Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Много зиморничави хора обичат жаркото лято, когато „асфалтът се топи“. В такова време те най-накрая се сгряват и забравят за постоянното усещане за студ. Други пък се страхуват от горещите дни, тъй като не понасят добре високите температури. Не всеки се чувства комфортно, когато термометърът пълзи към 30 градуса и ги прехвърля.

Причините за непоносимост към топлината са различни. При повечето това е свързано с неспособността на тялото да регулира нормално телесната температура, да осигурява

баланс между топлина и студ

Известно е, че за пациентите с хипертония горещото време може да е опасно. В знойните дни те се стараят да излизат по-малко на улицата през деня, защото приемът на понижаващи кръвното налягане лекарства, антихистамини и медикаменти против отоци води до приток на кръв към кожата, който блокира изпотяването. Въпреки това тези пациенти не могат да спрат да взимат лекарствата в горещините, тъй като е възможно да възникне хипертонична криза или нещо по-лошо.

Хората с високо кръвно трябва да са предпазливи и поради друга причина. В жегите кръвното обикновено пада, което трябва да се има предвид, когато се приемат медикаменти за понижаването му. Прекалено ниското кръвно също може да доведе до инсулт. Ето защо през лятото дозите трябва да се коригират от личния лекар. Известно е, че трябва

да се пие достатъчно вода,

която да компенсира пониженото кръвно. Хората със сърдечна недостатъчност обаче не бива да прекаляват с нея, защото това може да доведе до обратен ефект, като изостри сърдечната недостатъчност.

Затлъстелите хора също не понасят добре знойното време. Мастният слой под кожата им е топлоизолатор, който предотвратява нормалния топлообмен. Колкото повече са наднормените килограми, толкова по-трудно е за тях да преживеят топлото време. Прекомерно пълните са изложени на прегряване при високи температури. За тях жегата е истинско изпитание. При наднормено тегло е добре да се свалят няколко килограма с промяна на хранителните навици.

Проблеми с щитовидната жлеза са причина за повишеното производство на тироксин. Той е известен като тироиден хормон (Т4) и се секретира от щитовидната жлеза. Той влияе върху дейността на нервната система и регулирането на температурата. Ако има повишено производство на тироксин (хипертиреоидизъм),

метаболитните процеси се ускоряват

и телесната температура се повишава. Намаленото му производство (хипотиреоидизъм) пък прави хората по-зиморничави и те усещат хладни тръпки дори в жегата.

Тези, които страдат от тиреотоксикоза (болестни състояния, които се дължат на повишена секреция на щитовидните хормони), се оплакват от чуплива коса, сухота, напукване и изтъняване на кожата, лош сън и диария. Лесно отслабват, въпреки че не се оплакват от апетита си. Хората, страдащи от това заболяване, са неспокойни, лесно възбудими. Настроението им е нестабилно. Треперенето на ръцете и краката е често срещано. Ако човек се оплаква от непоносимост към топлината, умора, слабост, сърцебиене, раздразнителност, трябва да се консултира с лекар.

Пациентите с множествена склероза също не понасят жегата, тъй като заболяването причинява нарушение на защитната обвивка на нервите. Нервните сигнали стават нестабилни.

В зноя страдат и хората с разширени вени. Добре е те по-често да ги мокрят със студена вода, да ги вдигат на високо за 15 - 20 минути. Тесните, неудобни обувки непременно ще предизвикат подуване на краката им. Поради отоци притокът на кръв ще бъде нарушен, състоянието на тялото ще се влоши.

Дехидратацията на тялото в комбинация с високите температури води до промени в кръвоносните съдове по цялото тяло. Те се разширяват и това забавя скоростта на кръвния ток. Променя се функцията на вътрешната обвивка на съдовете.

Самият кръвен ток е с повишена температура

Всяка част от човешкия организъм е с определена температура, която е константа и тя е важна за него. Външната температура на тялото, която обикновено мерим с термометър, е различна. Повишената температура в кръвоносните съдове, когато стигне до мозъка, променя неговия метаболизъм. Тя води и до променена невронална активност, влияе и на някои невротрансмитери. Неслучайно заболявания като миастения гравис имат пик през лятото. Влошават се и други неврологични проблеми в горещините.

При наличие на предшестващо съдово заболяване на мозъка, в комбинация с променен метаболизъм, може да се стигне до съдов инцидент и тази вероятност се увеличава. Това важи както за артериите в мозъка, така и за вените му. Затова тромбозите във вените на мозъка също имат пик през лятото поради дехидратацията.

Водата не може да се замени с други течности

Някои твърдят, че в горещото време да се справят с жаждата им помага пиенето на кафе или силен чай. Кофеинът води до увеличаване на честотата на свиване на сърдечния мускул и ускоряване на метаболизма. Жаждата може да се потисне с кафе за известно време, но това няма да попречи човек да се почувства зле от високите температури. Кафето и чаят са диуретици и водят до обезводняване. Изключително важно да се пие достатъчно чиста вода, която не може да бъде заменена с никакви други течности.

По-лека храна

Пикантните, пушени, солени храни не трябва да присъстват в менюто на хора, които не понасят добре топлината. В такива дни храната трябва да е лека. По-здравословни са ястията от постно месо, от пресни зеленчуци и хапването на плодове. Да се пият билкови чайове, плодови и зеленчукови сокове, слаб чай. Да се избягват бира и сода.

Внимание, климатик!

Климатиците спасяват от жегите, но рязката смяна на топло със студено променя адаптивността на организма. Може да нанесе поражения на дихателната система. Събличането на дрехите да не става изведнъж. Да не се приемат и прекалено студени напитки в горещото време. Течението да не се подценява, действието му е като на климатика. Може да доведе до възпаление на периферни нерви.