Искаш ли да те гръмна?! - крещи Киро Принца, преди да убие готвача

03.05.2018;

След фаталния изстрел всички мислят, че жертвата е получила инфаркт

Съпругата на застреляния не вярва на версията, че е станало случайно

Искаш ли да те гръмна?", обърнал се ядосан ресторантьорът Кирил Христов към шофьора на приятеля си Пламен Копчев - столичен бизнесмен и хотелиер в Слънчев бряг.

Било около 21 ч. на 17 април 2016 г. Аверите запивали безметежно в градината на ресторант "Принц Кирил" в Стария Несебър, собственост на Христов.

На масата с тях бил главният готвач на заведението Николай Колев - уважаван местен човек, познат с прякора Кольо Дългия.

Когато в заведението пристигнал шофьорът на Копчев Иван Стефанов,

оставил джипа на шефа си с включен двигател

Точно това обаче породило гневната реплика на Кирил Христов-Принца към шофьора.

"На масата пред Киро имаше пистолет. Той се ядоса за колата и извика: "Искаш ли да те гръмна?!" Попитах истинско ли е оръжието, а той извади пълнителя, за да ми покаже, че е зареден", разказва на 26 април т.г.пред съда в Бургас шофьорът Иван Стефанов.

Трийсетина минути след сплашването на шофора Стефанов, готвачът Кольо решава да си тръгне също с колата на Копчев и сяда на дясната задна седалка.

В джипа вече са той, шофьорът и бизнесменът Пламен Копчев, когато проехтява изстрел. В този момент Кирил Принца стои с пистолет в ръка от дясната страна на джипа, между двете врати.

"След изстрела Кольо се хвана за сърцето

и каза "Нещо ме стегна". Понеже нямаше кръв, първо помислихме, че се шегува. Щом започна да клюма с глава, разбрах, че нещо става. Опитахме да го свестим, той не говореше. Слязохме от колата и го изнесохме, а когато го поставихме на масата, вече нямаше никакви признаци за живот.

Киро не знаеше какво да прави, биеше му шамари. Обадих се на тел.112 и им казах, че е получил инфакт /готвачът - б.р./, защото нямаше никаква кръв. Когато “Спешна помощ” дойде, обясних същото на фелдшерката. За стрелба изобщо не стана въпрос", разказва прекият очевидец на инцидента Иван Стефанов. Инфаркт е и първата версия, която чува за смъртта на мъжа си вдовицата Стоянка Колева. Днес обаче тя е убедена, че е имало умисъл в убийството на мъжа й, след което извършителят е опитал да замаскира престъплението като естествена смърт.

Убитият Никола

работел за Киро Принца над 16 г.

Освен главен готвач на ресторанта му "Принц Кирил" , Дългия е довереното лице на Принца. Готвачът държи ключовете на ресторанта, грижи се за заведението през зимата, когато собственикът е предимно в столицата. Двамата са приятели въпреки избухливия нрав на Христов, който веднъж дори посяга на Кольо в пристъп на ярост. След този случай Дългия хвърля ключовете за ресторанта, решен да напусне, но не след дълго Кирил го уговаря и готвачът отново поема заведението.

"Мъжът ми му беше като слуга. Много ни е тежко. Кольо беше добър съпруг и добър готвач. Кирил му даваше ниска заплата, и то нередовно", разказва в съда вдовицата Стоянка.

На 17 април 2016 г., малко преди полунощ, големият син на Стоянка й съобщил, че Кольо е получил инфаркт и е починал. "Веднага след това ми се обадиха от полицията. Казаха ми, че искат тялото за аутопсия, но аз отказах. Не исках да го порят. Тръгнахме с големия ми син към ресторанта", разказва Стоянка.

Когато тя и синът Венелин пристигат,

виждат Кольо проснат на една от масите

в градината на ресторанта, с разперени крака и ръце. Вътре в заведението на маса седели и пиели Кирил Христов и Пламен Копчев.

Кпочев излязъл и на няколко пъти казал на Стоянка, че той нямал нищо против мъжа й. Кирил обаче така и не намерил смелост да се покаже навън.

"Когато се доближих до тялото на мъжа ми, първо прибрах ръцете и краката му. Върху него беше метната бяла покривка, ръцете му бяха ледени. Завих го с покривката, но като го натиснах леко, започна да капе кръв. Видях и капка кръв по блузата му, но полицаите ми казаха, че мъжът ми е паднал и си е ударил главата", спомня си Стоянка Колева.

Личната лекарка, която тя и синът й водят, също потвърждава диагнозата инфаркт, поставена от фелдшерка на “Бърза помощ”. След полевия преглед джипито и полицията напускат мястото, а синът тръгва да търси погребална агенция.

Стоянка остава сама с мъртвия си съпруг, след малко пристига по-малкият й син Георги, който живее в Бургас. Точно тогава кръвта от тялото на застреляния готвач започва да капе все по силно, а

Георги намира гилза на земята до масата

Проумява, че баща му може да е убит, и звъни на тел.112, а после и в полицията, за да дойдат отново в ресторанта.

Оттам обаче ги посъветвали първо добре да проверят дали баща им е ранен, да видят има ли дупки от куршум по тялото или наистина става дума за инфаркт.

Така синовете на жертвата са принудени

сами да ровят за дупки от куршуми

по тялото на мъртвия си баща. Намират ги - първо изходната рана, после и входната...

"Когато личната лекарка започна прегледа, полицаите вече ни бяха казали, че според “Спешна помощ” татко е починал от инфаркт. Джипито повдигна дрехата малко над корема и също потвърди диагнозата инфаркт.

Оказа се обаче, че дупката от куршума е 3-4 пръста по-нагоре и първоначално не се виждаше", обяснява Венелин Колев.

Според съдебния медик д-р Косьо Янков местоположението на входната рана е леко вдясно от долния ръб на гръдната кост, а изходната - в подмишничната линия. При подобно нараняване простреляният не е имал никакъв шанс, издъхнал е за минута-две от остра кръвозагуба, категоричен е бургаският патоанатом.

По-късно експертите Стоян Стоянов и Златина Бешева от криминалистичната лаборатория към ОД МВР Бургас правят експериментална стрелба с оръжието на убийството - пистолет “Зиг Зауер”. Установяват, че 62-годишният Никола

е застрелян от разстояние 40-60 см

Траекторията на проектила е била почти хоризонтална, а при проникването му в седалката на автомобила се образувал 30-сантиметров канал.

Самият Кирил Христов твърди, че неволно е прострелял готвача, когато при затварянето на предната дясна врата на джипа ръката му е била бутната в колонката между двете врати.

Именно начинът, по който е произведен изстрелът, ще се окаже ключов за изхода на процеса. В хода на досъдебното производство екперти от НИКК правят следствен експеримент, според който

изстрелът действително е произведен неволно

- точно вследствие удара на ръката на Христов в колонката на автомобила.

Това дори води до преквалифициране на обвинението срещу Христов - от умишлено убийство в причиняване на смърт по непредпазливост.

По настояване на несебърската прокуратура обаче Апелативната протестира новото обвинение, а казусът стига до главния прокурор, разкриват източници на “168 часа”. В крайна сметка месеци преди делото да влезе в съда обвинението срещу Христов

отново е променено в умишлено убийство

Самият подсъдим не спира да изказва съжаление за случилото се, но не се признава за виновен в умишлено убийство. Тежката задача на неговия защитник - опитният бургаски адвокат Благой Потеров, ще е именно оборването на по-тежката квалификация.

Задачата му ще е трудна по няколко причини. По метода “Видмарк” експерти изчисляват, че към момента на убийството промилите алкохол в кръвта на Принца са били 2,61, което се води тежка степен на алкохолно опиване.

Час преди убийството пияният Кирил стрелял няколко пъти напосоки. По-късно гилзите са открити в саксии с палми в градината на ресторанта, но четирите проектила липсват като веществени доказателства по делото. Заради безразборната стрелба, срещу Христов има и обвинение за хулиганство, извършено с особена дързост.

След фаталната априлска нощ през 2016 г. Кирил Христов, който дотогава повече е в Несебър, отколкото в родната София, се връща в столицата.

Един от любопитните моменти в неговата биография е фактът, че е бил съдружник с вече покойния Стефан Шарлопов.

През 2008 г., явно в добри бизнес отношения, двамата създават "Роял холидей екзотик" със седалище във Велико Търново. Фирмата оперира в областта на туризма, като съдружници са Христов и "Шарлопов хотелс".

Според справка в Търговския регистър през октомври 2014 г. Христов прехвърля дяловете си на "Роял Асетс мениджмънт" /едно от фамилните дружества на Шарлопови/, а името му в "Роял холидей екзотик" е заличено. От 2017 г. управител на дружеството е дъщерята на Стефан Шарлопов - Ева.

Кирил Принца обаче

остава едноличен собственик на "Пегас-К",

която и до момента развива дейност също в областта на туризма, установи проверка на "168 часа".

Роднини на застреляния готвач правят опит да изолират Христов от дружеството, за да могат да се разпореждат с имуществото, но Бургаският окръжен съд ги отрязва.

Искането е с цел обезпечаване на бъдещ иск - съпругата и двамата синове на убития претендират за общо 450 000 лв. неимуществени вреди.

Магистратите стопират опита на Колеви да влязат във фирмата на Принца, но налагат запор върху негови лични банкови сметки и имот.

Мярката е за обезпечаване на бъдещ иск

Междувременно на разпоредителното заседание през април вдовицата Стоянка Колева и синовете й Венелин и Георги са конституирани като граждански ищци и частни обвинители.

Четете още:

Защитата на Киро Принца: Ще искаме връщане на делото за ново разследване

Тройна експертиза: Готвач застрелян в Несебър от шефа си абсолютно случайно (Обзор)

Още от Афера

Решават дали Северин да бъде преместен в психиатричната клиника към затвора в Ловеч

Окръжният съд в Русе решава дали 20-годишният Северин Красимиров, обвинен за убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова, да бъде преместен от следствения арест в психиатричната клиника към

Братът и сестрата, убили мъж във влака след скандал: Ако знаехме какво ще стане, нямаше да се качваме

Ако знаехме какво ще стане, нямаше да се качваме. Това казаха пред Софийския окръжен съд братът и сестрата Красимир и Запринка Мутафчийски, които бяха задържани в петък.

Прокуратурата е поискала да забранят на Иванчева и заместничката й да напускат страната

Прокуратурата е поискала от Специализирания наказателен съд да забрани на намиращите се в ареста Дecиcлaвa Ивaнчeвa и Билянa ?eтpoвa да напускат страната.

Откриха картината "Главата на Арлекин" на Пикасо в Румъния. Шедьовърът е част от открадната преди 6 г. колекция за 300 млн. евро

Платно, за коeто се смята, че вероятно е картината "Глава на арлекин" на Пабло Пикасо, открадната през 2012 г. от художествената галерия "Кунстхал" в Ротердам, е било открито в Румъния,

6 години търсят кой закла Банскалията

Шест години и половина още не е разкрито зверското убийство на известния благоевградчанин Димитър Сукалински-Банскалията. Затова пък един от арестуваните и уличени в престъплението успя да осъди

Дрогиран, Николай ритал главата на Мария, когато била вече в безсъзнание

Разбита от юмруци и ритници глава. Зверски побой над жената без капка съвест за това, което й се причинява. Нанасял й е удари дори когато вече е била в безсъзнание.

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.