Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Обвинението: Помогнала е в бягството му от затвора през 2015 г., участвала е в неуспешния му опит през 2017 г. и е трафикирала наркотици в САЩ

50-годишният мафиот се влюбва лудо в Ема, едва изчаква пълнолетието, за да предложи брак

За първи път името на Ема Коронел Айспуро се появява в медиите през 2007 г., когато е коронясана за кралица на красотата в родния си град Канелас. Тогава Коронел е заснета усмихната с огромния трофей. След това събитие животът й ще се промени до основи, защото ще срещне най-известния наркобос на планетата Хоакин Гусман-Ел Чапо и ще стане негова съпруга.

Доскоро бе истинска мистерия с какво се занимава любимата на престъпния бос и кои са роднините й. Красавицата, както повечето половинки на подземни шефове, спазваше правилото да не привлича вниманието върху себе си. Това обаче се промени през последните години, когато международният интерес се насочи към семейството на Ел Чапо и съдебния процес срещу него.

Може би затова Айспуро започна да се появява на публични места, облечена в дрехи на световноизвестни дизайнери и бижута за милиони. Медии пускаха снимки на жената по време на срещите й с различни хора в луксозни ресторанти. Някои допуснаха, че това е търсен ефект, за да покаже, че е спокойна, въпреки доживотната присъда на съпруга си. Други констатираха, че демонстрациите на Айспуро са проява на глупост, защото представители на конкурентни картели може да я разстрелят.

Изглежда, тези въпроси не вълнуваха особено жената на престъпния шеф, докато тя не се сблъска с правосъдието.

Преди повече от седмица Ема беше арестувана на международното летище във Вирджиния, за да бъде изправена пред Федералния съд във Вашингтон. Според американското Министерство на правосъдието Коронел, която е с

двойно

американско и мексиканско гражданство,

е обвинена, че през 2015 година е помагала на съпруга си да избяга от мексикански затвор, а през януари 2017 г. е участвала в планирането на неговото бягство от затвора, преди той да бъде екстрадиран в САЩ. Живеещата допреди десет години в абсолютна анонимност съпруга сега ще трябва да отговаря и за участие в разпространение на кокаин, метамфетамин, хероин и марихуана в САЩ. Каква присъда може да получи за всичко това, все още не е ясно. Магистратите обаче изглеждат твърдо решени да тикнат Ема зад решетките.

Коя всъщност е половинката на Ел Чапо, в която той се влюбва лудо през 2007 г.?

"Тя

присъства

на всяко дело

срещу него

в залата и го подкрепя безусловно", пише Тime.com. Според международни медии Айспуро е родена в Сан Франциско, но е израснала в планините на Дуранго, в бедното селце Ла Ангостура, намиращо се в район, граничещ със Синалоа. С Гусман се запознават още преди да е навършила пълнолетие. Момичето се явява на конкурса за красота, след който се провежда парти. Там двамата се виждат за първи път. Не могат да откъснат поглед един от друг през цялата вечер. Той се влюбва в нея и точно когато тя едва навършва 18 години, й предлага брак.

Сватбата им е през 2007 г., когато Ел Чапо вече е на 50 години, но е и един най-заможните наркотрафиканти в света. Заради любов или пари, се питат приближенитe на мафиота, но тези въпроси не притесняват двойката изобщо. Мексиканската разследваща журналистка Анабел Ернандес дори лансира теорията, че Ема не е имала възможност да каже "не" на мафиота, който пожелал тя да стане негова законна съпруга. Абсолютен факт е, че след сватбата им тя изчезва и никой не знае къде е местонахождението й.

В следващите години около наркобоса има стотици акции и разстрели. Войната между него и останалите картели отнема живота на огромен брой престъпници, полицаи и невинни. В един момент Гусман изчезва от полезрението на властите, а през 2011 г. се съобщава, че Ема е родила дъщерите им близнаци в Лос Анджелис. През това време следват няколко ареста на нейни роднини.

През 2013 г. баща й, брат й и още няколко души са задържани в склад с пистолети, в който са намерени и огромни количества марихуана. Тогава разследващи твърдяха, че за известно време таткото на Ема трябвало да трансферира марихуаната на картела “Синалоа” през границата в Аризона.

На 22 февруари

2014 г. Гусман

е арестуван

в тихоокеанския курортен град Мазатлан от мексиканските морски пехотинци. По това време с него са Айспуро и двете им деца. Изпратен е в затвора с максимална сигурност Altiplano, който се намира извън Мексико Сити. Няколко адвокати са ангажирани да защитават наркобоса, но той няма намерение да остава дълго зад решетките. На 11 юли 2015 г. успява да избяга през дълъг тунел, изкопан до душа в килията му. Шест месеца по-късно, през януари 2016 г., е задържан в Лос Мочис, Синалоа.

Това принуждава Ема за първи да говори с журналисти

Прави го пред разследващата репортерка Анабел Ернандес. Казва, че съпругът й е държан в ужасни условията и има сериозна опасност за живота му. Моли за справедливост от неговото име. Отрича категорично да е знаела за бягството му и още по-малко да му е помогала.

Следва и дългият процес срещу Ел Чапо. Почти няма заседание, което съпругата да пропусне. Журналистите забелязват, че при всяко влизане в залата мафиотът търси с очи любимата си и сяда чак когато я види. При едно от ходенията си тя дори води и двете момиченца, на които топпрестъпникът се радва отдалече.

Според властите лицето на Ема пред медиите било съвсем различно от истинската й същност. Те имали оперативна информация за второ бягство, което Гусман планирал, но този път в него категорично участвала и половинката му. Знаели за това от свидетелските показания на Дамасо Лопес, сочен за един от бившите лейтенанти на Чапо. Същият разказал, че провел

няколко срещи със самата Ема и синовете на Гусман,

за да планират как точно той може да напусне затвора, без да го хванат.

Тепърва ще се събират още доказателства, които да уличат Ема Коронел в престъпленията. Въпреки провиненията обаче красавицата има немалко фенове, които безусловно я подкрепят в момента. Причината - съвсем доскоро тя се изявяваше като звезда в социалните мрежи. В instagram се радва на 648 хил. последователи, което я превръща в една от интересните фигури в интернет пространството. В профила си Коронел е публикувала само пет снимки, последната от които е от 22 декември 2020 г. На нея позира с булчинска рокля и прави реклама на модна къща.

Кой е защитникът на половинката на Гусман?

За никого не беше изненада, че в съда редом до Ема Коронел Айспуро ще се появява Джефри Лихтман. Както "168 часа" първи съобщи, същият юрист пред американски съд представлява и брата на криптокралицата Ружа - Константин. Лихтман вече побърза да определи като несериозни обвиненията срещу своята клиентка. Той остана учуден от твърдението, че тя се е готвила да отлъчи високопоставени членове на картела “Синалоа”, включително и синовете на съпруга си. Според защитника това било

опит за “убийство” на нея и

семейството й

"Тя има две 9-годишни момичета, които са изложени на опасност, и не би действала толкова лекомислено", каза адвокатът й в предаване на WABC.

Сега всички се питат дали Коронел ще свидетелства срещу мъжа си. Лихтман твърди, че върху нея и роднините й се оказва натиск, чрез който властите искали да насадят мнението, че жената няма друг избор, освен да им сътрудничи. Въпреки това анонимни източници на медията Vice News разказват, че Ема би се предала доброволно, за да търси съдебно споразумение.