Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Най-големите небостъргачи в Хонконг са построени от компаниите на милиардерите.
Най-големите небостъргачи в Хонконг са построени от компаниите на милиардерите.

Индиецът Мукеш Амбани (с $51 млрд.) живее в сграда на 27 етажа, 6 от които са паркинг за 168-те му коли, измества брат си от бизнеса, като го оставя “само” с 2 млрд. долара

Китаецът Уолтър Куок е отвлечен през 1996 г. Братята му го съдят, за да завземат управлението, но един от тях е обвинен в корупция

Наследникът на “Самсунг” влезе в затвора за афера с президента, най-малката му сестра се обесва, защото не позволяват да се омъжи за бедния си любим

Братоубийствени войни съпътстват баснословно богатите азиатски фамилии. Наследниците на милиардерите водят битка за контрола над бизнеса им. Други свръхбогати мъже и жени от Изтока са забулени в мистерия. Те се крият и никой, дори най-високопоставените им подчинени, не знае къде точно живеят шефовете им.

В последните 4 г. броят на азиатците с инвестиционни активи над 1 милион долара стана по-висок от всяка друга част на света, пише в анализ на консултантската фирма "Капджемини". В Китай през 2017 г. е имало 819 милиардери, а в САЩ - "само" 571. През 2017 г. всяка седмица са регистрирани четирима снови връхбогаташи в най-голямата по население страна.

Засега амбициозните азиатци не могат да се състезават с Джеф Безос, но с темповете, с които трупат милиарди, изглежда, че скоро ще оглавят световните класации. Този факт, както и предстоящата премиера на филма на Джон Чу "Безумно богатите азиатци" насочиха вниманието към преуспелите мъже на Изтока.

Според данните на агенция Блумбърг

първите трима

са наследили милиардите си

от бащите си и нито един от тях не контролира сам бизнеса си. Те са второ поколение братя и сестри, които се борят за управлението на мегакомпаниите.

Най-много пари има индийската фамилия Амбани - $53 млрд.

Неин основател е Дирубай Амбани, който е син на учител. Роден е през 1932 г. в село Чоруод, област Джунагарх. Израснал е в потресаваща бедност. Но още в училище проличава размахът му. Той е организатор на шествие за Деня на независимостта на Индия, насочено срещу управлението на тогавашния държавен глава Науаб.

След това продължава с обществената си дейност, като се включва в движение за конституционни реформи в страната. През 1949 г. се записва в нова социалистическа партия и участва в предизборната кампания като неин застъпник. И макар да са му предложили пост във формацията, той отказва.

Зарязва лявата организация и насочва енергията си към това да влезе в университет. Приет е, но заради влошеното здраве на баща си и липсата на средства за семейството трябва да го напусне и да започне работа в Аден, Йемен. Едва 17-годишен е

назначен като чиновник

в най-голямата трансконтинентална търговска фирма на изток от Суец.

Шефовете забелязват уменията му и го преместват в станция за петрол на близкото пристанище. Тогава той за първи път започва да си мечтае за собствена рафинерия. Там се жени за Кокилабен през 1954 г. Двойката има четири деца - две момчета и две момичета.

По политически причини индийците трябва да напуснат Йемен през 1958 г. и Дирубай Амбани се връща в Индия. Проучва с какъв бизнес може да се захване и понеже няма много пари за първоначално вложение, стартира с търговия с подправки, захар, сладка, ядки с емирствата в Персийския залив.

Индиецът успява благодарение на четирите си принципа

- "Мисли мащабно, мисли различно, мисли бързо и мисли с няколко хода напред!". Той въвежда и революционен метод за своите служители - предлага им да делят печалбата, но при загуба да я поеме сам.

Не след дълго бизнесът му се разраства и Дирубай Амбани се ориентира към търговия с текстил, а после и в други области. Лека-полека компанията му се превръща в индустриално чудовище - "Рилайънс индъстрис", пише Си Ен Ен.

Преуспяващият предприемач не издържа на стреса и получава удар през 1986 г. След това му се налага да намали темпото на работа. Затова отстъпва управлението на бизнеса на двамата си синове. Така доживява до 2002 г., когато е покосен от втори удар и умира. Империята е разделена между мъжките му чеда Мукеш и Анил. Дъщерите не се включват в бизнеса.

Тъй като бащата не оставя завещание кой от двамата наследници да ръководи богатството, братята започват щуро съперничество и след 15-годишни борби наскоро първородният Мукеш успява с компаниите си за безжични услуги да купи почти целия бизнес на брат си Анил.

При това в преговорите двамата водят люта битка за цената на сделката.

Сега вече Мукеш е най-богатият азиатец и според класацията на сп. "Форбс" е пети в света със своите 51,3 милиарда долара, като оставя на брат си бизнес "само" за 2,4 млрд. долара. По-големият държи мобилния оператор "Джио" със 160 млн. клиенти.

Мукеш Амбани е най-богатият индиец, който наследява баща си.
Мукеш Амбани е най-богатият индиец, който наследява баща си.
Мукеш Амбани с жена си
Мукеш Амбани с жена си
През 2010 г. той впечатли всички, като се премести заедно със семейството си в ослепителна 27-етажна сграда. В нея има басейни, бална зала и градина на три етажа.

Високата постройка е наречена “Антилия”

Мукеш Амбани се премести в 27-етажна сграда в Мумбай през 2010 г., в която има 6 етажа гаражи за 168-те му коли, а на покрива - хеликоптерни площадки.
Мукеш Амбани се премести в 27-етажна сграда в Мумбай през 2010 г., в която има 6 етажа гаражи за 168-те му коли, а на покрива - хеликоптерни площадки.

на името на митичния остров в Атлантическия океан. На върха й са разположени 3 хеликоптерни площадки, собствен храм, 9 асансьора, театър с 50 седалки. Семейството живее на най-горния етаж, за да има слънце, признава съпругата на милиардера Нита пред сп. "Венити феър". И двамата са вегетарианци и не пият, дори на приемите им не се сервира алкохол освен вино.

За поддръжката на имението работят 600 души.

59-годишният Мукеш притежава 168 луксозни коли, паркирани на 6 етажа от огромното му жилище. Най-скъпата от тях е Mercedes-Maybach Benz S660 Guard и струва 1,7 млн. долара. Сред останалите има автомобил астън мартин като на Джеймс Бонд, брониран мерцедес, бентли, ролс-ройс и други. Някои от баровските возила са изработени специално за индийския бизнесмен.

Любимото му превозно средство обаче си остава

златен мерцедес S-класа

По-големият от синовете му е харесал Bentley Bentyaga. А другият - Rols Roice Phantom Drophead Coupe.

Чичо им Анил, който загуби битката със собствения си брат за контрола над семейния бизнес, е женен за бившата боливудска звезда Тина.

Анил Амбани загубва битката с по-големия си брат и остава "само" с 2 млрд. долара.
Анил Амбани загубва битката с по-големия си брат и остава "само" с 2 млрд. долара.
Затова част от компаниите му са в областта на филмовото изкуство, а друга - в отбраната. Фирми на Анил произвеждат кораби за военоморския флот на Индия. В последните години заради конкуренцията с брат си той няколко пъти е изпадал в криза и му се е налагало да продава, за да изплати дълговете си.

Изпълнена с войни и удари под кръста

е и историята на семейството на друга мегабогата азиатска компания - това на тримата братя китайци Куок. Те са наследници на "Сън Хун Кай", втората по големина брокерска фирма в света. Според Си Ен Ен става дума за 34 милиарда долара.

Тримата братя Куок водят непрекъсната битка за контрола над компанията на баща си.  СНИМКИ: ТАНЯ ХРИСТОВА И РОЙТЕРС
Тримата братя Куок водят непрекъсната битка за контрола над компанията на баща си. СНИМКИ: ТАНЯ ХРИСТОВА И РОЙТЕРС

Уолтър, Томас и Реймънд Куок са избрали английски имена за удобство на партньорите си и са известни с това, че компанията им е построила най-високите небостъргачи в Хонконг. Един от тях е Световният търговски център, където са седалищата на много инвестиционни банки.

Тримата мъже наследяват всичко от баща си, който е натрупал богатството. Той е родом от съседната провинция Гуанджонг. Също като най-богатия индиец китаецът започва на младини търговия с храни, а после се пренасочва към ципове от Япония. За разлика от Амбани работливият баща посочва в завещанието си, че иска бизнесът да остане на най-големия му син Уолтър. Но не всичко се развива по замисъла на бащата.

Тримата братя започват битка като в холивудски екшън.

През 1996 г. законният наследник е

отвлечен за една седмица от известния гангстер Големия прахосник

Бандитът в онзи период започнал серия от залавяния на хора от 10-те най-богати семейства в Китай, съобщава Би Би Си. Големия прахосник пуска Уолтър Куок на свобода, след като получава откуп от $77 милиона. Но според Франсис Лин, брокер на акции и управляващ директор на "Линсийн секюрити", впоследствие милиардерът вече не бил същият. Появили му се психически проблеми.

"Съзнанието му стана тревожно. Не можеше да се разбира с подчинените си - казва Лин. - По-младите му братя го оставиха да се занимава с доставките на храна и напитки."

Братоубийствената война се води под повърхността и незабележимо за широката общественост и излиза на бял свят чак през 2008 г. Тогава Уолтър завежда дело срещу братята си, за да запази контрола върху компанията. Но въпреки парите си го загубва и така начело на богатата империя застава майка му. А тя я отстъпва на двамата си по-млади синове.

Семейните драми обаче не спират дотук. През 2014 г.

средният брат - Томас, е обвинен

в корупция

Някои акционери смятат, че тази история е замислена като отмъщение от отстранения първороден син. Дали е така, няма никакви потвърждения. Но вследствие на скандала вторият брат изпада извън борда и в момента милиардите се управляват от най-малкия - Реймънд.

Не се знае дали има роднински битки и при друг баснословно богат азиатец - Ли Джае Йон, който ръководи техногиганта "Самсунг". Той влезе миналата година в затвора по обвинение за корупция. Присъдата му е за 5 г., но при обжалванията може да бъде променена.

Причината за делото беше финансова помощ от 36 млн. долара за фондация на близка на бившата президентка Пак Гън Хе. Той е обвинен и в укриване на данъци.

В отговор държавният глава е трябвало да осигури подкрепа на правителството за сливане на корпорации, което щяло да помогне на Ли да спечели битка за контрола в "Самсунг".

Активите й са 322 млрд. долара. А богатството на южнокорееца се изчислява на 31 милиарда. Конгломератът произвежда смартфони, компютърни чипове и друга техника.

50-годишният мъж е представител на третото поколение в бизнеса на известната марка. Компанията е основана от дядо му Лий Бюнг Чул. Той я стартира през 1938 г., като първо основава няколко фондации, станали база за империята "Самсунг". Като повечето азиатски милиардери започва със скромна търговска фирма - за плодове и риба. През десетилетията включва различен тип бизнес - текстил, корабостроене, финанси и електроника.

След смъртта му през 1987 г. един от синовете му - Кун Хий, става вицепрезидент на успешната компания. Той променя сферата на дейност

от нискокачествени продукти

във висококачествени услуги

Кун Хий се труди здраво в продължение 27 г., но през 2014 г. получава сърдечен удар и той го прави неработоспособен. Тогава Джае Йон, който е единствения син от четирите му деца, оглавява фамилния бизнес.

Най-малката от трите му сестри - Ли Юн Хюн, се обесва в жилището си в Ню Йорк през 2005 г. Причината не е в класическата депресия на богатите, а във факта, че баща й забранил да се омъжи за мъжа на мечтите си, защото бил беден.

Официалното съобщение гласи, че младата жена е загинала в автомобилна катастрофа. А всички са знаели, че е била любителка на високите скорости. В информацията не се говори за свидетели, а полицията в Ню Йорк не знае нищо за "сблъсъка". Накрая органите на реда потвърждават самоубийството. Тя е била

бохемката на семейството,

най-отворена за света. Но баща й й назначил двама бодигардове и денонощен ескорт, където и да отиде.

След смъртта на дъщеря си родителите са отишли в Ню Йорк, но по корейски обичай не са присъствали на погребението, защото Ли Юн Хюн е била неомъжена.

Най-голямата й сестра Ли Буу Джин пък държи 2 милиарда долара от акциите на "Самсунг" и при развода си е трябвало да остави на бившия си мъж Им Уу Джае 7,64 млн. долара.

Четете още: 

Осъдиха наследника на Samsung на 5 години затвор

Наследникът на империята "Самсунг" бе обвинен за корупция.
Наследникът на империята "Самсунг" бе обвинен за корупция.