Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Соломон Паси използва августовската жега, за да поиска България да стане член на НАТО.
Соломон Паси използва августовската жега, за да поиска България да стане член на НАТО.

Петър Берон тогава е председател на НКС на СДС.
Петър Берон тогава е председател на НКС на СДС.
През август 1990 г. Соломон Паси хвърля цялото Народно събрание в шок с бомбастичното си изказване, че България трябва да кандидатства да стане член на НАТО. Изненадани са не само в лявата част на залата – депутатите от БСП, но и вдясно – в СДС.

Изказването става повод за ново напрежение в опозиционната сила, в която различните партии и подгрупи трудно постигат съгласие дори по ключови въпроси извън антикомунизма, врят и кипят процеси на разделение.

Според стенограмата следват частични ръкопляскания от залата.

СДС обаче не очаква такова предложение

и веднага на трибуната излиза един от водещите му юристи – Петър Корнажев. Той заявява, че становището на Соломон Паси е лично и не е съгласувано с колегите. "То не изразява мнението на Съюза към днешна дата", добавя адвокатът. Тук следват бурни ръкопляскания, особено от лявата страна на залата.

Изказването е част от парламентарно питане на атлантика към външния министър Бойко Димитров, който заявява, че въпросът е по-сложен от "привидната простота на алтернативата, която той (Паси) предлага – излизане от единия и присъединяване към другия от двата военни съюза".

Няма друг случай,

в който да има обяснение след питане до министър

При това от същата парламентарна група.

От Паси недоволства и ръководството на СДС. Петър Берон, който е председател на НКС, отива в кулоарите при него и го смъмря.

"Беше неочаквано за нас – коментира зоологът пред "168 часа". – Не вярвам, че нашите хора не бяха съгласни, но не беше придвижено по съответния ред. Скарах му се малко на Соломон. Попитах го защо не е казал идеята си, когато имахме заседание на НКС, за да може да се излезе с общо предложение. И той ми отговори: "Откъде да ви знам как щяхте да реагирате. Вие сте такива философи. Кой знае какво щяхте да измислите?".

Паси обаче не стига докрай –

не подлага въпроса на гласуване,

а само го оформя като парламентарно питане. 14 години по-късно той ще е външен министър и ще подпише договора за присъединяване на България към НАТО. През 1990 г. обаче в отговора си синът на Георги Димитров Бойко Димитров (първи дипломат), се застъпва да останем в съществуващия соц военен блок. "Докато бяхме във Варшавския договор, на Балканите войни нямаше, за разлика от предишни периоди – казва той. –

Докато съществува Варшавският договор

в условията на неговата трансформация и преодоляване, ние сме заинтересовани да запазим гаранциите, които той предлага. Ние сме жизнено заинтересовани от тези гаранции, които ни осигурява двустранният договор за сътрудничество и взаимопомощ със Съветския съюз."

Според Соломон Паси към онзи момент тече залезът на Варшавския договор. Той се оказва прав – организацията е закрита по-малко от година след предизвикалото скандал негово изказване в българския парламент.

Само месец и половина по-късно ГДР официално излиза от военния съюз и три дни след това се обединява със Западна Германия, като по този начин влиза в НАТО. През пролетта на 1990 година

съветските войски

са напуснали Чехословакия,

а също и Унгария. Подписан е договор за изтеглянето на 380 000 съветски войници и 220 000 членове на семействата им от Източна Германия до края на 1994 година.

Още през 1990 г. от Берлин в родината си се завръща и днешният руски президент Владимир Путин. Варшавският договор наистина върви към своя край. Според Паси единственото, което е постигнато от соцблока, е експорт на комунизъм и революции, военен терор над собствените си членове, протекция и инспирация на световния тероризъм.

"Стратегическата мишена на този блок беше една – нашата планета. Неговата върховна цел беше тотална победа на световния комунизъм, изразена в глобален триумф на съветския империализъм – казва Паси,

обръщайки се към депутатите с думата “сенатори”

– (...) Сега империята е изправена пред грижата как да запази провинциите си, при което сигурността на сателитите става безспорно по-дребен кахър. (...)

Какви са нашите гаранции, че нашата страна няма да бъде зачеркната или разменена в списъка на военните протекторати на големия брат, както бяхме вече декласирани като търговски партньор и петролен клиент."

Още тогава Соломон Паси говори за обща европейска система за отбрана на базата на Северноатлантическия пакт и разрушаването на блоковата основа на отбраната в Европа. "Дали България да застане на локомотива на политическото развитие, или пък нашето правителство за пореден път ще ни накара да тичаме на куц крак след бързия влак на историята? – пита Паси.

– Затова, като имам предвид законите на здравия разум, позволете, ми, г-н председателю, да се обърна към правителството: Уважаеми г-н министър-председателю, какви са перспективите щото България да се присъедини към военната или политическата организация на НАТО, като евентуално успоредно с това се дистанцира от Варшавския договор?

Ако, разбира се, е останало нещо за дистанциране?

Предприемало ли е вашето правителство стъпки в тази посока и бихте ли дали съответните препоръки на следващото правителство, което , както изглежда, ще бъде оглавено пак от Вас?"

Въпросът е към Андрей Луканов, който тогава е премиер на страната. (Повече за неговата оставка, която също е подадена през август, четете на стр. 6-7).

Дебат за неизбежно свързаната с НАТО тема за отношенията с Русия обаче не е провеждан по време на Великото народно събрание. Към онзи момент

Атлантическият пакт е само мираж

в главата на Соломон Паси и никой друг не подлага на съмнение ориентацията ни към Москва. "Генералният проблем с Кремъл се появи по-нататък, след като станахме членове на НАТО – обясни Берон. Тогава руски президент беше Борис Елцин, който до голяма степен беше марионетка на Запада."