Да си купите ли мултикукър
Дали да си купите мултикукър? Дали ще бъде Ви полезен, или ще се превърне в поредния неизползван уред в кухненския Ви шкаф? Като всеки друг уред, и този си има и плюсове, и минуси. В следващите редове ще Ви разкажем повече за тях, за да имате възможност да прецените дали мултикукърът е подходящият уред за Вас.
Пести време
Няма спор – мултикукърът ще Ви спести наистина много време. Ако досега сте пекли телешкото по 5 часа или сте го варили по 8 часа, в мултикукъра ще го имате готово – крехко и вкусно, само след час, като използвате функцията за готвене под налягане. Тази функция ще намали поне наполовина времето за приготвяне и на всички други ястия.
Пести пари
Дори по-евтиното месо или по-трудният за варене боб ще станат наистина вкусни в мултикукъра. Тъй като самият процес на готвене е по-бърз, ще спестите и доста електричество. А ако готвите само в него, няма да имате нужда дори от готварска печка.
Пести място
Тъй като е многофункционален, този уред сам може да върши работата на няколко други – електрическа тенджера, тенджера под налягане, уред за бавно готвене, уред за готвене на пара, машина за кисело мляко. Така несъмнено ще разполагате с доста повече място в кухненските шкафове.
По-трудно се почиства
Да почистите мултикукъра вероятно ще Ви отнеме малко повече време, отколкото да измиете обикновената тенджера и котлона. Трябва да го разглобите, да измиете старателно всички части и накрая да го сглобите правилно. Важно е също да обръщате специално внимание на уплътненията и клапаните, тъй като, ако не са съвсем чисти, те могат да причинят сериозни проблеми при готвене под налягане.
Трябва да го наглеждате
Не можете да включите мултикукъра и да излезете от къщи. Когато готви под налягане, добре е да го държите постоянно под око. От друга страна, ястието ще е готово само за час и, така или иначе, ще имате повече свободно време за останалите ангажименти или забавления.
Бавното готвене не е перфектно
Ако трябва да сме докрай откровени, бавното готвене на един мултикукър не е толкова добро, колкото на специален уред. И въпреки това готвенето с него със сигурност е по-бавно и по-здравословно, отколкото при обичайните начини.
По-бързото готвене променя вкуса
За някои домакини проблемът на бързото готвене е, че вкусовете на различните съставки не могат да се смесят толкова добре, колкото при обикновеното готвене. Ястията нямат съвсем същия аромат и вкус, на които сме свикнали. Ще трябва да добавите повече подправки и да запържите добре месото и лука. Все пак всичко е въпрос на лични предпочитания и не е изключено тази храна да Ви хареса дори повече.