Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Желю Желев става президент компромисно, след като БСП и СДС взаимно се опасяват от други силни кандидатури. Червените се притесняват, че ако държавен глава е Петър Дертлиев, че ще им разцепи партията, а Симеон Сакскобургготски ще върне монархията. Сините пък не искат Андрей Луканов да заеме поста и да останат без никаква власт.
Желю Желев става президент компромисно, след като БСП и СДС взаимно се опасяват от други силни кандидатури. Червените се притесняват, че ако държавен глава е Петър Дертлиев, че ще им разцепи партията, а Симеон Сакскобургготски ще върне монархията. Сините пък не искат Андрей Луканов да заеме поста и да останат без никаква власт.

Намалили правомощията на държавния глава заради Желев, измислили вицепрезидент, за да го контролира

Кметът на Велико Търново посреща представителите във ВНС с “другарки и другари”

В стола заявили на Велко Вълканов, че за него няма да има храна, ако гласува за Желев

Опасенията на БСП от Симеон Сакскобургготски и на СДС от Андрей Луканов раждат компромисните за двете партии изисквания в конституцията кой може да се кандидатира за президент. На 12 юли се навършват 30 години, откакто е приет основният закон. Първото заседание на VII Велико народно събрание е на 10 юли 1990 г. във Велико Търново, където депутатите са посрещнати с "другарки и другари" от кмета Иван Димитров. В словото си Александър Лилов се обръща към тях с "господа и другари". Но много бързо преминават на "дами и господа".

В началото на демокрацията се водят

люти битки за

всеки текст.

Една от най-спорните е главата за президента. Червените се притесняват, че изгнаникът от Мадрид може да се върне в България и да промени изцяло разпределението на властите или дори да поиска възстановяване на монархията. Отдясно пък не искат Луканов да заеме мястото на държавния глава и така бившите комунисти да получат всички ключови постове. Все още столетницата е силна, но много добре си дава сметка, че за международния имидж на България не е хубаво да държи цялата власт.

Така се стига до сделката – за президент може да бъде издиган само български гражданин по рождение и да е живял тук последните 5 г. Така едновременно спират и червения функционер, защото е роден в Москва, и царя, който е в Мадрид. Формално идеята за 5 години уседналост е предложена от Петър Дертлиев, който е републиканец и знае, че подобен текст задължително ще бъде подкрепен от БСП. Освен това той е първото предложение на СДС за президент.

Луканов от своя страна е част от преговорния екип между управляващи и опозиция и според някои въобще не е имал идея да стигне до сградата на "Дондуков" 2. Просто защото е начело на правителството, а новата конституция предвижда съсредоточаване на същинската власт в ръцете на Министерския съвет.

От самото начало

БСП е готова да отстъпи президентския пост

на СДС, но с едно наум как да го контролира.

"Нарочно предвидиха малко правомощия на държавния глава заради д-р Желю Желев. Затова решиха да създадат конюнктурната и излишна за България фигура на вицепрезидент. Така сложиха ген. Атанас Семерджиев, за да контролират д-р Желев. Комунистите го възприемаха като временен президент", разказа бившият депутат от ВНС Михаил Неделчев. Същото си спомни и Петър Берон: "В контактната група се бяха договорили, че вицепрезидентът ще е от БСП. Щеше да изпълнява ролята на политкомисар на президента. Неслучайно се спряха на генерала за тази цел."

"Бяхме единодушни, че председателят на Република България, както се наричаше тогава, трябва да е глава на държавата – нещо като конституционен монарх, но избираем – обясни Петко Симеонов. – Да има достатъчно гаранции, че представлява народа, затова да бъде избиран пряко. И така да олицетворява единството на нацията.

На втори план идваше фактът, че БСП настояваха за по-малко правомощия, защото си представяха Желю Желев начело. Ние искахме

да му се възложат повече функции.

Несъмнено в някаква степен повлия и моделът на тоталитарната държава.

При нея имаше първи секретар, който играе ролята на държавен глава и това беше признавано от Великите сили. Канеха Леонид Брежнев на официални визити, а не председателя на съветския Върховен съвет. От друга страна, не искахме да бъдем президентска република, защото това можеше да ни върне към монархията, а повечето бяхме републиканци."

Всъщност в СДС са разделени – има и привърженици на царството. Стефан Савов на заседания на Националния координационен съвет често имал навика да споделя: "Говорих с Негово Величество. Той каза това и това".

Но така или иначе първоначалното предложение на СДС за президент е Петър Дертлиев с вице Петър Берон. Обясненията защо социалдемократът не е приет от БСП, са различни. Според сините Андрей Луканов се е намесил, защото подозирал, че много социалисти ще минат към БСДП и

соцпартията

ще се разцепи.

Според червените като бивш лагерист Дертлиев искал да им отмъщава. От трибуната на Народното събрание заявил, че комунистите трябва да бъдат изтребени до девето коляно или най-малкото да бъдат изпратени в Сибир. Веднага след това станал Анжел Вагенщайн и убедил червените, че след подобни изказвания не трябва да подкрепят Петър Дертлиев за президент.

"Аз не го познавах от по-рано, чух тази реч в парламента. Затова не можех да гласувам за него. В личен разговор докторът ми каза, че това било емоционално слово и нямало да ни преследва, но аз не го познавах. Така беше и с колегите ми", разказа бивш соцдепутат.

След петия неуспешен опит Дертлиев да стане президент,

СДС минава на план Б – да предложи Желю Желев,

който е по-приемлив и за БСП. В зала "Изток", където СДС обсъжда идеята, той заявява, че е длъжен да предложи Петър Берон за вицепрезидент. "После в залата седях близо до Желю Желев и видях как Димитър Луджев го побутва отзад и му вика: "Предложи ген. Семерджиев" – разказа Берон. – И Желев за моя голяма изненада го предложи. БСП започнаха да ръкопляскат и председателят Николай Тодоров каза: "Избран е", без да е имало вот."

Според стенограмата председателят пита: "Който е съгласен Атанас Семерджиев да бъде избран за заместник-председател, моля да гласува". При тази реплика избухват бурни ръкопляскания. "Макар че изборът беше посрещнат с бурни ръкопляскания от народните представители, искам да попитам има ли против", изрича Тодоров.

Отчитат двама против и седем въздържали се.

Преди официално БСП да отстъпи президентската власт на СДС, Велко Вълканов взема думата и разказва как обядвал в стола и жената на бара му казала: "Ако гласувате за Желю Желев, утре за вас тук храна няма". Но в крайна сметка 284 души подкрепят философа, а безпартийният Вълканов остава в малцинство.

"Нямаше как да не гласувам. Водех предизборната кампания на СДС, бях заместник-председател на коалицията. През цялата кампания

бях обещавал, че ще

има нова конституция.

Изпълних си ангажимента пред избирателите", коментира Петко Симеонов.

Последен, 313-и поред, подписа си полага Соломон Паси, който иска специално разрешение да гласува след 22 юли, тъй като е на неотложно посещение в чужбина.