Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изпратиха я тържествено да напълни кошницата си със златни олимпийски медали и я посрещнаха с предложение да се лекува в психиатрична клиника

Американката се усети в последния момент, че здравето й е по-важно от славата и парите

Опитайте се да си представите поне за момент, че България разполага със спортист, който отива на олимпиадата да си вземе златните медали, минавайки през рутинни победи над конкуренцията.

Въпросният национален герой е толкова велик, че враговете падат сразени на земята още щом го видят да влиза в залата. Никой и нищо не може да му се изпречи на пътя.

Дори съдбата не смее да прати в последния момент коварна контузия. Някои хора са имунизирани по рождение срещу житейски неприятности. С такъв състезател в олимпийския отбор като че ли им е леко скучно на феновете. Някак си не можеш да се зарадваш, ако си наясно с изхода на състезанието още преди да е започнало.

Страната ни е твърде малка, а и твърде дълго бе мачкана от лоши управници, за да произведе подобно спортно чудо. Големите държави обаче се движат със съвсем различна скорост и нерядко представят млади момчета и момичета, които са на практика непобедими.

Американците например през последните години се радваха на пълната доминация на Симон Байлс в спортната гимнастика. Още през 2018 г. Байлс, която тогава беше на 21, бе провъзгласена за най-успялата гимнастичка в историята, след като надмина по отличия руската легенда Светлана Хоркина.

След това спортната подготовка на четирикратната олимпийска шампионка се развиваше по план, а пандемията от коронавирус само отложи за известно време неминуемия триумф на Байлс. В Токио тя дойде с претенцията да прибере златните отличия във всички дисциплини, в които се състезаваше.

И точно преди да е започнала същинската битка, 24-годишната спортистка вледени сънародниците си с признанието: “Не издържам повече, тръгвам си от Токио”. Треньорите я заплашваха, спортните шефове я умоляваха, съотборниците й я утешаваха, но нито един от методите за убеждаване не сработи. Абсолютната шампионка в спортната гимнастика си стегна куфарите и хвана самолета за САЩ.

След като първоначалният шок отмина, сънародниците й започнаха да се питат какво толкова страшно се е случило, че Байлс да захвърли на вятъра всичкия положен труд през последните години. Конкретният повод за отказването уж бе лошото й изпълнение на прескок по време на отборното състезание. Точно в този момент американката се срина психически и напусна залата. След това отказа и индивидуалния многобой и на път за летището даде дългоочакваното обяснение на треньори, съотборници и целия американски народ.

“Не съм добре с психиката, трябва да се лекувам. Длъжна съм да защитя ума и тялото си, а не просто да изпълнявам това, което светът иска от нас спортистите. Сигурно остарявам, но като всеки нормален човек и аз имам нужда от почивка”, кратко и ясно обясни Симон Байлс.

Хората основателно се запитаха къде е блял психологът на отбора, че да не усети какво се случва в главата на уж непоклатимата гимнастичка.

Защото нейните проблеми със сигурност не са от днес или от вчера. Личният й живот е изпъстрен с твърде мрачни епизоди, а напрежението в големия спорт с нищо не помага за оздравяването на психиката й. Кошмарът за нея започва още в ранното й детство.

Майка й Шанън не успява да пребори зависимостта си от наркотиците и захвърля децата си на произвола на съдбата. Симон заедно с братята и сестрите си обикаля приемни семейства, но никъде не получава търсената топлота и обич.

По-късно ще си спомни, че в дома на едно от приемните семейства има батут и тя повече от всичко на света иска да скача, но не й позволяват. Много по-късно тя ще може да скача към облаците и да печели купища пари и слава с тези си умения.

Олимпийската шампионка дължи всичко на баба и дядо, които в крайна сметка решават да я осиновят и да я запишат на спортна гимнастика. В същото време държат тя да заляга над уроците и да получи религиозно образование. Байлс бързо демонстрира огромния си талант, но злото отново я дебне иззад ъгъла.

През 2018 г. тя събира достатъчно сили, за да признае на света, че е една от гимнастичките – насилвани от печално известния доктор Лари Насер. Лекарят ще изгние в затвора заради гнусните си престъпления, но свършеното от него оставя траен отпечатък върху душевното здраве на жертвите му.

През последните две години Байлс е принудена да страда и заради брат си, обвинен в тройно убийство. Тевин е главно действащо лице в престрелка, възникнала в новогодишната нощ. В резултат на стрелбата трима души губят живота си, а полицаите убедено твърдят, че именно братът на спортната звезда е натискал спусъка.

Най-изненадващо само преди няколко месеца Тевин Байлс е оправдан от съда, след като в разгара на процеса обвинението допуска груба процесуална грешка, която е използвана по най-добрия начин от защитата. Скандалът съвсем естествено провокира сериозен медиен интерес, но Симон Байлс категорично отказва да коментира случая, а единствената й реакция е в туитър, където пише: “Моля се за пострадалите и за техните близки”.

Но има ли кой да се помоли за психичното здраве на Симон? В родината й се намериха немалко популярни личности, които я обвиниха в предателство. Но мнозинството е на нейна страна. Всички се питат дали тя тотално ще скъса със спорта или ще се върне в залата, когато се почувства достатъчно отпочинала.

Самата тя сигурно очаква в живота й най-сетне да се случват само хубави неща.

Да започнем с това, че Симон отново поддържа връзка с майка си Шанън, която е успяла да се изчисти от наркотиците. По-хубавата новина е, че гимнастичката е влюбена до уши в играча по американски футбол Джонатан Оуенс. Медиите в САЩ твърдят, че двамата мислят за семейство и деца.

Нищо чудно щастливите мигове извън спорта да се усладят на Байлс и да я убедят напълно, че има далеч по-важни неща от печеленето на медали и завоюването на рекорди. Още повече че тя тези неща ги свърши вече и нищо не й пречи да се пенсионира на 24-годишна възраст.