Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бруталното отвличане на 23 май на пътнически самолет, извършващ полет от Атина до Вилнюс, прехванат от боен изтребител и принуден да кацне в Минск, за да бъде арестуван опозиционен журналист, потресе света.

Самолетът на Ryanair Boeing 737-800 бе задържан на летището в продължение на 7 часа под фалшив претекст,

че е получен сигнал за бомба, поставена от "Хамас". По време на принудителния престой бяха арестувани 26-годишният беларуски опозиционен журналист Роман Протасевич и приятелката му София Сапега.

Веднага след съобщението, че самолетът е отклонен за Минск, Протасевич се обърнал към своите спътници "и каза, че е изправен пред смъртно наказание", заяви пътувалата със същия полет Моника Симкиене пред агенция Франс прес във Вилнюс.

"Той не крещеше, но беше ясно, че много се страхува - спомня си и Едвинас Димса, също цитиран от Франс прес. - Изглеждаше, че ако прозорецът е отворен, той щеше да скочи от него."

След ареста властите пуснаха видео, в което Протасевич, видимо притеснен, признава, че е организирал масови безредици в Беларус. Семейството и приятелите му отхвърлиха признанията и заявиха, че са изтръгнати с насилие, като казаха, че той явно е бил гримиран, за да се прикрият следите от побой, а носът му е с променена форма.

Екатерина Йерусалимская, бившата му приятелка и колега в опозиционния Telegram канал NEXTA, заяви пред VICE World News, че не се съмнява,

че Протасевич

е бил бит

"Първото нещо, което забелязах, беше носът му", казва Йерусалимская от Вилнюс. "Познавам носа му. Винаги се смеехме, че той има кръгъл нос, като крушка, той няма ясно изразена подутина на носа си, но сега имаше и беше изкривен. Това не са неговите думи; това е текст, който той е запомнил, това са фрази, които

той е бил

принуден да каже”,

убедена е Йерусалимская.

Беларуският опозиционен политик Светлана Тихановска също заяви, че арестуваният блогър Роман Протасевич е бит и изтезаван в затвора.

Адвокат, посетил Протасевич и приятелката му София Сапега, каза, че той е добре, "но е съмнително, защото със сигурност е бил изтезаван и е бит", каза Тихановска на пресконференция в Талин. Междувременно Беларус отхвърля обвиненията, че изтезава задържани лица.

Безпрецедентният акт на държавен тероризъм вече предизвика вълна от възмущение, официални дипломатически протести и налагане на нови санкции на самозабравилия се режим.

Но кой е младият блогър, навлякъл си гнева на диктатора?

Преди всичко Протасевич е съосновател и бивш редактор на NEXTA Telegram, един от най-популярните опозиционни канали в Беларус. Повечето независими медийни организации в страната бяха принудени да затворят, след като избухнаха мащабни протести заради оспорваните президентски избори през 2020 г. И в тези условия социалната мрежа Telegram беше оставена като единственото средство за нецензурирана комуникация.

Продемократичните сили използват канала, за да информират поддръжниците за подробностите около протестите, както и за публикуване на репортажи и изображения от брутални атаки на службите за сигурност срещу протестиращи.

В Беларус държавният контрол върху цифровите, както и върху традиционните медии се засилва безмилостно. Миналата седмица Минск блокира независимия уебсайт за новини tut.by, най-популярната недържавна медия в страната.

В интервю за базирания в Латвия рускоезичен сайт "Медуза" майката на блогъра - Наталия Протасевич, го описва така:

"Гордея се със сина си. Той е герой. Той е човек, който винаги е бил само за справедливост. Човек, който винаги е бил за истинско отразяване на събитията в страната. Рома е много силен човек.

Надявам се,

че ще издържи

на предизвикателствата, през които трябва да премине сега. Въпреки ужаса, който се случва в страната (Беларус), ние твърдо вярваме, че справедливостта ще възтържествува. Като майка много се притеснявах, винаги съм искала да внимава. Но той каза:

- Мамо, кой друг? Ако не можеш да стоиш, трябва да направиш нещо, за да промениш живота си.

Той знаеше пътя си, знаеше целта си. Никога не се уплаши. Подходи смело и запали факела на истината. Въпреки отправените заплахи към нас. ... Свободна Беларус е нашата обща мечта."

По-нататък майката дава пример с началото на протестното движение в Беларус, когато синът й е само на 15 години. Тогава имало протест срещу Лукашенко с флашмоб в парка. Полицията започнала да разпръсква участниците и хората се разбягали. Тогава

полицията арестувала момчетата,

които не участвали, а просто седели край близкия магазин. Роман бил там с приятели, свирел на китара и заради това се озовал за първи път в полицейската камионетка.

Законът в Беларус забранява преследването на непълнолетни и заради това следват други наказания - веднага е лишен от президентската стипендия, която е получил като надарено дете. "След това попитах къде ще учи? - продължава разказа си майката на опозиционера в интервюто с многозначителното заглавие "Живейте така, че на 26 години диктаторите да изпращат изтребители зад гърба ви". - От Министерството на образованието ни казаха тогава, че нито едно училище няма да го вземе - може да учи само от вкъщи. А как си представяте домашното обучение, когато синът ви е носител на множество награди от различни олимпиади?

Накрая трябваше да отида при зам.-министъра на образованието, за да му дадат възможност да завърши 11-и клас. Беше приет в училище по мястото си на пребиваване. Но само при условие, че ще работя там."

Но после щастието се усмихва на младия Роман. Учи журналистика в Беларуския държавен университет до изключването си през 2018 г. Става стипендиант на фондацията "Вацлав Хавел" в университета в Прага. През 2019 г. се премества да живее в Полша, където по-късно иска политическо убежище.

От 2020 г. Протасевич управлява канала NEXTA Telegram заедно със съавтора му Степан Путило. През август 2020 г., след като беларуските власти се опитват да забранят достъпа до интернет по време на президентските избори през 2020 г., NEXTA се превърна в един от основните източници на информация за протестите срещу предполагаеми фалшификации на изборите и започна да координира протестите. Тогава само за една седмица каналът събира близо 800 000 нови абонати. През септември 2020 г. Протасевич напуска NEXTA, а на 19 ноември беларуския КГБ ги включи в "списъка на организации и лица, участващи в терористични дейности и масови вълнения". На 2 март 2021 г. Протасевич обяви, че е започнал работа за телеграмния канал "Беларус на мозъка".

Доколко сега животът му е в опасност?

На първо място, името на Протасевич е включено в списъка на терористите от държавните сили за сигурност, а наказанието за такива престъпления в Беларус е смърт.

В допълнение към тази заплаха на 27 май според съобщение на ТАСС Генералната прокуратура на Луганската народна република е образувала наказателно производство срещу него "заради участието му във военни действия в Донбас".

"Разследващият отдел за престъпления, включващи незаконни средства и методи на война, е образувал наказателно дело срещу гражданина на Република Беларус Роман Протасевич, роден на 5 май 1995 г., заради участието му в организация, която в съответствие със законодателството на Луганската народна република е призната за терористична, използването на средства и методи във въоръжен конфликт, забранени от международни договори, и

оръжия за масово унищожение,

забранени от международни договори, както и актове на геноцид", се казва още в прессъобщение на Генералната прокуратура на непризнатата република.

Протасевич е обвинен в няколко тежки престъпления като бомбардиране на общности в Донецката народна република, причиняване на цивилни жертви и унищожаване на инфраструктура. Разследващите установили, че "през лятото на 2014 г. Протасевич доброволно се присъединява към батальона "Азов", обявен за забранен в Луганската народна република". От лятото на 2014 г. до зимата на 2015 г. Протасевич

“заедно с други неидентифицирани лица”

участвал в бойни операции на батальона "Азов" на територията на Донбас, съобщиха още от Генералната прокуратура на ЛНР.

В тази връзка тенденциозни публикации в рускоезични медии вече побързаха да набедят Протасевич и в екстремизъм и неонацизъм.

Оттогава ситуацията ескалира. В събота САЩ обявиха, че налагат санкции на 9 беларуски държавни компании, както и че обсъждат допълнителни мерки с ЕС и други съюзници и партньори.