Най-потайните азиатски богаташи. Никой не знае къде живее Пони Ма, собственик на техногиганта “Тенсент”

04.09.2018;

Запознал се с жена си в предшественик на популярното приложение “Уи чат”, видели се чак след 3 месеца комуникация

Среща на сляпо събрала най-състоятелната жена в Китай и съпруга й – син на високопоставен политик

Най-състоятелните китайци са обвити в абсолютна тайнственост. Като например Ма Хуатенг, наричан Пони Ма, който според класацията на сп. "Форбс" притежава 47,8 млрд. долара. Той е най-мистериозният милиардер в света на технологиите.

Никой не знае къде точно живее. Собственик е на китайския интернет гигант "Тенсент", който държи приложението "Уи чат" с 1 милиард потребители. Пазарната капитализация на компанията е 530 милиарда долара, което е повече от "Фейсбук".

Само през 2017 г.

Ма е натрупал почти половината си богатство - 21,5 милиарда долара

Той е 47-годишен, завършил компютърни науки и един от пионерите в Китай в този бизнес. Основава платформа за съобщения през 1998 г., като инвестира 120 хиляди долара.

Мъжът, чийто продукт използва всеки китаец, обича играта на думи. Неговата фамилия Ма означава "кон". Затова решава, че ще използва английската дума "пони" като свое име и така става известен като Пони Ма.

Фирмата му пък е "Тенсент". Названието идва от популярните в мандаринската традиция герои Тен (галоп) и Ксун (съобщение), което се превежда като галопиращо съобщение.

Привързаността му към чатовете е пословична

Именно чрез едно от първите приложения, които пуска в употреба, Ма се запознава с жена си. Двамата си писали 3 месеца, преди да се видят за първи път.

Въпреки способностите си собственикът на "Тенсент" често копира модели на други компании. Вкл. популярния "Уи чат", който изобретил по израелски еталон.

“Ма е като скорпион

– казва един от неговите анализатори. – Не говори много, но винаги мисли стратегически. Крие се, но има цел и в един момент действа."

Също толкова потайна е Ян Хуаян - най-богатата жена в Китай. При това тя се издига в стълбицата на хората с пари още през 2006 г., когато е едва 26-годишна. Притежава 22,6 милиарда долара и има 57% от най-голямата фирма за недвижими имоти "Кънтри Гардън Холдингс".

Акциите на компанията се търгуват на борсата в Хонконг. Ян обаче се пази от медиите, не обича да се изявява. Почти нищо не се знае и за съпруга й. Твърди се, че е син на високопоставен китайски политик, макар че според местните медии двамата са се запознали при среща на сляпо.

Основател на печелившата компания е бащата на Ян - Йон Куок Кюнг. Той стартира бизнеса си през 1992 г., а през 2005 г.

отстъпва управлението

на първородната си дъщеря. По-малката й сестра Ян Зийнг също е член на борда на директорите на семейната компания.

Третият много богат китаец - Ксу Джиейн (с 41 млрд. долара), пък е ориентиран към политиката. Той е близък до президента Си Дзинпин и е член на съветнически борд към Китайската комунистическа партия.

Четете още:

Братоубийствени войни в най-богатите азиатски фамилии

Още от Секретно

Сюлейман паша праща на заточение ямболци заради изчезнал косъм от брадата на Мохамед

Най-вероятно мюсюлманската реликва е открадната от българи заради ювелирната кутийка В средата на 1884 г. бележитият чешки историк Константин Иречек (1854-1918),

Как съдиха горяните от Асеновградската конспирация: Карат жена с двете й деца да гледат как разстрелват баща им

Наричали са ги всякак: горяни, конспиратори, бандити, врагове на народа, бивши хора… Те са се самоопределили като “Националхристиянски кръст” - убедени антикомунисти, до живот.

Как любимата ми Юлияна избяга в Амстердам. Последва тежък разпит в МВР след раздяла с гадже - дъщеря на невъзвращенец

*Втора част от личната история на Христо Марков, който разказва Как се влюбих в дъщеря на "невъзвращенец"  Заведоха ме на втория етаж в жълта сграда и ми казаха да чакам в коридора другаря Джевлеков,

Как се влюбих в дъщеря на “невъзвращенец”. Свалих Юлияна с плоча на “Сребърни крила”, купена на черно в София

 Това неземно изкушение ме тресна в сухото лято на 1979 г. В неповторимото село Торос, до река Вит. Ако има символ на 16-годишните момичета на онова време, тя печелеше с една обиколка.

Как малката ВМРО е близо до властта вече почти 30 г.

ВМРО-БНД успява вече почти 30 г. след промените да се задържи близо до властта. Как се случва това с партията, обвинена в незаконна търговия с български паспорти и чийто лидер заплаши да се гръмне с

"Шуми Марица" - копие на германски марш от ХIХ век?

От обвинения в плагиатство не са застраховани дори и строгите военни маршове. Така мелодия, силно наподобяваща на стария български химн „Шуми Марица, е изключително популярна в цяла Южна Германия в

Любовниците на властта от Аспарух до Тодор Живков

Аспарух принася в жертва любимата си, Самуил има таен син от селянката Биляна, Иван-Александър разделя България на части за синовете от двата си брака, Батенберг флиртува с всички първи дами,

Сеизмичната зона на Вранча е по-опасна за нас от тази на Закинтос

Катастрофални земетресения с магнитуд над 7-а степен по Рихтер в Румъния се случват на 40 г. - колкото са минали от 4 март 1977 г. Дълбоките вълни, идващи от Румъния,

Морфин в кръвта на Людмила Живкова

Не е ясно дали дъщерята на Тато е употребявала наркотика или се е съдържал в лекарство

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.