Топ 10 на съкровищата ни в Лувъра

16.04.2015;

Предвижда се 4 млн. посетители да посетят крило "Ришельо" на най-престижния музей в света, където ще могат да се дивят на тракийско злато от нашето културно наследство, оценено на близо 165 млн. евро, в изложбата "Епопеята на тракийските царе: Археологически открития в България".

Излъскани до блясък цели 325 експоната с общо 1628 предмета ще разказват древни истории и сюжети от миналото по нашите земи. Експозицията беше открита на 14 март, но вече към нея проявяват интерес от Русия, Великобритания, Румъния, Хърватия и Мароко. В момента пък текат преговори за пристигането на експонати от Лувъра в София, които да бъдат известно време на разположение на родните ценители на изкуството.

С изложбата ни в Париж за първи път всички съкровища, съхранявани иначе в различни музей в България, са събрани на едно място.

1. Главата на тракийския владетел Севт III

Уникалният шедьовър на античната култура е най-важният акцент в експозицията ни в Париж. Бронзовата глава на царя с очи от полускъпоценни камъни е възпримеана като точно историческо свидетелство за визията на последния голям владетел на Одриското царство. Очите на главата са направени от алабастър, а миглите са изградени от тънки медни нишки.

Датира: Най-вероятно е било изработено по време на управлението на тракийския властелин от 330 г. пр.н.е. до 300 г. пр.н.е.

Открит: Впечатляващият артефакт е сред находките от храма гробница на Севт III, открит от покойния вече д-р Китов при разкопките на могилата "Голямата Косматка" до град Шипка през 2004 г.

Експонатът е застрахован за 13 млн. евро преди да напусне страната ни и както още 20 ценни и крехки предмета е пътувал в специален брониран куфар.

Заедно с бронзовата глава ще могат да бъдат видени и други ценни предмети от гробния инвентар на древния властелин. Шлемът с името на Севт III, неговите наколенници, златният му венец с дъбови листа, богато инкрустирани със злато меч и ножница, златна чаша, сребърна и бронзова кани, амфори за вино, златна конска амуниция, нишките от златотъкан килим, изящна пиксида с форма на мида от сребро с позлата, служил като козметична кутия.

Съхранява се: Бронзовата глава на одриския цар и златния венец за първи път излизат от местния музей на Казанлък, където могат да бъдат видени обикновено.

2. Панагюрското злато

Тракийският античен златен сервиз е най-емблематичното наше историческо богатство, извадено от земята. Състои се от девет златни съда за пиене - една фиала и осем ритони-антични чаши.

Датира: Изработени са в края на IV и началото на III в. пр.н.е. и. за неизвестен древен управник на племето одриси по нашите земи.

Смята се, че сервизът от благороден метал е бил използван за религиозни церемонии и са символ на социален статус. Изображенията на богове, свещени животни и митологични същества през античноста изпълнявали функцията на пречистващи течността елементи, които закриляли пиещия от тях. В стила и украсата на златните съдове се съчетават тракийски и елински влияния.

Открито: Съкровището е намерено на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище в местността Мерул в нивата на Георги Недков Топалов от тримата братя Павел, Михаил и Петко Дейкови.

Съхранява се: В Националния исторически музейв София.

3. Рогозенското сребро

Тракийското сребърно съкровище е най-голямото по своите размери, откривано на територията на България. Състои се от 108 фиали, 54 канички и 3 чаши, т.е. общо 165 предмета от сребро с висока проба, някои от които позлатени. Тежи повече от 20 кг. Върху няколко съда е изписано името на одриския цар Котис, а върху един - името на сина му Керсеблепт.

Датира: В стила и изработката на съдовете се забелзяват определени различия, което говори, че са произведени по различно време и на различни места. По тази причина се смята, че датировката е сравнително широка от края на VI до първата половина на IV век пр.н.е. Предполага се, че е било притежание на местен знатен род от най-големия разцвет на тракийската култура на Балканския полуостров.

Открито: В началото на 1986 година във врачанското село Рогозен.

Първата част, която се състои от 65 предмета е намерена случайно през есента на 1985 година от Иван Димитров в двора на къщата му. Открила се яма, от която първоначално извадил 42 канички, 22 фиали и 1 чаша.

Съхранява се: Голяма част от съкровището е изложено в Регионалния исторически музей във Враца, а 15 съда се намират на постоянен наем в Националния исторически музей в София.

Кои са останалите 7 съкровища четете в новия брой на в. "168 часа".

Още от Шоу

Венцислав Янков, малкият близнак от “Под прикритие”, впечатли в Кралството с маса и два стола

Само една маса и два стола са необходими на актьора Венцислав Янков, известен с ролята си на малкия близнак Ники от "Под прикритие", за да впечатли в Обединеното кралство със своя авторска постановка.

ОВЕН: Изненади

РАБОТА От първия ден на седмицата ви очакват изненади, но ви предстои ново делово запознанство. Ще се наложи да вземате важни решения, свързани с бъдещите ви планове. Овладейте емоцията си.

ТЕЛЕЦ: Конфликти

РАБОТА В началото на седмицата са възможни конфликти и недоразумения, които ще ви загубят времето. Необходимостта да получите на всяка цена признание ви създава проблеми.

БЛИЗНАЦИ: Интуиция

РАБОТА През първите дни на седмицата сте в центъра на общественото внимание и с лекота достигате привидно непостижимото. Разумът и интуицията ви подкрепят в сложна ситуация на работното място.

РАК: Съобразителност

РАБОТА В петък и почивните дни бъдете съобразителни, прозорливи и гъвкави, ако искате да творите спокойно и бързо да решавате проблемите си. Работете усилно.

ЛЪВ: Проблеми

РАБОТА Ако в началото на седмицата имате проблеми, те са предизвикани от неволно допуснати грешки от ваша страна и от нежеланието ви да приемете съвети от колегите си.

ДЕВА: Промени

РАБОТА В началото на седмицата сте прибързани и допускате грешки. Пригответе се за проблеми, свързани с промени в работата. Конфликтът с ръководството е неизбежен.

ВЕЗНИ: Внимание

РАБОТА В петък и почивните дни не се разсейвайте, а обърнете внимание на задачите си, ако сте на работното място. Бъдете внимателни. Не вземайте важни решения,

СКОРПИОН: Емоция

РАБОТА В началото на седмицата не позволявайте на емоцията да властва над вас, над мислите, над думите ви! Съхранете постигнатото до момента. Откажете се от начинанията.

Този уебсайт или инструменти на трети страни може да използват "бисквитки", които са необходими за функциалността им и са необходими за постигане на целите, илюстрирани в политиката за бисквитките. С натискането на бутона "Приемам" вие се съгласявате с използването им.