Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Атакуваният президент на Мали Асими Гойта
Атакуваният президент на Мали Асими Гойта

Шестима планираха атентат срещу лидера на Мадагаскар

В преден брой ви разказахме за най-известните покушения срещу държавни глави по света. В този продължаваме поредицата заради поредните две атаки в рамките на 48 часа.

Въпреки очакванията, че наглият разстрел на президента на Хаити Жовенел Моиз няма да се повтори, само седмица по-късно срещу още двама държавни глави беше направен опит за покушение. В рамките на 48 часа бяха извършени нападения върху президентите на Мали и Мадагаскар.

И докато светът все още не се беше отърсил от убийството на първия човек в Хаити, който бе екзекутиран от цял отряд колумбийски военни, гръмко бе съобщено, че наемници са направили опит да ликвидират малиеца Асими Гойта и мадагаскареца Андри Ражоелина.

Андри Ражоелина
Андри Ражоелина

Атаката срещу

Гойта на 20 юли

бе извършена по

време на молитва

в джамия в столицата Бамако. Двама въоръжени мъже, единият от които с нож, опитват да убият държавния глава на тържество за ислямския празник Курбан Байрам. Само навременната намеса на охранителите спасява политика от фаталния край. Малко след покушението от кабинета на президента заявиха, че нападателят е бил задържан от служителите по сигурността и започва разследване на инцидента.

"Всичко е наред, няма проблем - каза самият той пред държавната телевизия на Мали. - Случилото се е част от това да бъдеш лидер."

Самоличността на арестувания нападател засега се пази в тайна. Според изтекла вътрешна информация той бил учител.

Само два дни по-късно на косъм от смъртта се разминава и държавният глава на Мадагаскар. Шест души, сред които и един френски гражданин, са арестувани за планирането на убийството на Андри Ражоелина. Съветникът на президента Патрик Ражоелина допълни, че двама от групата дори са били част от френската армия.

“Чуждестранни граждани и наши сънародници

бяха задържани по време на акцията, която засегна сигурността на страната - обясни прокурорът Бертин Разафиаривони. - Доказателствата, с които разполагаме, навеждат на мисълта, че тези лица са замислили план за елиминиране и неутрализиране на редица хора - държавни служители по високите етажи, включително и държавния глава."

Според официалната информация разследването по случая е продължило месеци наред, но арестите са дошли точно в момента, в който бандата се е готвела да започне екзекуциите.