Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Магазините вече са пълни, има храна! Месото и някои зеленчуци се оскъпиха, защото тировете се ескортират от охрана”, разказва Петя Минева

Над 330 станаха жертвите на протестите в републиката

Загиналите при размириците в Южна Африка, които бяха провокирани от вкарването в затвора на бившия президент Джейкъб Зума, вече надхвърлиха 330 души. Погромите, които започнаха на 9 юли в източните региони, наричани Земите на зулусите, обхванаха дори и Йоханесбург - най-големия град в страната. Само ден след като държавният глава бе изпратен зад решетките заради обида към съда, недоволството на привържениците му нанесе пагубни щети върху икономиката на републиката. Стачките, които бързо прераснаха в разграбване на магазини и заведения, палене на коли и складове, се оказаха абсолютно неочаквани за местните власти. И до днес те смятат, че протестите са били планирани, тъй като негодуващите идват главно от гетата, позиционирани в крайните квартали на отделните градове.

Въпреки молбите на мирните граждани и войската, която обикаля из най-засегнатите места, разярената тълпа дълго време беше неконтролируема. Това обаче не попречи процесът срещу бившия първи на Южна Африка, съден във връзка с афера за подкупи отпреди 20 години, да бъде подновен, но при засилени мерки за сигурност. На 19 юли множество полицаи бяха разположени в центъра на Питермарицбург, столицата на източната провинция Квазулу-Натал, където се намира сградата на съда. Над нея дори кръжеше и хеликоптер. Едва три дни по-късно Зума беше пуснат само за един ден, за да може да присъства на погребението на своя по-малък брат. Веднага след това конвой го върна обратно зад решетките.

Към момента ситуацията в Земите на зулусите е овладяна, научи "168 часа".

"Сега изглежда спокойно, надявам се всичко да е приключило, но ще видим - разказва пред медията българката Петя Минева, която живее в град Дърбан. - Всички семейства, които се намират в засегнатите райони, имат леки съмнения, че може отново да избухнат безредици и този ад да се повтори. Гледаме да сме подготвени и да се пазим, в случай че ни се наложи."

Сънародничката ни обяснява още, че полицията сега се грижи за това да издири и откраднати вещи, които бунтуващите се са разграбвали по време на размириците.

"В момента властите прибират откраднатото от домовете на хората, като проверяват съмнителния контингент каква бяла техника има в дома си и дали за нея са налични касовите бележки - допълва тя. - Ако за даден уред например нямат такава, се приема, че стоката е взета без разрешение от истинските собственици, тоест е открадната, което е престъпление. Множество уреди бяха задигнати от магазини, след като бяха разбити от различни групи. Разбира се, тези проверки, които текат в момента, се извършват само в гетата, защото точно оттам идваше и буйстващото множество. Явно полицаите знаят къде да търсят, защото посещават точно определени адреси. Разполагат с конкретни данни кой може да е разбивал и крал от магазините. Най-вероятно преглеждат и камерите в района, за да разберат кои са лицата, извършвали отвратителните набези."

Според Петя властите са действали експедитивно и в почистването на улиците след големите погроми. Те са се погрижили да възстановят засегнатите места, на които е имало останки от счупени витрини, коли и различни предмети, разхвърляни навсякъде по земята.

"Въпреки това мирните граждани сме крайно обидени от всичко случило се досега - казва нашенката. - Няма как да не сме. Беше застрашен животът ни. Децата ни не излизаха никъде. Армията закъсня доста."

За щастие, вече е решен един от най-сериозните проблеми - този с липсата на храна. Доскоро по-голямата част от хранителните магазини в град Дърбан бяха напълно разбити и разрушени. Това затрудни изключително много мирните граждани, които чакаха с часове на километрични опашки, за да си вземат запаси.

Според данни на полицията в Южна Африка близо 120, или около един на всеки 10 супермаркета ShopRite, например са били повредени от пожар или грабеж.

Последствията от това се отразиха и на хората, работещи в тях като служители. Само за ден те останаха без работа заради бунтуващите се групи.

"От средата на седмицата магазините вече са пълни, както преди - разказва Петя. - Няма опашки, няма дълго редене. Не се притесняваме дали утре със семейството ми ще има какво да ядем и дали ще има достатъчно останали продукти за нас в магазина, който посещаваме. В момента е добре. Мога да кажа, че в частност месото и някои зеленчуци са малко по-скъпи, но важното е, че ги има налични и можем да ги вземем без проблем. Предполагаме, че това с цените сега е така, защото тировете се ескортират от охрана и може би се оскъпява цената. Бъдете сигурни, че животът в Южна Африка продължава да бъде толкова динамичен и жизнен, колкото преди, въпреки всички проблеми."

Българите в републиката все още не могат да намерят обяснение на случилите се размирици. Те споделят, че никой от тях дори за миг не си е представял подобни разрушителни протести, и то заради ареста на експрезидента. Нашенците очаквали да има силно обществено недоволство през изминалата година заради пандемията и затварянето на всичко в страната, но тогава нищо не се случило. Никой от бунтуващата се тълпа не надигнал глас. Дори тези, които останали без пари и храна. Размириците стават едва когато Зума е вкаран зад решетките. Това навеждало на мисълта, че посегателствата от последните дни били добре планирани, а не плод на гражданската съвест.

И въпреки че сега положението е овладяно, съвсем доскоро нещата не стояха по този начин. Местните дълго време ще помнят разярената тълпа, помитаща всичко по пътя си, преди да бъде спряна от армията и мирните граждани. Властите също няма да забравят гледката на групата, която тича срещу тях с бухалки и оръжия.

За съжаление, първоначалните очаквания, че стачките ще продължат не повече от 3 дни, се оказаха погрешни.

"Изведнъж стана лавинообразно - казват българите в Дърбан. - Тази бунтуваща се тълпа осъзна, че е свободна да безчинства, тъй като полицаите трудно биха задържали всеки един от тях, когато са такова множество. Така ескалира цялата ситуация. Спокойните граждани оставаха гладни, защото нямаше откъде да пазаруват. Просто последствията бяха като домино след това, което те направиха."

Според Петя профилът на протестиращите бил напълно ясен за всички. Те идвали от покрайнините, където се намират т.нар. гета около големите квартали. Остава неясно обаче как са успели да стигнат до Дърбан. Сънародниците ни предполагат, че им е бил сигурен транспорт, тъй като било почти невъзможно да се доберат до града пеша.

"Няма как да се случи просто - казва жената. - Има магистрали и доста път, който трябва да се измине. Били са организирани с автобуси най-вероятно или пък с коли. Било им е казано къде какво да правят, как точно да вандалстват." Минева е сигурна, че повечето от тях са останали без работа и без финансови средства заради пандемията. Били опасни, тъй като се въоръжавали с прътове или бухалки, а някои имали и пистолети.

Какви са щетите от размириците?

Южноафрикански специалисти определят икономическото положение като "изключително тежко". Според тях дните на бунтовете, изразяващи се в разграбване и унищожаване, са най-тежките в историята на демокрацията на страната след апартейда. Възстановяването сега ще отнеме години, особено в провинциите Квазулу-Натал и Гаутенг. От набезите ще трябва да се възстанови и град Дърбан, който е сред най-засегнатите. Именно там се намира пристанището, през което преминават почти 70 процента от вноса на страната. Местните го наричат "вратата към Южна Африка". Засега правителството не се наема да каже с точност колко ще излязат щетите от протестите. Причината - все още има области, които остават "нестабилни" и вълненията в тях не са потушени напълно.

"Най-голямата загуба освен загубата на човешки живот е загубата на работни места, защото те вече не съществуват", казва южноафриканският независим икономист Таби Леока.

Според него от години провинция Квазулу-Натал отразява двете различни лица на цялата страна. Едното са инвестициите и създаването на работни места, които отговарят на високотехнологичното време, а другото е олицетворение на бедността, разбитите пътища, ниската образованост и глада.

На същото мнение е и президентът Сирил Рамафоса, който смята, че бунтовете са били организирани и планирани от група хора. Той твърди, че размириците са били с цел "да се осакати икономиката, да се причини социална нестабилност и да бъде силно отслабена демократичната държава".

Специалисти, анализирали тълпата и нейните вълнения, казват, че са стигнали до конкретен извод - проблемът не бил арестуваният Джейкъб Зума, а отчаянието, което тлеело в продължение на години. С идването на пандемията от коронавируса то достигнало своя апогей. Случващото се сега било "тиктакаща бомба със закъснител". Те стигат и до друг тъжен извод. Доскоро се смяташе, че мишени на набезите са ставали единствено хранителни магазини и ресторанти. Оказва се обаче, че щетите са много по-мащабни. Разбити например са и множество складове за производство на бяла техника от първа необходимост. Разграбени са телевизори, телефони и други стоки.

Сред мишените на бунтуващите се попаднаха и немалко магазини за дрехи и обувки. Сериозно засегната от щурмовете в републиката е компанията Nike.