Подмладете се с ягоди!
КРАСИВА, сочна и ароматна, градинската ягода е царицата на сезона.
Тя съдържа купища полезни витамини и микроелементи.
По количество на витамин С ягодите гонят цитрусите, а сред ягодовите растения се нареждат на второ място след касиса. Съдържащият се в тях калций напълно се усвоява от организма.
Наситена с антиоксиданти
полезна и вкусна, ягодата е любимо лакомство за деца и възрастни. Смята се, че ако през лятото изядем 10 кг (разбира се, не наведнъж!) от този плод, през зимата можем да забравим за докторите. Ягодите намират широко приложение и в козметиката. Сега е моментът да се възползвате от чудодейната им сила и бързо да забъркате маска от плодовете. Така не само ще усетите аромата и свежестта на лятото, но и ще подмладите кожата си. Ягодите овлажняват кожата и я правят по-еластична. В същото време те са и идеално отбелващо средство, използвано успешно в борбата с пигментните петна и луничките.
Ягодите са и много добро
лечебно средство
Съдържащият се в тях лупеол притежава противотуморно действие. Плодовете са богати на пектин и пектиноподобни вещества, различни витамини, аскорбинова киселина. В ягодите има и много минерални вещества - калий, калций, фосфор, магнезий, сяра, желязо и мед. Ягодите са богати на органични киселини - лимонена, ябълчена. Салициловата киселина в плодовете действа подобно на аптечната ацетилсалицилова киселина (аспирин), а мощният антиоксидант фитезин усилва работата на мозъка и подобрява паметта.
С настойка от листата на ягодата е полезно да се прави
гаргара при ангина
възпалителни простудни заболявания. Ягодите укрепват имунната и сърдечно-съдовата система, нормализират обмяната на веществата. Плодовете се смятат за прекрасно средство за лечение на авитаминоза, хипертония, подагра, артериосклероза, маточно кървене. Помагат при базедова болест, защото влияят положително върху йодния обмен в щитовидната жлеза. Освен това притежават противомикробна активност по отношение на причинителите на чревни инфекции, пневмококи, стафилококи, стрептококи и грипни вируси. Ценни са и с това, че възбуждат апетита, подобряват храносмилането, утоляват жаждата. Благодарение на високото съдържание на полезни вещества ягодите са незаменими в диетичното хранене.
200 семенца
На повърхността на всяка ягода има по 200 семенца. Поради този факт ботаниците до ден днешен водят спора - ягодата плод ли е или цвете. Някои смятат, че ботанически ягодите всъщност не са плодът на растението "ягода". Функционално погледнато, тази роля се изпълнява от малките жълти семенца, покриващи червената им повърхност. Според други теории ягодата е уникално растение, семената на което се намират не вътре в плода, а на повърхността му. Любопитно е, че първоначално плодовете се ценели в Европа не заради вкусовите си качества, а заради лечебните си свойства. Тук трябва да се отбележи, че ягодите в древността значително отстъпвали по размери на познатите ни днес. През XII в. ягодата се смятала за "мръсен" плод, защото растяла по земята и можела да е заразена от съприкосновението с жаби и змии. На това суеверие слага край ботаникът Карл Линей, който си "изписва" ягодова диета, с която успява да излекува подаграта си.
ДИВО: Горските ягоди съдържат повече фитонциди, антоциани, дъбилни вещества и етерични масла в сравнение с култивираните. В народната медицина със смачкани ягоди или пресен сок се лекуват рани и екземи, а отварата от листа и коренища се употребява при колит, хематит, туберкулоза, камъни в бъбреците. Чаят от листа и цветове се пие при простуда.
МАРИЯ БЕЛЧИЧ