Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Костов
Иван Костов

"Има такъв народ" не са го артикулирали на глас, но очевидно е нежеланието им да управляват не само с ГЕРБ, БСП и ДПС, но и с Иван Костов. Показателен в това отношение е фактът, че бяха говорили, макар и неформално, с Мая Манолова, но не и с Атанас Атанасов или Христо Иванов. И когато натъртват, че няма да преговарят за постове, една от бариерите е точно човекът, управлявал България от 1997 до 2001 г., твърдят запознати.

Това е и причината на преден план в коалицията "Демократична България" по-често да излиза единият от двамата съпредседатели – Христо Иванов. Свързаността на ген. Атанас Атанасов с Иван Костов е известна.

Официално той се е отказал от политиката и се е отдал на научна дейност, но се забелязва засилена публична активност от негова страна. При това доста категорична.

Докато за предишните избори на 4 април знаковият десен политик участва единствено в партийно интервю, излъчено за аудиторията на създадената от него партия ДСБ във фейсбук, в последната предизборна кампания даде няколко пъти мнения по националните медии. А след оттеглянето на Николай Василев като кандидат-премиер и упреците на Слави Трифонов, че десните искат порции, Иван Костов заяви директно, че такъв кабинет няма да мине и той ще "увисне" на милостта на ДПС и ГЕРБ: "Никой от протестните партии не иска порции, те не искат министерски постове, не искат участие в кабинета, нито дял от властта за себе си. Те искат да съгласуват реформи, заради липсата на които се сриваме към хибриден режим.

Виждането на ИТН за позицията им показва дълбока политическа несъстоятелност и неразбиране на процесите. Отсреща партньорът ти иска политики, не дялове и постове, а тези политики ти не ги даваш." Ако "Демократична България" е част от мнозинството, няма начин поне частта от тях, която съставлява ДСБ, да не се консултира по ключови въпроси с Иван Костов. А точно това ИТН искат да избегнат.