С личния самолет на Ли Къцян пътува и Ким Чен Ун за срещата с Тръмп

14.07.2018;

l Противопоставя се на баща си да бъде “наследник” в местния клон на партията в Анхуей и записва право в Пекин

l Той е най-младият областен управител на Хънан, като “протеже” на бившия президент за малко не го наследява

l Научава английски без чужда помощ, на 40 години става доктор по икономика

l Министър-председателят е придружаван от съпругата си Чън Хон, защото сегашното ръководство на Китай дава по-висок дипломатически статут на своите дами

С легендарния джъмбоджет “Боинг 747-8И” кацна на правителствения ВИП в София китайският премиер Ли Къцян за своята официална визита у нас преди дни. Моделът на летателното средство направи впечатление, гледан от земята, при своето приземяване и излитане по-късно, защото е с внушителни размери и разполага с над 400 пътнически места.

По всичко личи, че антуражът на министър-председателя на Китай за 7-ата среща на правителствените ръководители на страните от формата 16+1 и съпътстващия я бизнес форум е бил многоброен. Къцян е дошъл у нас с 400 компании, като китайските бизнесмени са пристигнали с още няколко самолета.

Обикновено той пътува със своя личен “Боинг-2447”, който през юни бе зает от самия Ким Чен Ун при пътуването му до Сингапур за историческата среща с Доналд Тръмп. Лидерът на КНДР би трябвало да използва личния си самолет Chammae-1, но в онзи момент е потърсил помощта на Китай като предпазна мярка заради състоянието на машината, пише хонконгската медия Apple Daily. Още по време на визитата си в Далян през май Ким Чен Ун е договорил използването на личния самолет на Ли Къцян с китайския президент Си Дзинпин, който пък винаги лети с “Боинг-2472”.

По принцип китайското ръководство използва четири самолета “Боинг” - B-2443, B-2445, B-2447 и B-2472.

Въпросният B-2447, който е на разположение на Къцян, е в експлоатация от 23 години и когато не е необходим на премиера, е използван като обикновен пътнически самолет. Летателната машина разполага с нужния комфорт за председателя на Държавния съвет - на борда има офис, спалня и приемна. За разлика от Air Force One обаче не е оборудван с противовъздушна система за отбрана Фактът, че Ким Чен Ун пътува именно с него към Сингапур, е изключително странен за мнозина и заради това, че правителството на КНДР насърчава идеологията чучхе, подчертаваща самодостатъчността на държавата.

Преди пристигането на Ли Къцян в София страната ни за последно е посещавана от китайски премиер преди 18 години, когато настоящият втори в своята държава още е губернатор на Хънан и партиен секретар на китайската провинция. И то най-младият - заема този пост едва на 43 години.

През 2015 и 2016 г. той вече е 12-и в класацията “Най-влиятелните хора в света” на списание “Форбс”.

У нас Къцян получи като подарък и знаме от съпругата на Боян Петров, който изчезна по време на изкачване в Хималаите. На него пише, че сърцето й завинаги ще остане там, а министър-председателят сподели, че те се гордеят с куража на Петров.

“Беше вълнуваща среща - сподели Радослава Ненова във фейсбук. - Поканата дойде неочаквано за мен точно когато слизах от Камен дел след един красив залез. По пътя към колата си мислех какво ли трябва да кажа, а на другия ден просто говорих от сърце на двамата премиери и мисля, че те направиха същото! Няколко минути, в които не всичко беше политика”

Къцян намери време след важните преговори да се разходи из Витоша въпреки дъжда заедно със съпругата си Чън Хон. Двойката бе посрещната и от президента Румен Радев и първата дама Десислава Радева във вила “Калина” след срещата на държавния ни глава с министър-председателя на “Дондуков” 2.

Присъствието на Чън Хон у нас е и благодарение на факта, че именно при сегашното ръководство жените на китайските лидери вече се ползват с по-висок дипломатически статут.

Съпругата на президента Пън Лиюен дори е била домакин на бившата първа дама на САЩ Мишел Обама.

Чън Хон пък за първи път придружава Ли Къцян година след встъпването му в длъжност - през 2014 г. по време на неговата държавна визита в Африка.

За сравнение - половинката на бившия министър-председател Уен Джиабао - Джан Пейли, се е появявала само веднъж на обществено събитие редом до мъжа си.

61-годишната Чън Хон е учен и има докторска степен, завършила е английска филология, специализацията й е за натурализма в американската литература.

Тя израства в семейство на интелектуалци. Според местни медии баща й е бил старши служител, отговарящ за усилията за борба с бедността, а майка й - репортер.

Чън Хон се запознава с Ли Къцян, когато и двамата са на стаж в Пекинския университет. Имат дъщеря, която учи в САЩ.

Хон никога не говорела за съпруга си на публични места и мнозина научили кой е той чак след 2008 г., когато става вицепремиер. Скоро след това академичката преустановява работата си в университетските среди поради причини, свързани със сигурността.

Когато Къцян заема поста на министър-председател, президент е Ху Дзинтао, с когото се познават от времето си в Комунистическата младежка лига, на която и двамата са били първи секретари. Именно оттам тръгва възходът на Къцян.

Ли е част от т. нар. пето поколение, родени между 1945 и 1955 г. личности, голяма част от които са с икономическо образование или с опит в частния сектор. Той също е икономист, който в годините след културната революция като член на комунистическата партия отказва да послуша баща си и да стане “наследник” на нейния местен клон в Анхуей, откъдето е родом, а записва право в Пекин. На 40 години става доктор по икономика, а дисертацията му получава най-голямата награда в Китай в тази област - “Сун Йефан”. По времето, в което Къцян е най-младият областен управител на Хънан, официозната преса му рисува портрет на скромен и амбициозен лидер, който предпочита да работи здраво за благосъстоянието на провинцията, отколкото да си губи времето в банкети и официални вечери. За шест години на този пост той действително постига видими резултати, като през 2007 г. става част от Постоянния комитет на Политбюро, а на следващата година и първи вицепремиер.

Заради старото си познанство с президента Ху Дзинтао Асошиейтед прес дори го нарича “протеже” на Ху и първоначално той е смятан за негов възможен приемник.

Въпреки добрите изгледи пред Къцян да стане 1-ви обаче Си Дзинпин като доскоро оглавявал партията в Шанхай успява да го измести в Постоянния комитет и това е причината в крайна сметка той да получи вицепремиерското място. На поста го връхлитат всевъзможни проблеми. Сред тях е и нарастващата пропаст между бедни и богати, срещу която Ли излиза с умела стратегия, т.нар ликономика, за намаляване на дълга и на стимулите за регионалните власти, давани от централното управление. По-късно надгражда действията си с данъчни облекчения за малкия бизнес и подобряване на инфраструктурата във вътрешността на страната.

“Индекс Ли Къцян” пък се свързва с негов коментар за оценка на китайската икономика, според който през 2007 г. Ли казал на тогавашния американски посланик, че данните, публикувани в провинция Ляонин, за брутния вътрешен продукт са ненадеждни. Той самият използвал три показателя за целта: обема на товарите, превозвани с влак, потреблението на електричество и заемите, отпуснати от банки.

През 2013 г. Къцян става човек номер 2 в партията, като се превръща в един от шестимата (освен президента Си) членове на Постоянния комитет на Политбюро - орган, в който президентът е основната фигура, но и останалите имат право на дума при вземането на решения. Ролята му на 2-ри обаче в момента е ограничена, тъй като президентът укрепи позициите си и консолидира власт, подобна на тази на Мао Дзъдун и Дън Сяопин, а пък върховният икономически съветник

Лю Хъ, наричан “царят на икономиката”, получи някои от правомощията на премиера.

Въпреки всичко обаче Къцян работи с пълна сила за по-успешна икономика и в международните си изяви винаги търси всички възможни пътища за укрепване на търговските и останалите връзки, а в. “Вашингтон пост” го определя като “изключително интелигентен” лидер.

Още четете: 

Китай вкарва 1,5 млрд. евро в България, има интерес към две магистрали и „Белене“ (Обзор)

Още от Досие

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Най-спорните музикални имитации

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко

Откраднат ли е проектът за паметника на Бузлуджа: "Летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София

Първоначално "летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София, твърдят роднини на арх. Ерослав Станков Проектът за паметника на Бузлуджа, символ на поколения комунисти и социалисти,

Арх. Георги Стоилов: Бузлуджа е на народа

- Господин Стоилов, познавахте ли арх. Ерослав Станков , който е създал сградата на цирка в София? - Не. - Арх. Станков е автор и на проект за модерно кафене в езерото Ариана в София и негови роднини

С баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия: Забранено е на ученици да се скитат

Първи учебен ден с баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия На откритата картичка с триъгълно пощенско клеймо “В. С.”- студийно фото на три малки дечица в цъфнала градина с конче,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.