Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Командоси нахлуха в цех до Чешнегирово на 11 май т.г.
Командоси нахлуха в цех до Чешнегирово на 11 май т.г.

Ст. лейтенант Тодор Манчев не могъл да преглътне, че е наказан несправедливо след атака на командоси в цивилен цех в Чешнегирово

Два месеца и половина работници още треперят при спомена за акцията

Началници от военната полиция уволнени заради инцидента

Приятелката на самоубилия се на полигона в Ново село старши лейтенант Тодор Манчев е бременна и двамата стягали сватба за август, научи “24 часа”. Затова новината за починалия млад военен шокира близките им.

Защо е отнел живота си след такива щастливи новини в семейството, питат се и приятелите му, дошли на погребението на Тодор в четвъртък в близкото до Пазарджик с. Дебращица. Не е могъл да преглътне, че е обвинен несправедливо за нахлуването на натовски войници в цивилен цех в Чешнегирово, засега е единственият мотив за трагедията.

Какво всъщност

се случва на 11

май в 13,30 ч?

В бившата авиобаза в Чешнегирово край Пловдив се провежда натовско учение Swift Response. В този час на деня седем работници в цеха произвеждат оборудване за рафинерии за олио. Предприятието е долепено до оградата на някогашното поделение.

Изведнъж при тях нахлуват седем въоръжени до зъби войници. И насочват автоматите към цивилните. Дават команда на английки Sit down! Някои от хората

не разбират

какво им се

говори, но

изпадат в ужас

от вида на

командосите

Униформените започват да претърсват цеха. Персоналът не е на себе си. Някои побягват. Други замръзват от страх.

Инцидентът е записан от охранителните камери. Първи срещу въоръжените войници се оказва работникът Георги Нешев. “Дойдоха до нас. Двама нахлуха в съблекалнята. Върнаха се и насочиха автоматите”, разказва Нешев.

Записи от камерите показват как командосите се разделят на групи и обхождат всяко кътче на фабриката с насочени автомати и поставени пръсти на спусъците.

“Беше много

страшно!

Уплаших се

и даже половин час не можех да реагирам. Почнах да треперя от страх”, разказва работник на име Васил.

Не само той, целият персонал е смразен. Никой не смее дори да се обади на 112.

Действието трае около половин час. След като униформените си тръгват, работниците звънят панически на собственика на цеха Марин Димитров. След като чува какво се е случило в цеха му, той по най-бързия начин се прибира. Хората един през друг разказват преживяното, а той не може да повярва. Проверява камерите и се хваща за главата.

Като изтребител се понася към бившето летище, за да иска обяснения от военните. Отговорът е: “Стана грешка.” Командосите получили грешна координация кой обект да атакуват.

Димитров още е гневен за грешката и се кани да съди МО.

За инцидента се разчува две седмици по-късно.

“Ще заведем дело срещу виновните. То ще бъде за нахлуване в чужда собственост и насочване на оръжие срещу мирни хора”, заяви пред “24 часа” на 29 май собственикът Марин Димитров. Тогава той обясни, че е сезирал Военната и Окръжната прокуратура в Пловдив, както и Министерството на отбраната.

“На моите работници им минава половината живот в цеха. Трудят се съвестно и в един момент влизат военни с оръжие срещу тях. Крещят им да седнат и ги принуждават да чакат, без да им обяснят за какво става въпрос”, не беше на себе си Димитров. Беше потресен, че

две седмици

след инцидента

никой не беше

отишъл да се

извини

По-късно, след като случаят гръмна, посолството на САЩ у нас изказа съжаление и обяви, че разследва случая. След това извинение поднесе и българското военно министерство.

“Но само устно. Нищо повече. Оттогава никой нищо не казва”, заяви Марин Димитров.

Позабравеният случай от 11 май отново излезе на дневен ред, след като се разбра, че старши лейтенант Тодор Манчев от военната полиция е сложил край на живота си. Това стана на полигона в Ново село на 19 юли.

31-годишният офицер не могъл да преглътне, че е наказан несправедливо за инцидента от Чешнегирово. Той влязъл в спалното помещение между 17 и 18 ч,

заключил се

отвътре и се

застрелял

Пристигналият екип от МБАЛ - Котел, констатирал смъртта. Случаят е поет от Военната прокуратура в Сливен.

По-късно от МО съобщиха, че първоначално старши лейтенант Манчев е бил наказан със забележка от своите началници в пловдивската военна полиция. След нова проверка - този път от инспектората на военното министерство,

министър Георги

Панайотов

отменил

наказанието

на младия офицер. Преценил, че не е извършил нарушение. Със заповеди от 15 юли той уволнил директора на Регионална служба “Военна полиция” - Пловдив, полк. Венцислав Радков и началника в отдел “Контрол и охрана” майор Георги Мерджанов. Според МО продължавала проверката за установяване на други военнослужещи и длъжностни лица, имащи отношение към инцидента в Чешнегирово.

“Вече са разпитани колегите на Тодор Манчев, предстои разпит на близките му. Взети са натривки от ръцете на починалия, за да се установи дали е стреляно с пистолета до него.

Назначени са

и нови

експертизи”,

каза за “24 часа” в четвъртък военноокръжният прокурор на Сливен Христо Тинев.

“Нямах представа за трагичния инцидент. Не зная дори води ли се следствие за нахлуването в моя цех”, каза Марин Димитров. Категоричен е, че повече не иска да се връща към онзи случай.

Самоубилият се Тодор Манчев е роден през 1989 г. в Пазаржик, Завършил е икономическа гимназия и военно училище. Родителите му живеят в града, баща му Илия Манчев е бизнесмен, майка му - юрист, има по-малка сестра.

Семейството се ползва с голямо уважение, обясниха техни познати. Самият Тодор бил изключително скромен и отговорен млад мъж. Държал изключително много на работата си. В Пазарджик и близкото село Дебращица, откъдето е баща му, са потресени от трагедията.