Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делта типът е с по-кратък инкубационен период – 4 дни. Шипчето се захваща за клетките по-лесно

От Нова година САЩ се отказват от задължителната спешна употреба на един от PCR тестовете, въведен през 2020 г. Центърът за превенция и контрол над заболяванията съветва да се използват нови тестове, които могат да проверят пациентите едновременно за вирусите SARS-CoV-2 и грип, съобщава Ройтерс. Това не означава, че PCR не разграничава двата патогена, каквито информации се появиха в социалните мрежи, допълва агенцията. А че са препоръчани нови.

Още отсега Центърът за контрол над заболяванията изпрати предупредителни писма до лабораториите, за да имат време. Условията, на които трябва да отговарят новите тестове, са да са разрешени в страната и да са в състояние да покажат каква конкретна зараза има в кръвта на пациента.

"Това може

да улесни изследването

и на инфлуенцата,

и на SARS-CoV-2

и може да спести време и ресурси в момент, в който се приближаваме до сезона на обикновения грип", казват в съобщението си от американския регулаторен орган. Наложи се той да уточни, че не става дума за недоверие към PCR тестовете, които определя като златен стандарт, а защото може да открият само коронавируса.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата е одобрила други 280 теста, които могат да определят дали пациентът има няколко различни вируса. Наблюдатели подозират, че е възможно зад този факт да стоят интересите на големи фармацевтични гиганти.

Информацията идва в момент, в който целият свят е заплашен от новия делта вариант на коронавируса. Характерното за него е, че инкубационният период е по-кратък от класическия тип на COVID – средно 4 дни вместо 6. Притежава генетични промени, които водят до заразяването на повече хора.

Освен това

“вирусният товар е около 1000 пъти по-висок

от оригиналния, което го прави много по-опасен - пише д-р Фахим Юнус от Университета на Мериленд. - Пациентите, заразени с делта, предават инфекцията на двойно повече хора, отколкото алфа вариантът". Според Йейлското училище по обществено здраве новият вид се разпространява 50% по-бързо. А СЗО го определи като толкова заразен, колкото шарката.

Всички епидемиолози са категорични, че

две дози от РНК ваксините предпазват

до голяма степен от развиване на симптоматика при заразяване с делта варианта. В сп. "Общественото здраве на Англия" бе публикувана информация, че пълният цикъл с "Пфайзер" е ефективен 88%, докато единичната доза е само 33%.

"Напълно имунизираните би трябвало да се справят с тази нова фаза на епидемията", казва ваксинният изследовател Питър Хотез пред "Ню Йорк таймс". Според него хората с една доза са в повишен риск. Делта вариантът скоро ще доминира в целия свят, прогнозират епидемиолозите.

Другите опасни от хилядите типове на SARS-CoV-2 са обозначени като алфа, който е повече известен като британски, бета (южноафрикански), и гама (бразилски). Вирусите мутират непрекъснато, но повечето промени са незначителни. Някои от тях дори вредят на самия патоген, съобщава Би Би Си. Но други го превръщат в още по-заразен и опасен и обикновено тези мутации постепенно стават доминиращи.

Те променят т.нар. спайк протеин – частта, която се закрепва за клетките, тоест шипчето. Но няма доказателства, че делта вариантът води до по-тежко протичане на болестта. Колкото повече заразени има, толкова е по-голяма вероятността от

появата на нова мутация

А част от мутациите се превръщат в нов вариант.

Първоначално разпространеният в Индия вид на коронавируса вече стигна и до Китай, който почти цяла година регистрираше минимален брой новозаразени, главно пристигащи от чужбина. Инфекцията стигна и до първия си епицентър – град Ухан. Големи области в Поднебесната империя бяха спешно затворени, мерки, до които китайските власти прибягват всеки път, когато броят на болните надхвърли 100 души.