Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-възрастният депутат в 46-ото Народно събрание Мика Зайкова откри днес първото заседание на парламента. 

За втори път ми се пада честта да открия парламента, сега 46-ото НС. Да, това е привилегия не само по възраст и опит, а и която уважавам много. Надявам се да видя усмихнати лица и  готовност от всеки от вас да сподели своите знания и умения в полза на България. Суверенът ни избра и аз разчитам на неговата мъдрост. Ето затова ви призовавам - нека бъдем добри, усмихнати и конструктивни, и да работим за мечтата на този народ за просперираща България, за народ, които има достоен живот и е достоен член на ЕС, обърна се Зайкова към депутатите.

Поуките от резултатите от изборите са, че нашият мъдър народ ни каза нещо много важно. Първо народът ни каза, че не иска повече да живее така, че иска промяна и това показват резултатите от изборите, когато всички партии на промяната повишиха своя резултат, продължи тя.

Сувуеренът каза, че не дава мнозинство на нито една партия, каза ни - дами и господа, работете заедно, за да осъществите мечттите на България. А мечтите трябва да се сбъдват, категорична бе тя.

Третото нещо, което народът ни каза бе, че изборите са демократична процуедура, но е време да спрем с тях и да се захванем за работа. Защото наистина ни чака много работа. Нито ще е лесно, нито ще е бързо, но е възможно и това ни го показаха нашите колеги от правителството, което работи досега, каза тя. Последваха аплодисменти от цялата зала.

Вчера ЕК излезе със заплаха по отношение на върховенството на закона и там е ясно казано, че България се нуждае от съдебни реформи и главния прокурор да бъде подсъдим, сменяем. Те ни казаха и още важни неща, че не бива да избираме съдии без конкурс, продължи Зайкова. Санкциите по закона Магнитски пък направили петно, което трябвало да изтрием и да докажем, че искаме да направим България просперираща, и у нас върховенството на закона да е най-важно, каза тя.

Трябва и образователна реформа. Не ни трябват учители, които пишат тройки вместо двойки, а по-важното е какво учат нашите деца и да не стигаме до ниво, когато 37% от завършващите средно образование са функционално неграмотни, каза тя. Напомни, че България е била на пето място по качество на образованието в света. 

Трябва да помислим как да помогнем и на нашия безнес, защото от него зависият високите доходи и достойните пенсии. Не може държава, член на ЕС да има допълващ доход на пенсията - 1/3 от дохода, която човек е получавал, когато е работил, настоя Зайкова.

Трябва ни модернизация и електронно управление. Няма как да намалим администрацията ей така. За това се говори още от 2004 г., каза тя. И попита къде са потънали парите за тази цел. Според нея ако фирмите могат да се регистрират за минути, няма да има рекет върху тях.

Имаме много работа. Затова не забравяйте какво ви заръча суверена, препоръча тя на депутати. Зайкова подчерта, че е много важно да се избере правителство, което да следва важните политики.

Европа няма да ни остави. Винаги ни е помагала и сега ни помага, категорична бе тя. Зайкова поиска парите от плана за развитие да бъдат приложени ефективно.

Конфронтацията и омразата са път за никъде. И най-тежкият диалог има позитивни резултати стига тези, които разговарят да имат обща цел. А общата цел е България. Не забравяйте кой и защо ви е изпратил той. Пожелавам ви успех и мечтата на нашия народ да се сбъдне, и съвсем скоро да се поздравим с една просперираща България, пожела Зайкова.

След изказването й депутатите положиха клетва.