Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев връчва мандата на кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов в последния от горещниците.
Президентът Румен Радев връчва мандата на кандидата за премиер на ИТН Пламен Николов в последния от горещниците.

Заплетени казуси и трудно решими проблеми бележат отпускарския месец

Августовската жега често се пренася от въздуха и водата във властта в България. Много пъти точно в отпускарския месец се появяват заплетени политически казуси и проблемите се решават трудно. Още от края на юли започнаха люшканията кой ще подкрепи и ще има ли изобщо кабинет на "Има такъв народ", кой ще е премиерът и откъде се появи Пламен Николов, има ли напрежение между ИТН и президента.

Първоначално формацията на Слави Трифонов декларира, че ще разчита на "Демократична България" и "Изправи се БГ. Ние идваме!", но после се оказа, че

най-готови да застанат зад правителството са депутатите от БСП

Каква ще е политическата конфигурация, ще има ли ревизия на действията на служебното правителство и какви ще са първите стъпки на новата власт, ще стане ясно тази седмица, след като влязохме в август.

В същия месец се заклева едно от най-обвиняваните в корупция български правителства – това на тройната коалиция, в чийто мандат Брюксел спря еврофондовете. Тогава започна и прехвърлянето на сметките на държавните фирми в КТБ, която фалира през 2014 г. след източване на 4 милиарда лева. Лидерът на ДСБ

Иван Костов нарече управлението на БСП, ДПС и НДСВ “тристранната корупция”

Краят му беше белязан със скандалните заменки на апетитни парцели около курорти или до големите градове на безценица от страна на Държавната агенция по горите.

Най-странното е, че в последните заседания на този състав на Министерския съвет са публикувани в Държавен вестник много подобни решения, като в същото време в официалния орган на страната излиза и забрана да бъдат извършвани. Но всички, които са направени до онзи момент, останаха в заварено положение. През 2019 г. се оказа, че България ще иска от участниците в 103 сделки за 22 000 декара гори доплащане от 80 млн. лв., макар че първоначално се смяташе, че загубите за страната са много повече.

Другият скандал, в който попадна тройната коалиция, беше свързан с Брюксел. През 2008 г.

Европейският

съюз замрази

все още съществуващите предприсъединителни програми ИСПА, ФАР и САПАРД заради обвинения в корупция. Парите тръгнаха отново по проектите през 2009 г., след като Станишев назначи специален вицепремиер за еврофондовете – Меглена Плугчиева, и предприе мерки.

Основното обвинение обаче – по т.нар. случай "Батко и Братко" - години по-късно се оказа без покритие.

Съдът оправда окончателно

Веселин Георгиев,

който като шеф на Пътната агенция беше възложил поръчка на брат си за над 120 млн. лв. Отпадна още един прокурорски упрек - срещу бизнесмена Людмил Стойков, близък на тогавашния президент Георги Първанов. А знаковото първо дело за източване на САПАРД срещу Марио Николов приключи преди половин година – 15 години след старта му, също с оправдателна присъда.

Но жегата около знакови лица от тройната коалиция дълго време не спадаше. Самото съставяне на кабинета бе изключително драматично. Около горещниците (28 - 30 юли) до 16.08.2005 г. са едни от най-напечените дни за Сергей Станишев. Още в предизборната кампания Симеон Сакскобургготски и представители на неговата партия НДСВ обявяват, че при никакви обстоятелства няма да се коалират с БСП. Но след вота в края на юни се оказва, че червените заедно с ДПС, които са техен стратегически партньор, не могат да формират мнозинство и да изберат правителство. Необходими са им гласовете и на царистите, които първоначално отказват.

В резултат на всевъзможни

процедурни хватки Сергей Станишев е избран за премиер

с един глас повече от тези, които не го одобряват. Но след това, когато по конституция трябва да се гласува съставът на кабинета анблок, той е бламиран с един глас по-малко от необходимите. Всичко това се случва по малките часове, а заседанието е закрито в 2,02 часа през нощта на 27 срещу 28 юли.

Така се влиза в август и мандатът отива във втората политическа сила – НДСВ, която отказва да го приеме. И идва редът на ДПС, които като мандатоносители посочват отново соцлидера за министър-председател.

Чак тогава царистите приемат да участват в тройната коалиция. Следват не по-малко драматичните преговори за разпределението на властта.

Авангардната формула 3:5:8 е предложена от Соломон Паси,

който през 1990 г. поиска да влезем в НАТО (виж текста горе). Коалицията управлява въпреки множеството разминавания в политиките на отделните партии, а след приключването на мандата й към няколко от министрите има отправени обвинения, които не довеждат до вкарване на министри в затвора

Разследването срещу премиера Сергей Станишев за това, че е загубил документи и материали с класифицирана информация, завършва само с глоба поради чистото му съдебно минало.

Заради заменките прокуратурата поде и бившите

земеделски министри Нихат Кабил и Валери Цветанов, както и директора на ДФЗ Стефан Юруков. Накрая обаче делото е прекратено.

Социалната министърка Емилия Масларова пък не просто не бе осъдена, а тя самата осъди държавата в Страсбург заради нарушените й права по време на делото срещу нея за 11 млн. лв.

Особено шумно беше делото за АЕЦ "Белене" срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. То бе прекратено и върнато в прокуратурата. Социалистът получи на втора инстанция в Специализирания апелативен съд

2 години условно с 4 години отсрочка

заради безстопанственост при отдаването под наем на мини "Бобов дол".

Друг от министрите на тройната коалиция – арестуваният зрелищно Николай Цонев (МО) бе оправдан, а държавата трябваше да му плати обезщетение. Преди две седмици той бе върнат във властта, като служебното правителство го назначи в Надзорния съвет на ВиК холдинг.

Рискови ситуации през август, макар и без белезници, бележат живота и на други кабинети. При Симеон Сакскобургготски точно в отпускарския месец финансовият министър

Милен Велчев подаде оставка

и повече от 4 седмици поради ваканцията на Народното събрание не беше ясно дали ще бъде гласувана. Накрая той сам я оттегли.

Принуден да отстъпи властта в същия месец, макар и само докато сформира второто си правителство, е и Андрей Луканов през 1990 г. (повече за това четете на стр. 6 - 7).

Малко по-късно – през 1995 г.,

България бе потресена от смъртта на

14 войници

в камион, който влезе в насрещното, а в същото време премиерът Жан Виденов играеше хоро на празник в Копривщица. Последваха процеси в БСП, част от която не го искаше във властта и година по-късно той бе принуден да подаде оставка.

Следващият министър-председател - Иван Костов, също

преживя малшанс

през август

През 1999 г. той отиде да види как зрелищно събарят мавзолея на Георги Димитров, но това се случи чак седмица по-късно.

Тази година по всичко личи, че август ще разреши голямата въпросителна – дали ще има избори, или партиите ще се разберат и ще гласуват правителство.