Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел отново заяви, че не вижда Турция като пълноправен член на Европейския съюз, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. 

Меркел, която не се кандидатира на изборите през септември, преди да се оттегли отново заяви становището си срещу турското членство в ЕС.

Журналист на турския в. "Хюриет" попита Меркел по време на среща с журналисти в Берлин във връзка с позицията в изборната програма на консервативния блок на Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), че "Турция никога няма да стане член на ЕС".

"Вие знаете политическата ми позиция, че аз не виждах Турция като пълноправен член в ЕС и днес все още не я виждам като пълноправен член. Въпреки това (знаете), че положих усилия за много добри отношения с Турция. Положих много усилия и за осъществяването на споразумението за бежанците между Турция и ЕС", посочи тя.

Меркел спомена в този контекст предстоящото започване на преговори по Митническия съюз и решението на последния Европейски съвет за отпускането на 3 млрд. евро на Турция за бежанците. По думите й темата за миграцията не трябва да се превръща в политически инструмент, а Турция върши "превъзходна работа" във връзка с бежанците. Тя се обяви и за продължаване на споразумението, което според нея е "най-доброто нещо за хора, които са жертви".