Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да бъде архитект на една управляваща коалиция. Това не е в правомощията ми по конституция и не искам по никакъв начин да замесвам президентската институция в този процес. това е отговорност на Народното събрание и на политическите партии. Но аз настоявам този път, преди да говорим за следващи предсрочни избори, да изчерпим всички опции на диалога и на търсене на консенсус около интересите на България, така че да намерим разумно решение.

Това заяви президентът Румен Радев пред представителите на "Демократична България", с които продължават политическите консултации преди връчването на мандат за съставяне на правителство. На "Дондуков" 2 са Христо Иванов, Атанас Атанасов и Борислав Сандов. Държавният глава ги поздрави, че са затвърдили и разшили подкрепата си на изборите.

Предизвикателствата пред страната ни изправят Народното събрание пред отговорната мисия да състави по най-бързия начин ефективно правителство, което да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа, каза Радев. И изброи приоритетите, които трябва да са на първо място за страната ни в този момент - демонтаж на порочния управленски модел, изкореняване на лобизма и др. Но искам да заостря вниманието върху нещо от последния месец - бележките на ЕК към последния вариант на плана за възстановяване. Изискванията на ЕС непрекъснато растат, защото има редица важни области, в които искат да видят отпусканите средства да бъдат гарантирани и изразходвани по най-добрия начин, обясни държавният глава.

ЕК изрично посочва като условие за отпускане на средствата и съдебната реформа и то в областта на отчетността и отговорността на главния прокурор, допълни той. Изисквали се реформи в здравеопазването, в пазарните механизми. Имало неудовлетвореност от начина на управление на БЕХ и се очаквали дълбоки реформи там. България е страната с най-голям дял в ЕС на поръчки с директно договаряне с фирмите без прозрачни и отворени конкурси, каза Радев. Посочвало се, че в енергийната сфера конкурсите трябвало да бъдат отворени за международно участие.

Това е не просто раздаване на пари, а инструменти за реформи, които да водят към модернизация на страната. Тези проблеми и реформи не могат да бъдат решени от служебното правителство, категоричен бе Радев. Изисквали парламент с ясна реформаторска воля и активно правителство, обединено около общи принципи. Ако не успеем да отговорим на изискванията, не става въпрос, че няма да получим парите, а няма да можем да се впишем в една модерна Европа, предупреди той.

И се надявам, понеже не става въпрос за договаряне на личности в един кабинет, това е отговорност на партията, която ще го излъчи, но е изключително важно партиите да постигнат консенсус върху най-важните приоритети за страната, включвайки и това, което вече ни го посочват отвън, обясни Радев. Той се надявал партиите да намерят  онези пресечни точки на цели и ценности, разумният компромис, за да има правителство.

Темите и предизвикателствата , които очертахте, са във фокуса на предизборната ни програма и решенията, които ние предлагаме. И те, за съжаление, далеч не изчерпват големите предизвикателства пред страната ни, заяви Христо Иванов. Той посочи, че страната трябва да се подготви за следваща COVID вълна, за да се мине с минимални щети и рестриктивни мерки.

Не просто ЕК посочва проблема за прасодънието като фундаментален, за това не просто да бъдат откраднати едни пари, а да се инвестират в бъдещето на страната. Днес излезе докладът на Държавния департамент за инвестиционния климат в България - в 24 пункта слагат България и корупция в едно изречение, и това е абсолютен погром пред надеждата на страната ни, че ще може да привлече капитали, обяви още Иванов.

Намираме се на кръстопът и този парламент има съдбовна отговорност да излъчи правителство. Избирателят ни даде сложна задача за решаване. Народът показа, че очаква да поемем своята отговорност, а не просто да връщаме до безкрай топката в избирателите.

ДБ ще участва с пълната си готовност да даде принос във всякаква роля - дали като пълноценен коалиционен партньор, дали като участник, който дава подкрепа по-отстрани, дали като опозиция, включително и ако мандатът дойде при нас. Имаме потенциал и ще участваме отговорност и при пълна готовност за отговорен принос от наша страна, допълни Иванов. 

Той увери, че от страна на ДБ темата за персоните на този етап няма да стои. Предизвикателствата са ясни, въпросът е зад кои решения заставаме. И как формираме трайна парламентарна конфигурация, не казвам мнозинство, която да изнесе подобна програма, допълни Иванов. Ако ще се борим за това корупционната черна яма да погълне тези средства, ако се борим да изкопчим от зъбите на корупцията в България тези инхаус поръчки под форма на узаконена корупция, да изкопчим българският енергиен сектор от зъбите на корупцията и на чуждестранното влияние, това е много сериозна война.

Въпросът не е просто да има кабинет, а формула за парламентарна конфигурация и подкрепа, която може да му осигури гръбнак. Защото плаващите мнозинства много лесно се превръщат в подвижни пясъци, в които всичко бързо потъва, каза той.

Затова ще се търси формула за парламентарна конфигурация, която може да излъчи правителство на дълбоката промяна.

Можем да бъдем встрани от това правителство, да останем като опозиция, добронамерена и ефективна, допусна той. И обясни, че ДБ няма да дадат подкрепа на всяка цена, а много внимателно и с много голяма отговорност към избирателите си. Ако просто ще бъде претакване на неща, които сега сме ги живяли, и без нас ще стане, допълни Иванов. 

Още повече, че в широкия формат на разговорите е кодирано никой от участниците в него да не бъде заобиколен. Отговорността за формулата ще е на ИТН, от наша страна те ще видят отговорно партньорство с пълно съзнание за това какво трябва да се направи, допълни Иванов. И допълни, че паралелно са стартирали диалог за необходимите реформи в правосъдието, включително на конституционно ниво.

Само след 2 часа от ДБ са на консултация и с "Има такъв народ" за подкрепа на техен проектокабинет, след като вчера от партията на Слави правиха покана до всички парламентарни сили без ГЕРБ.