Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Холандецът беше прострелян в центъра на Амстердам

На 10 и 25 март изчезват двама репортери в Мексико, не е ясно дали са живи

Миналата година обственикът на новинарския сайт Noticias Minuto a Minuto бе нападнат в дома си

Известният нидерландски разследващ журналист Петер де Врис, прострелян в центъра на Амстердам, почина от раните си преди дни. Покушението върху репортера, възмутило цяла Европа, завърши фатално за 64-годишния мъж, въпреки опитите на лекарите да спасят живота му. Борбата на медиците изглеждаше обречена, защото те още в началото предупредиха, че куршумите са засегнали жизненоважни органи.

Въпреки арестите на четиримата извършители на нападението властите все още не са приключили случая, защото не са стигнали до поръчителя. Предположенията са, че той е свързан с подземния свят, чиито афери разследвал репортерът приживе.

Убийството на Петер за съжаление е поредното от злощастната статистика за

посегателствата срещу свободата

на словото

Точно в тази класация, на челните места, фигурира и Мексико, една от най-смъртоносните за журналистиката страна.

От началото на 2021 г. там са намерили смъртта си трима репортери. Собственикът на новинарския сайт Noticias Minuto a Minuto и телевизия Panorama Pacifico Густаво Санчес Кабрера многократно съобщавал, че е бил заплашван и дори е очаквал защита от федералните служби. Месеци преди екзекуцията той бил в постоянен контакт с тях, споделяйки своите опасения, че съвсем скоро ще бъде нападнат. Журналистът е познат в страната като специалист по отразяване на местната политика, престъпността и съдебните дела. Заради работата си той вече няколко пъти е имал сблъсък с недоволни герои на своите разследвания. Поредната атака срещу него, за съжаление, завършва фатално. Той бе застрелян от въоръжени мъже рано сутринта на 20 юни, докато кара мотоциклет със сина си близо до Моро де Масатан - тихоокеанско крайбрежие, разположено на 40 км от град Техуантепек, в югоизточната част на щата Оахака.

Това не е изненадващо за властите, защото още през юни 2020 г. е направен опит да бъде убит. Тогава прокуратурата на Оахака издава

заповед за ареста

на нападателя

му Естебан де ла Крус Лагунас, но тя така и не е изпълнена.

“Той докладва за нападението на държавната прокуратура, но тя никога не е разследвала инцидентите”, заяви представителят на “Репортери без граници“ Блабина Флорес.

Оттогава Кабрера е нащрек. Той знае добре, че човекът зад готвеното покушение няма да се откаже, докато не го види мъртъв. Пред властите разказва, че получава десетки заплахи във връзка с работата си.

Първоначалните му молби за защита обаче са игнорирани от Федералните служби. Те се съгласяват едва месец преди да бъде застрелян. Твърдят, че ще му осигурят постоянна охрана, която да наблюдава дома му, също и придружител, който да го пази навсякъде, където ходи, и задължително бронежилетка.

Обещанието не е спазено, а мерките не са приложени

Поради тези пропуски от държавната прокуратура в Оахака се зарекоха, че ще проведат изчерпателно разследване на всичко около убийството на Санчес.

“Мексиканската държава беше наясно с рисковете за живота на Густаво Санчес Кабрера, но не предприе навреме нищо – каза Еманюел Коломбие, ръководител на бюрото на “Репортери без граници” (RSF) за Латинска Америка. – Това бе трагичен пропуск, който

костваше живота му

Въпрос на обществено достояние беше, че докладването на Санчес досажда на определени хора и го излага на опасност. Федералният механизъм за защита на журналистите трябва да преработи своята система за спешни мерки.”

За съжаление убийството на Санчес не затвори порочния кръг на посегателствата над репортери в Мексико. След него жертва стана и Фелипе Енрике Гарсия - бивш журналист на общественото радио, който наскоро се включи в политиката. Той е намерен застрелян в средата на юни в Метепек - община на 50 км западно от центъра на Мексико Сити. И до момента службите разследват дали нападението е свързано с разкритията, които прави по време на бившата си работа, или е дело на политически опонент.

През 2021 г. е разстрелян и Бенхамин Моралес

Ернандес - редактор на местен новинарски уебсайт, чието тяло е открито с огнестрелни наранявания край пътя между Каборка и Сонора, в близост до американската граница, на 3 май. Неговият случай бе по-особен, тъй като репортерът бе

обявен за издирване ден по-рано

от семейството си, което открива автомобила му оставен близо до дома им отключен.

„Организацията е изключително загрижена за безопасността на журналистите в северозападната част на Мексико, където репортер беше убит, а други двама са изчезнали от седмици – написаха в официална позиция „Репортери без граници“. - Местните и федералните власти трябва да направят всичко възможно, за да хвърлят светлина върху тези случаи и да овладеят спираловидното насилие срещу медиите. Отговорниците за убийството на Бенхамин Ернандес трябва да бъдат идентифицирани и незабавно изправени пред съда, а разследващите при никакви обстоятелства не бива да пренебрегват хипотезата, че той е убит във връзка със своите репортажи.“

Изчезналите журналисти, за които организацията споменава, са Хорхе Молонсин от списание Confidencial и Пабло Ромеро Чавес от вестник El Vigia и Радио FM 105. Следите на двамата се губят от 10 и 25 март. Местните власти все още не са открили конкретни улики, по които да тръгнат, за да открият мъжете. Възможността те да са убити, а телата им запалени или заровени, също не се изключва от службите. На дневен ред стои и отвличането, макар че до момента не е осъществена връзка нито с роднините им, нито с шефовете от редакциите им.

Трите случая от тази година за съжаление са част от печалната статистика. Нападенията над журналисти класират Мексико на 143-то място от 180 страни по свобода на словото. Оказва се, че от началото на 2000 г. досега броят на жертвите е космически. Изследвания показват, че за 21 години там са намерили смъртта си повече от 100 репортери. Изводите на правителството са ясни – ровенето в политическа корупция или в

дейността на мощни наркокартели

е със смъртоносни последици за всеки, дръзнал да го направи.

Плачевни са и данните за задържаните и осъдени участници и поръчители на убийства. Въпреки че част от екзекуциите стават публични и пред погледа на не един човек, задържането на престъпниците е мираж. Точно затова и много малка част от тези нападения водят до затвор и строга присъда.