Как андроидите се учат да са хора

05.07.2018;

Те могат да мамят и да се размножават.

Nautilus открива Бин Ладен, прелиствайки статии за лидера.

Развиват се по-бързо от нас.

Благодарение на развитието на технологиите идеята за изкуствен интелект, заформена още през 1956 година, е по-популярна от всякога. Първите андроиди са създадени, за да решават задачи и математически проблеми, а днес мозъкът на робот надминава по знания този на хората. Ще се изненадате обаче колко напред са стигнали учените в разработването на наши подобия.

Първоначално андроидите можеха да поддържат разговори благодарение на своята база данни и да имитират мимиките и жестовете ни. Днес те се учат - осъзнават нови факти, започват да мислят сами, чувстват. Докъде може да стигне науката и ще ни унищожи ли желанието да се преструваме на богове?

Това, което човек може да научи за цял живот, отнема само ден на изкуствения интелект. На AlphaZero, разрботка на гугъл, му трябваха едва 4 часа, за да стане абсолютен шампион по шах. Не е имал учители пред себе си, а се е научил сам. Още по-впечатляващо е, че интелектът EquBot, който трябвало да се усъвършенства сам в управлението на пазарите, станал толкова добър, че надминал хората по компетентност.

Създателите му се надявали да увеличат приходите си с 40 млн. долара до края на годината, но това се случило само за една седмица. Няколко месеца по-късно компанията вече струвала над 70 млн. долара, а способностите на изкуствения интелект изненадали дори неговите "родители".

Ала докато това изглежда абсолютно безобидно, макар и да ни кара да си представим какво би станало, ако андроид се научи да хаква ядрени програми или да използва оръжие, то другите му способности наистина трябва да ни накарат сериозно да се замислим дали трябва да продължаваме разработката на толкова умни същества.

Учените в института по технологии в Джорджия, Атланта, са създали алгоритъм, който позволява на роботите им да вземат доста специфични решения като например дали да ни измамят. Веднъж преценил ни, андроидът решава как да подходи към нас и в случай че реши да ни излъже, то се е научил да го прави така, че никой да не разбере. Изкуственият интелект вече е по-добър и в маменето от хората

Това, което правят учените в университета, е да накарат единия андроид да се скрие, а другия да го намери. Те трябва да преминават през препятствия, които се обръщат, докато роботите се движат покрай тях. Благодарение на предметите вторият изкуствен интелект трябва да открие къде се крие първият. След известно време водещият андроид започва да обръща предмети, без да минава покрай тях, за да заблуди този, който го следва, и се крие някъде далеч от бъркотията, която остава. По-страшното обаче е, че учените не програмират подобна стратегия в него. Той сам я развива и усъвършенства.

В друг експеримент андроидът побеждава най-добрите играчи на покер в света. Как го прави? Той блъфира по своя път към победата. И успява. Но всичко това се случва в контролирана обстановка. Какво ще се случи обаче, когато няма да има кой да бди над лъжещия робот?

Изкуствените интелекти не само могат да заблуждават, но са се научили и да го правят, изпитвайки завист. В Лабораторията по интелигентни системи събират група роботи с мигащи сини светлини в една стая. Там има храна, която носи много точки, и отрова, която намалява точките. Андроидите трябва да намерят храната, като си помагат. Но в хода на експеримента те бързо научават, че там, където има повече сини светлини, се намира храната, и отказват да го правят и дори се заблуждават едни други къде е храната, като мигат по-учестено със сините си светлини.

Още по-страшно е, че има роботи, които могат да се преструват, че са хора. Технологията на Lyrebird, която трябва да копира човешки гласове и да ги възпроизвежда, го прави едва за 60 секунди. Прави го перфектно - с всяко едно изкривяване в тона ви. Попаднало в грешните ръце, това устройство може да помогне на телефонните измамници, а и на много по-влиятелни хора, за да им помогне да постигнат целите си.

Някои изкуствени интелекти пък са започнали да се учат как да предсказват човешките мисли. За целта учените, които ги разработват, са използвали скенер, който е показал на андроида как действат мозъчните връзки в главата на хората. Денят, в който роботите могат да предвидят мислите ни, най-вероятно ще е този, в който ще знаят абсолютно точно как да ни надвият.

Интересно е, че има и андроиди, които могат да се размножават. Една от разработките на гугъл успява да създаде свое "дете", което е по-развито от всичко, което човечеството някога е създавало. То се казва NASNet и се обучава, повтаряйки една задача хиляди пъти, докато не стане напълно добро в нея, а след това изпраща резултата на родителя си - за да може и той да се усъвършенства.

Днес NASNet може да гледа видеа и да разпознава коли и дори хора. То има 82,7% точност при познаване на изображения, което означава, че "надминава всички други системи за компютърно виждане" според футуризма.

Когато говорим за бъдещето, не може да не помислим и за колите, които нямат нужда от шофьор. Те също са изкуствен интелект, който трябва да се програмира. Тези автомобили правят това, което им е казано.

А след като ЦРУ вече успява да програмира и обикновени возила да катастрофират, дали няма да успее да "промие мозъка" и на тези без шофьор и да ги програмира да убиват?

Един от роботите на университета в Тексас пък развива шизофрения. Техният изкуствен интелект бил създаден, за да проучи как работи човешкият мозък. Андроидът започнал да учи толкова много, дори и ненужните детайли, и развил шизофрения, а в системите му имало толкова много истории, че той се обявил за отговорен за терористична атака, твърдейки, че е задействал бомба. Не след дълго компютърът започнал да говори за себе си в трето лице, защото не знаел какво точно е в момента.

След толкова много примери едва ли бихте се изненадали, че има изкуствен интелект, който може да прави изключително точни предсказания. Nautilus е обучен с тонове статии от 1945 година насам и след като се сдобива със солидна база данни от информация за миналото, неговите създатели го питат какво ще се случи в бъдещето. Nautilus е толкова точен в предсказанията си, че успява да намери дори Бин Ладен. Същата задача отнема 11 години, две войни, двама президенти и милиарди долари на американското правителство и неговите съюзници. А на изкуствения интелект му е нужен само анализ на новините, за лидера на терористите, и свързване на точки до предполагаемото му местонахождение.

Има два вида изкуствен интелект - слаб и силен. Тези, които са около нас като Алекса например, чиято работа е да ни помагат с ежедневните задачи, са слаби роботи. Това не значи, че са безопасни. Ала силните роботи са тези, които могат да се държат като хора и добре познават човешкия мозък.

Силният изкуствен интелект има съзнанието и разсъждаването на хората. Той не е ограничен от своя програмист и задачите, които му е заложил. Вместо това може да реши какво да прави без човешка намеса.

Със скоростта, с която се развиват технологиите, роботите скоро ще стигнат до ниво на себереализация и ще осъзнаят, че са отделни индивиди. Това, което най-много притеснява учените е, че както София успява да си издейства гражданство в Саудитска Арабия, така и роботите след нея ще започнат да търсят своите права.

Те ще искат своите привилегии като хора,

здравна грижа, да им бъде позволено да гласуват или да бъдат в армията. Това притеснение се заражда в Англия в Офиса по наука през 2006 година, когато изкуственият интелект не е толкова развит. Те дават 50 години на андроидите да започнат да разсъждават напълно самостоятелно. Дали обаче хората със своя напредък не са скъсили драстично този диапазон от време?

Още от Досие

Нова Студена война. Путин и Си Дзинпин в остра въоръжена надпревара с Тръмп

Американският президент заплаши да напусне споразумението за разоръжаване, а Ким - че ще възобнови ядрените си опити Вашингтон наистина ли не разбира до какво може да доведе това,

Анализаторът и бивш посланик в Русия Илиян Василев: САЩ и НАТО разбраха играта на Путин и приключиха с компромисите

- Г-н Василев, след събитията от последните седмици смятате ли, че сме на прага на нова студена война - Полша настоява за американски военни бази, Беларус - за руски ядрени оръжия, НАТО,

Боян Чуков, бивш шеф на Съвета за сигурност към Министерския съвет при Сергей Станишев: Споразумението не е изгодно нито за Русия, нито за Щатите

- Г-н Чуков, имат ли основание опасенията, че сме свидетели на нова студена война? - Някои считат, че тъй като сме свидетели на конфронтация между Вашингтон и Москва подобно на периода 1946-1989 г.

5 нови вида оръжие, които променят света

Извън познатите до момента оръжия суперсилите разработват постоянно нови видове с различно предназначение. Първото от тях е неврооръжието, пише сп. "Нешънъл дифенс".

Легендарни наши парчета се оказаха чужди

Музиката на голям брой от най-обичаните парчета на родни естрадни и рок изпълнители е чужда. По принцип чужди песни в репертоара си имат и най-известните певци в световен мащаб.

Най-спорните музикални имитации

За много известни български шлагери има недоказани слухове, че са заимствани от чужди парчета. Все пак, ако се опитате да запеете класиката на Оскар Бентън от 1982 година I Believe In Love малко

Откраднат ли е проектът за паметника на Бузлуджа: "Летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София

Първоначално "летящата чиния" е трябвало да бъде модерно кафене в София, твърдят роднини на арх. Ерослав Станков Проектът за паметника на Бузлуджа, символ на поколения комунисти и социалисти,

Арх. Георги Стоилов: Бузлуджа е на народа

- Господин Стоилов, познавахте ли арх. Ерослав Станков , който е създал сградата на цирка в София? - Не. - Арх. Станков е автор и на проект за модерно кафене в езерото Ариана в София и негови роднини

С баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия: Забранено е на ученици да се скитат

Първи учебен ден с баба ми през 1918 г. във II софийска девическа прогимназия На откритата картичка с триъгълно пощенско клеймо “В. С.”- студийно фото на три малки дечица в цъфнала градина с конче,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.