Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ива Митева (в средата) заедно със заместниците и? от останалите парламентарни групи, които се качиха на трибуната при нея след избора им.

СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Ива Митева (в средата) заедно със заместниците и? от останалите парламентарни групи, които се качиха на трибуната при нея след избора им. СНИМКИ: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ И НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Още на старта на 46-ия парламент се очерта

Карадайъ посочи условието за правителство на малцинството - взаимно уважение, диалог и дългосрочна визия

Нинова иска да е с третия мандат на БСП

Правителство с мандата на “Има такъв народ” е все по-вероятно да има, и то още около 5 август, а недостигащите на протестните партии гласове ще дойдат от ДПС.

Президентът няма за се бави и ще свика политическите лидери на консултации на “Дондуков” 2, които предшестват завъртането на рулетката с мандатите, вероятно още в понеделник. А връчването на мандата може да се случи седмица по-късно.

В този промеждутък от време ще продължава тестването на име за премиер след оттеглянето на Николай Василев и заявката на хората на Слави Трифонов, че ще говорят по политики (а може би и по личности) с “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”.

Това стана ясно по-малко от два часа, след като новите депутати от 46-ия парламент влязоха в пленарната зала вчера.

Времевия хоризонт зададе заместникът на Слави Трифонов и шеф на депутатската група на ИТН Тошко Йорданов. До 15 дни ще има правителство или ще е ясно, че отиваме пак на избори, обяви той в кратката си реч от трибуната. Това означава, че в оптимистичния вариант кабинет би могъл да се гласува още към 5 август. А вероятността да мине, въпреки че на трите формации не стигат 9 гласа, зададе ДПС.

Знаково групата на движението гласува за избора на Ива Митева отново за председател на парламента. При този вот БСП на свой ред знаково се въздържа (виж какви са плановете на Корнелия Нинова по-долу), така че без подкрепата на Мустафа Карадайъ и хората му кандидатката на ИТН този път нямаше да мине.

Ива

Митева събра

137 гласа за

председател на

НС. Толкова са

достатъчни и

за “стабилен”

кабинет

“Докато някои размишляват, предполагат и коментират или твърдят кой от бъдещите кабинети има връзка с ДПС, ние от ДПС работим за това да има правителство и да излезем от кризата. Работим за това как животът на всички да се подобри”, заяви лидерът Мустафа Карадайъ.

“Властта е преди всичко отговорност. Нека управляващите час по-скоро осъзнаят, че предстоят много работа и отговорни решения. Възможността правителство на малцинството да изведе България от кризата е налице само при едно условие - отговорно поведение, дългосрочна визия, взаимно уважение и диалог”, настоя Карадайъ.

Многократно от партията на Трифонов са заявявали, че уговорки с ДПС няма да правят, също и с останалите от статуквото - ГЕРБ и БСП. Но от другите две протестни формации винаги са добавяли, че никой не може да забрани на депутати да гласуват в подкрепа на кабинета.

Иначе зрелищно пред отбраната публика в парламента Карадайъ и съпредседателят на ДБ Христо Иванов си отправиха лични нападки.

Пръв бе Иванов с репликата за реденето на кабинети по сараите и възмущението си как двама лидери на български партии в навечерието на изборите са били на посещение при турския президент Ердоган, с което “се разклаща националният суверенитет”.

“Г-н Иванов, ако

имате комплекси

от миналото си,

не ги

адресирайте

върху други”,

отвърна му лидерът на ДПС и напомни, че е бил министър в правителство на партията, която обвинява в корупция - ГЕРБ.

По повод клатенето на суверенитета пък обясни, че не ДПС го прави, защото не чакали “указания от чужди посолства, олигарси и медиен монополист като Прокопиев с корупционните им намерения”.

А че гласуването на ДПС заедно с тримата потенциални партньори зад кабинет на Слави е тест за избора на правителство, обяви от трибуната и Георги Кадиев, от този мандат отново червен депутат. Той бе и единственият с вот “против” кандидатурата на Митева не защото не я харесвал, а заради отказа на ИТН да водят диалог.

“Прокарването на разделителни линии - статукво и антистатукво, е грешка. Няма корумпирани партии, а има корумпирани политици. Хора, които са гласували за Пеевски, сега са статукво. Аз не съм гласувал за Пеевски, а се числя към статукво”, отбеляза Кадиев.

Визията на лидерката му Корнелия Нинова за кабинет обаче е друга, стана ясно от нейното първо слово пред 46-ия парламент.

“Трети избори в кратък период ще бъдат тежко изпитание за България. В тази връзка препотвърждавам решението ни - ако първите два мандата не успеят и ако президентът реши да връчи третия - последната възможност, на нас, да предложим приоритети, върху които да стъпим, и прозрачни разговори за тях. Състав на кабинет, в който да бъдат поканени и министри от служебния кабинет и да гарантираме стабилност на държавата и сигурност на хората”, отправи оферта Нинова.

Депутатите от ДПС ръкопляскат на лидера си Мустафа Карадайъ след речта му.
Депутатите от ДПС ръкопляскат на лидера си Мустафа Карадайъ след речта му.

Иначе с лек конфуз тръгнаха към предстоящите си разговори с президента хората на Трифонов. Шефът на групата Тошко Йорданов бързаше да направи уговорка, че ще си кажат кабинета, когато получат мандата от държавния глава. Но

го нарече

Георги Първанов

вместо

Румен Радев

Просто лапсус, поправи се сценаристът депутат. И отново потвърди, че първо ще проведат разговорите за политики с потенциалните пратньори. Освен това този път Йорданов не направи прогноза кратък или дълъг ще е животът на Народното събрание. При старта на 45-ото директно обяви, че няма да го бъде, а сега бе далеч по-предпазлив с изказването си, че изборите по принцип са нещо нормално.

“Този парламент е по-различен от предишния и доста по-близък до реалността. За разлика от миналия път присъства Министерският съвет и това означава, че хората, които са тук, не се срамуват, каза Йорданов, визирайки идването на служебните министри за тържественото заседание.

Освен това специално открои темите за доходите и съдебната реформа, които доскоро лицата на ИТН пропускаха и така всяваха смут в душата на Мая Манолова и Христо Иванов. “Не мисля, че имаме разлики по темите главен прокурор, съдебна система или унизителните пенсии с останалите партии”, заяви партийният заместник на Трифонов.

Депутатите

няма да излизат

в лятна

ваканция,

стана ясно в първия им работен ден.

Президентът - също. Радев обяви, че “веднага щом се конституират”, ще ги свика на консултации. (Какво каза още той - виж долу)

Парламентарната шефка Ива Митева пък обяви, че отсега започва да събира предложения за дата на президентките избори, които по конституция се насрочват от Народното събрание. Те трябва да се проведат между 22 октомври и 22 ноември.

На фона на догадките кого ще посочат този път за премиер хората на Слави, от партията на Меглена Кунева - ДБГ (част от “Изправи се БГ! Ние идваме!”) пък за първи път след месеци мълчание изпратиха позиция до медиите. В нея настояха коалицията им да подкрепи правителство на промяната, но без да участва в него. Заради добрата си работа досега място в него трябвало да намерят служебните министри Бойко Рашков, Янаки Стоилов, Велислав Минеков и Кирил Петков, казват хората на Кунева. Нейното име вчера бе сред спряганите от партийните клюки за премиер, но според вещи депутати това е много малко вероятно.

“Няма проблем

следващият

премиер да е

жена, но

да е млада”, включи се в характерния си стил и доайенката на ИТН и на парламента Мика Зайкова. Жените били по-диалогични и креативни от мъжете.

За да не застанат редом, ГЕРБ и ИТН пропуснаха семейната снимка. А Радев - да държи реч

Днес е денят на надеждата, обяви обаче президентът пред журналисти в кулоарите

Президентът Радев наблюдава цялата церемония по откриването на 46-ия парламент заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, но не държа реч пред депутатите.
Президентът Радев наблюдава цялата церемония по откриването на 46-ия парламент заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, но не държа реч пред депутатите.

Спонтанно депутатите от ГЕРБ решиха да не се снимат с колегите си за старта на 46-ото НС. Това бе обяснението на Тома Биков защо 63-мата избраници от партията пропуснаха историческия кадър на стълбите пред сградата на пл. “Народно събрание”, с какъвто от десетилетия се бележи стартът на всеки нов парламент.

По-голямата част от групата на ГЕРБ казали, че не желаят, обясни Биков. Нормално е,

когато една

година са ти

казвали, че си

престъпник и

мутра, да не

искаш да се

снимаш с такива

хора,

обясни той.

За да не застанат редом до хората на Бойко Борисов, фотото решиха да пропуснат и тези на Слави Трифонов. Явно без да знаят, че те вече го бойкотират със същия мотив. Че не излязъл на стълбите, за да не се снима редом с колегите от ГЕРБ, си призна Филип Станев. Чак после разбрал, че и те не се снимали, разказа той пред БТА.

Докато двете най-големи парламентарни групи пропуснаха фотосесията, президентът пък пропусна да изнесе традиционната си реч за откриването на парламента. Румен Радев заедно с вицепрезидента Илияна Йотова зае точно в 9 ч мястото си в ложата на балкона, но изгледа оттам мълчаливо речите на лидерите на групи, депутатската клетва и избора на ново ръководство.

Кратък коментар Радев направи само пред репортери на влизане за тържественото заседание. Днес е денят на надеждата, обяви той.

“Най-важната задача пред този парламент е съставянето на редовен кабинет и

този път сме

убедени, че

парламентарно

представените

политически сили

ще проявят

отговорност,

каза президентът в кулоарите.

Бил убеден, че те ясно го осъзнават. Правителството, което излъчат, трябва да се ползва с широка парламентарна и обществена подкрепа, посочи още държавният глава. “България не може да си позволи да пилее повече историческо време”, категоричен бе той.

Като голямата задача пред депутатите Радев посочи и да се възстанови доверието в най-важната институция. Призова за възстановяване на парламентаризма, укрепване на държавността, ефективно законодателство в интерес на обществото и реален парламентарен контрол върху изпълнителната власт.

Връщат писането на закони на коляно, новият правилник затруднил депутатите

Мая иска пак да ревизира Бойко, Христо Иванов - “Росенец”, а ДПС - комисия за полицейско насилие по време на кампанията

Христо Иванов
Христо Иванов

Гласуване на временна комисия за изготвяне на правилник на парламента - това ще е първата и засега единствена точка, с която ще започне първият работен ден на 46-ото НС. Комисията ще има по трима депутати от всяка партия, съобщи шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова след първия председателски съвет на НС.

“Отчете се, че правилникът, който прие 45-ото НС, не е достатъчно удачен. Много текстове затрудняват сериозно работата на парламента”, каза тя и даде за пример сроковете за разглеждане на законопроектите между двете четения, както и изискванията на становища от различни неправителствени организации по законопроектите.

Тези ограничения бяха приети в предния парламент, за да се спре писането на закони на коляно и светкавичното им приемане от парламента. “Оказа се, че около 1 месец е нужен на един законопроект, за да стигне до комисия и да има публично обсъждане. Според всички колеги следва това да се преразгледа”, обясни Атанасова. До края на следващата седмица трябва да са готови предложенията от парламентарните групи за промени в правилника.

Много е вероятно утре да се формират и още няколко временни комисии. Съпредседателят на ДБ Христо Иванов пак е настоявал за такава по казуса “Росенец”. От ДПС пък са предложили да се направи комисия за разследване на всички случаи на “различно полицейско насилие или присъствие по време на предизборната кампания и деня на изборите”, разказа Атанасова.

Председателката на “Изправи се БГ! Ние идваме!” Мая Манолова веднага поиска нова комисия за ревизия на управлението на Бойко Борисов. Създаването ѝ влиза още в четвъртък в дневния ред, обяви по-късно тя. Този път освен управлението на трите кабинета “Борисов” щели да бъдат включени граничните пунктове и горските стопанства. “Става дума и за т.нар. златен гьол, лабораторията за изследване на плодове и зеленчуци. Изобщо да се види какво се случва на граничните пунктове, някой печели ли от българска територия”, посочи Манолова. Групата ѝ иска и депутатски комисии да разследват случаи на полицейско насилие от протестите през 2020 г. и на подслушвания на политици, за които съобщи преди два месеца Бойко Рашков. Целият офис на движението ѝ бил подслушван, настоя тя. Междувременно и ГЕРБ внесоха искане за изслушване на Рашков заради твърденията му за незаконни подслушвания.

Изслушване на вътрешния и на правосъдния министър пък вероятно ще има още този петък по искането им за процедурата по отстраняване на главния прокурор.

Мика Зайкова пак иска усмивки, но този път - и правителство

Мика Зайкова
Мика Зайкова

“Надявам се да видя усмихнати лица и готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България. Суверенът ни избра и аз разчитам на неговата мъдрост. Ето затова ви призовавам - нека бъдем добри, усмихнати и конструктивни и да работим за мечтата на този народ за просперираща България, за народ, който има достоен живот и е достоен член на ЕС.”

С тези думи към депутатите Мика Зайкова за втори път откри Народното събрание, след като както и в 45-ия парламент се оказа доайен. 79-годишната депутатка от ИТН не изневери на самобитния си стил да се смее на микрофона, да коментира и репликира. Суверенът каза, че не дава мнозинство на нито една партия, каза ни: Дами и господа, работете заедно. Изборите са демократична процедура, но е време да спрем с тях и да се захванем за работа, апелира тя този път да се излъчи кабинет. “Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно”, завърши Зайкова под аплодисменти.