Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Христов. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG
Христо Христов. СНИМКА: ЛЮБОМИР АСЕНОВ, LAP.BG

Българският щангист Христо Христов, който завърши пети на олимпийските игри, но съдиите му отмениха опит, с който вземаше бронзов медал, обяви, че се чувства ограбен в Токио.

- Може ли да се каже, че ти откраднаха бронзовия медал?

- Чувствам се ограбен. Хората, които ме гледахте и ме подкрепихте, видяхте истината. Господ ми е свидетел - ето толкова грешка нямах. Всичко беше перфектно. Треньорът беше безупречен. Така преценихме ситуацията, че вдигнахме колкото ни трябваше за медал.

- Шефът на журито ли предизвика преразглеждането?

- Не искам да ги обсъждам. Имам си правила. Просто искам да кажа, че се чувствам ограбен. Решението си е тяхно, те може и на чист опит пак да гледат - това не мога да го коментирам. Но мога да кажа, че ми попречиха да оправя живота си.

- Добутване ли беше причината, която изтъкнаха?

- За нас нямаше добутване. Аз съм сигурен в това, гарантирам го с двете си ръце. Залагам и главата си. Опитът беше чист отвсякъде. Ако някой може да оспори това, нека да заповяда.

- Какъв беше коментарът на треньора след всичко, което се случи?

- Че съм безупречен. След втория опит се наложи да си замразя капачката, защото имам проблеми от известно време. Не е нещо страшно, успях да си направя опита. Но истината е, че тук аз нямам вина.

- Успя ли да постигнеш това, което планирахте като тежести?

- Да, успях. Точно това, което ни трябваше. Това беше, за което дойдохме. Вдигнах го, но не ми го дадоха.

- Със сигурност знаеш по-добре от всички, че тласкането е много важно в тежките категории и там трябва да се работи повече. Доказа ли го и това състезание?

- Вижте, аз имам безупречна техника и повечето ми опити са безупречни. Имам още да поработя, но това ще стане след почивката, която смятам да си взема, защото аз в момента съм наистина демотивиран да продължа. Мисля да си взема почивка за известно време, да обърна внимание на семейството си. Аз съм на лагери от няколко години, през които се прибирам за по два-три дни. Имам малка сестричка, която бяга от мен, като ме види, защото не ме познава. Ще обърна внимание на семейството си и ще се завърна по-силен. Гарантирам ви го. На следващите олимпийски игри, ако се класирам, ще бъда по-силен отвсякога.

- Какъв точно е проблемът с капачката ти?

- Имам възпаление в капачката. Просто пия медикаменти, които са позволени, за да може да се притъпява болката. Вече от няколко месеца постоянно се случва. На няколко тренировки се налага да подновявам с медикаментите. Но сега ще обърна малко внимание на себе си, на здравето си, на семейството си, на приятелите си. Искам просто малко да се абстрахирам. Нямам нужда от повече натоварвания в момента.

- На 20 години си, следващите олимпийски игри са след три години. Мислиш ли, че именно в името на семейството си, на сестричката си, можеш да бъдеш толкова по-добър, че да не може и съдия да ти попречи да вземеш медал?

- В очите на семейството ми съм най-добрият. За мен не съм най-добрият, но ще стана. Това е истината. Имам такова бъдеще. Много хора може да потвърдят - аз съм най-добрият в тежка категория в България в момента. Който може, нека го отрече. Не оспорвам, че и другите момчета са безупречни. Нашият отбор в момента е толкова добър, че не можете да си представите. Много скоро ще покажем на света какво е да ги дъним навсякъде. Ще върнем славата на българските щанги. А аз ще си търся това, което загубих сега. И няма да спра да го търся, докато не го намеря.