хора, ако е необходимо. Местните алармират, че смогът е огромен, а видимостта е едва около 1-2 километра.

В борбата с огнената стихия са ангажирани близо 600 пожарникари. Руският президент Владимир Путин прие молбата на Гърция за предоставяне на още самолети за гасене на пожарите. Москва ще изпрати два самолета Ил-76 и два хеликоптера Ми-8. Турция също ще помогне за справяне с бедствието в Гърция с два самолета.

Според метеоролози повече от 500 пожара са пламнали в Гърция през последната седмица, като най-опустошителните са в региона Атика и на остров Евбея.

В Атика огненият ад е ограничен, но

остава опасността от вторично възпламеняване

Засега са спрени редовните жп линии от Атина до Евбея, а магистралата до България все още е отворена.

Хората около гръцката столица обаче са силно притеснени за домовете си. Източници на "168 часа", които живеят в крайморското село Ксилокастро, обясниха, че трябвало да пътуват за България, но са се отказали в последния момент, за да спасят къщите си.

Пожари има навсякъде около тях, а димът бил непрогледен. Те обясниха, че според местните медии близката огнена стихия е предизвикана умишлено. Причината е, че има огромен защитен парк, на мястото на който бизнесмен искал да построи фабрика.

Законът, разбира се, забранява каквато и да е дейност на територията му. Затова се смята, че огънят е по вина на хората, за да унищожи всичко там.

Междувременно метеорологичната служба на Националната атинска обсерватория съобщи, че

над 65 хиляди хектара са изгорели

до неделя заради силните пожари на о-в Евия, в централната област Атика и в областта Лакония (п-в Пелопонес).

Разбира се, тези данни ще се променят заради нестихващите пожари.

Прогнозите обаче никак не са оптимистични, тъй като от 10 дни температурите в Гърция са изключително високи, като живачният стълб отчете до 47 градуса. През седмицата също се очаква термометрите да отчитат над 40 градуса.

Междувременно пламъци обхванаха и Сибир, където също не спират да се разрастват пожарите. Те вече са в такива мащаби, че димът от тях е достигнал Северния полюс, сочат данни от НАСА. Един от най-засегнатите райони е Якутия - огромна и много слабо населена територия в северната част на Сибир, където ситуацията продължава да се влошава, като тенденцията е да нарастват и броят на пожарите, и площта, засегната от тях.

Сега горят над 3,4 милиона хектара гори, в това число и труднодостъпни и отдалечени територии.

Според НАСА

димът от пожарите в Якутия е преминал над 3000 км,

за да достигне Северния полюс, което се случва за първи път, откакто се води подобна статистика.

Учените предупреждават, че властите навсякъде по света трябва да се подготвят за тежки метеорологични явления. При средна температура с един градус над прединдустриалните нива вероятността от такива екстремни аномалии се увеличава.

“Всички модели показват, че ще има още едно увеличение с една степен на средните температури до 2040 и до 2042 г., ако не намалим емисиите на парникови газове”, обяснява Димитрис Лалас, почетен професор по метеорология в Атинския университет, който представя Гърция в международни преговори за изменение на климата за повече от 25 години.

“В Южна Европа и Средиземноморието винаги е имало горски пожари", допълва Лалас и казва, че горите могат да се възстановят, ако тези пожари са на всеки 20-25 години. "Но сега, когато честотата им расте, балансът на тази екосистема се губи и щетите може да бъдат непоправими.”

Гръцки пожарникар оглежда последиците в опустошените райони на южната ни съседка.
Гръцки пожарникар оглежда последиците в опустошените райони на южната ни съседка.