Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двете протестните партии ни водят към предсрочни избори

Асен Василев не бива да е министър, крал е интелектуална собственост, лично задигнал компютър с код заяви Йорданов

Какво се случи в последните 4 дни, че Христо Иванов да предявява претенции към състава на правителството? С този въпрос от трибуната на парламента председателят на парламентарната група Тошко Йорданов предупреди, че "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" с действията си водят към следващи предсрочни избори, а разбирателството между трите партии на протеста май ще се скъса.

"Защо Христо Иванов вчера направи такава декларация? Защо се опитват да пробутват три имена от служебния кабинет за новото правителство? Какви игрички се играят", питат депутатите на Слави Трифонов, след като вчера БГ и ИБГНИ се срещнаха на отделна консултация и заявиха, че дават "червена лампичка" на ИТН.

"Г-н Христо Иванов и г-жа Мая Манолова - явно не осъзнавате, че с действията си карате Бойко Борисов да се радва, защото водите нещата към следващи избори." Така се обърна Йорданов от трибуната в пленарната зала към лидерите на двете парламентарни групи.

Неприемливо е, че "Демократична България" е решила да поставя условия, да изявява претенции и да се опитва да реди кабинет без да е силата, която е спечелила избори, обяви Йорданов. Той попита какви игри се играят в 46-ото Народно събрание. "Ние няма да играем по вашите правила", заяви партийният заместник на Слави Трифонов.

Йорданов разчете вчерашната декларация на Христо Иванов от парламентарната трибуна като "амбиции за намеса на бъдещия състав на МС", и то след като на срещите им досега от ДБ заявявали, че нямат претенции към персоналния състав на правителството. А сега Иванов посочил служебните министри Асен Василев на финансите, Кирил Петков на икономиката и Николай Денков наобразованието "заради тяхната експертиза и морална чистота" като имена, които трябва да останат.

"Дали това е така?", попита Тошко Йорданов и припомни историята от 2008 г. с тогавашна фирма, в която е съдружник министър Асен Василев и която след сага с инвеститорите си фалира, а Василев влиза в спор за интелектуална собственост. "В процеса на делото, което се води в Лондон, съдебна техническа експертиза доказва, че новият продукт "Евербрет" на Асен Василев е направен въз основа на код от откраднат компютър лично от г-н Асен Василев. След излизането на тази експертиза адвокатите на Василев постигат извънсъдебно споразумение, като заплащат няколко милиона долара, признавайки факта за откраднатата интелектуална собственост.

Според нас човек, откраднал интелектуална собственост, не трябва да бъде български министър. Разбираме смисъла на думата симпатия, разбираме, че един човек може да е симпатичен, но когато говорим за хора, които носят обществена отговорност, предпочитаме професионалисти, които нямат проблеми със закона. Опираме се само на фактите. Препоръчваме на г-н Христо Иванов да се интересува повече от фактологията, а не от собствените си симпатии", заяви председателят на групата на ИТН.

Въпреки острия тон и предупреждения към "Демократична България" в кулоарите на парламента веднага след изказването Тошко Йорданов заяви пред медиите, че все още очаква подкрепата на обединението и на хората на Манолова за следващия кабинет.

Очаквайте подробности