Защо мутрите оцеляват?

24.06.2016;

Защо мутрите почти винаги оцеляват? По тях стрелят, взривяват ги в автомобили, губят огромни количества кръв, карат ги в болници дори с куршуми в главите и въпреки всичко те остават живи. Истински феникси в медицината, които също като котките разполагат с по няколко резервни живота.

На какво се дължи феноменалното им оцеляване, непосилно за повечето обикновени хора.

Според лекари в спешни отделения има няколко фактора, които ги отличават от останалите.

Първо, това са млади, здрави мъже, на възраст много под 50 години. Начинът им на живот много се различава от този, характерен за мутрите на прехода.

Сега много от босовете вече не пият и не купонясват по цели нощи, напротив - спазват строг режим, чиято цел е постигане на добро здраве и поддържане на отлична форма. От този тип е Митьо Очите. В бургаската болница били изумени от бързото му възстановяване. Въпреки очакванията той не разви смъртоносния ДИК синдром дори след като му бяха прелели 70 банки чужда кръв.

Медиците били учудени и от факта, че по тялото му нямало грам мазнина. „Всичко е мускули”, твърди запознат.

По този повод дори се стигнало до разговор с приближените му и със съпругата му Антигона. От него станало ясно, че Очите водел

изключително стриктен природосъобразен

начин на живот

Спортувал редовно по програма под ръководството на добри специалисти. Не употребявал алкохол. Хранел се здравословно – наблягал на плодове, зеленчуци, висококачествени протеини.

Според обясненията на близките му той много съвестно се грижел за здравето си.

„Тези хора не живеят като мутрите от миналото, които приличаха на сумисти. Днешните водят скъп, здравословен начин на живот, постоянно тренират, все неща,

които повечето

хора пренебрегват,

обобщи източникът ни. Според него при тези момчета няма и натрупване на заболявания, характерно за повечето хора, които водят заседнал начин на живот.

Специалисти смятат, че това, заедно с добрата им физическа подготовка, са може би най-важните фактори за оцеляването им дори при екстремни обстоятелства.

"Те прекарват огромна част от ежедневието си във фитнес залите. Мускулите им са много по-добре развити, физическата им издръжливост е в пъти по-голяма от тази при обикновените хора, всъщност целият им организъм е доста по-силен и по- устойчив при тежки наранявания.

Което увеличава и търпимостта им към болки", обясни пред "168 часа" медик от спешно отделение. Според него ако момчетата от кримиконтингента ходят като

обикновени хора по

7-8 часа на работа всеки

ден и седят на бюро,

просто трудно ще оцеляват в критични ситуации.

Залитането по спорта обаче е свързано и с приемането на различни анаболи, добавки, хормон на растежа и др., които до момента не е ясно как се отразяват на здравето на подземните босове и обкръжението им.

"На Очите специално не му е правено подобно изследване, лекарите предполагат, че ползва този хормон, защото хора от обкръжението му са намекнали, че в техните среди това е последният хит, нещо като новата дрога", обясни запознат.

Ефектът му според медици е рестартиране и подмладяване на целия организъм. Според лекари обаче този тип добавки в един момент ще увредят организма.

"Със сигурност при тези момчета

има отклонения,

причинении от анаболите,

но това са млади, здрави хора, за които се полагат огромни грижи. Много от тях приемат хормони и анаболни средства под контрола на медицински лица", контрира друг лекар.

Освен това някои от медикаментите, които приемат тези фитнес - маниаци, много бързо възстановят износените стави дори на възрастен човек. Според медици редовният спорт осигурява голямо предимство на кримиконтингента – мускулите им са плътни, големи, твърди като камък.

При равни други условия тази структура много по-добре може да защити органите и системите в тялото, в сравнение с мижавата мускулна маса и подкожни мазнини, характерни за обикновените хора.

Колкото и да е нелепо обаче, вторият генерален фактор за феноменалното оцеляване на мутрите са парите.

Именно те често са основен препъникамък при спазването на “Хипократовата клетва”, казват доктори. Според тях подземните босове получават много повече и много по-специални грижи в сравнение с обикновените пациенти.

Стимулите за медиците са не само огромните финансови подкупи, а и факторът страх.

Страх за собствения

им живот

Лекуващите лекари често са заплашвани. В някои случаи дори се налага да оперират, притискани от гардовете на даден бос.

Доктори под сурдинка признават, че в Бургас е имало случаи, когато охраната, облечена в бели престилки, влизала в операционната, за да следи действията на хирурзите. Които на свой ред са принудени да дадат не 100%, а 110% от възможностите си, за да спасят пациента.

Парите са водещ фактор и поради други причини.

Една апаратна вентилация, която извършва ежеминутно обдишване в продължение на дни и седмици, струва около 500 лв. на ден, разказа лекар в спешно отделение.

След което трябва да се осигурят висококвалифицирани специалисти, които да помогнат на пациента да отвикне от апарата и постепено да започне да диша сам. Тези професионалисти знаят кога да го събудят, кога организмът позволява и така нататък.

Колко струва храненето и антибиотиците на ранените, четете в хартиеното издание. 

Още от Афера

Удар със сила над 20 тона смазал двете баби в Карнобат. 18-годишният Алекс не успял да натисне спирачка, минал с мерцедеса си през пешеходките

Удар със сила над 20 тона е премазал двете възрастни жени от Карнобат, тръгнали към гробищата на Архангелова задушница, 3 ноември, разкриха експерти пред “168 часа”.

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски от Будапеща: "Искам политическо убежище!"

Издирваният бивш македонски премиер Никола Груевски публикува пост във Facebook, в който казва, че се намира в Будапеща и е поискал политическо убежище от унгарските власти.

Коя е Мирела Грегори, изчезнала 45 дни преди Емануела Орланди?

"Слизам, Александър ме чака. Няма да се бавя, връщам се след малко". Това са последните думи, които чуват родителите на 15-годишната Мирела Грегори, която изчезва на 7 май 1983 г.

Десетки US шпиони са убити след пробив в тайна уеб платформа

Един от най-големите провали на ЦРУ през последното десетилетие започва през 2009 г. в Иран Десетки американски шпиони са били убити, след като Иран и Китай са разкрили услуга за тайни съобщения на

Операция “Октопод”: Основният свидетел загива в катастрофа, а вторият е сечен с брадва. Алексей Петров беше оправдан за пране на 3,3 млн. лв.

Цветан Цветанов коментира съдебното решение по делото "Октопод" без да споменава името на Алексей Петров. Бизнесменът, който бе разследван по времето, когато Цветанов бе вътрешен министър,

Дрога прави хората канибали, от “Крокодил” им окапва плътта

Позната отпреди 8 г. в САЩ дрога, която води до канибализъм, вече е стигнала и до България, съобщи д-р Теменужка Любенова, председател на областния съвет по наркотичните вещества в Благоевград.

Българският паспорт - сред 18-те най-желани в света

П рез 2018 г. българският паспорт е сред най-влиятелните в света. Това сочат данни от международни класации за задгранични документи става ясно от проучване на "168 часа".

Защо свързват изчезналата Емануела Орланди с ДС и Щази: Разчитат ДНК анализ да разкрие загадка отпреди 35 години

Случайно намерен скелет в римска сграда във Ватикана отново съживи спомена за мистериозното изчезване на младо момиче преди 35 години. Мрачната загадка от времето на студената война е свързвана с

Мафиотски бос бе убит брутално в щатски затвор заради "нечестив съюз" с ФБР

l 89-годишният Джеймс (Уайти) Бълджър бил бит с катинар в чорап, опитали се да му извадят очите и да му отрежат езика - отмъщение срещу информатори “Моят живот беше пропилян по най-глупав начин,

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.