Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

                                                                                                                              

Защо алпинистите от цялата планета, независимо от раса, пол и възраст, са поставени под огромен риск и на ръба на възможностите си в снежните Хималаи, а те крачат неуморно към върховете с багажа на „гостите“ върху гърбовете си? А понякога и със самите „гости“ на рамо.

Защо в продължение на десетилетия успехите им са подценявани и грубо игнорирани, при положение че реално те са водачите в чуждите експедиции и без тях героичното изкачване е невъзможно? Как се случва така, че стотици катерачи от всевъзможни държави загиват под върховете, а те постигат с лекота невъзможното – зимно изкачване на по-трудния от Еверест К2, в група от 10 души, които, забележете, спират под върха, изчакват да се съберат в група, хващат се за ръце и заедно стъпват върху най-високия камък.

Много въпроси, а отговорът е един – шерпи. Ангелите пазители на най-магнетично привличащите и в същото време най-опасни планини на Земята – Хималаите. Етническа група преселници от Тибет, която живее от 500 години в Непал. И точно в тези пет столетия високопланинска еволюция се крие ключът към голямата загадка – какво превръща шерпите в свръххора? Изключителни катерачи, които слугуват денонощно на алпинистката индустрия под Еверест. Обгрижващи комплексно комфорта на прииждащите групи – от чая, багажа, палатките и храната, до стратегията и маршрута на изкачване. Големите герои в сянка със зашеметяващи рекорди – 24 изкачвания на Еверест (Кати Шерпа), най-бързо изкачване на върха (Лакпа Шерпа), 21 часа без кислороден апарат на Еверест (Бабу Шерпа).

След трагичните инциденти под опасния К2, при които загина и българският алпинист Атанас Скатов, и уникалното групово изкачване на върха от шерпите, в този „Космос“ ще надникнем в тяхната психика. Ще се гмурнем в кръвоносната им система, за да потърсим причината да усвояват кислорода толкова по-ефективно от останалите хора, да бъдат в изключителна форма на опасни височини, при минус 50 градуса и под ураганни ветрове с до 300 км/ч.

И понеже този брой е на загадките – ще търсим заедно с учени, криминалисти и историци какво разширява и стеснява Озоновата дупка; как български професор откри, че пепел от биомаса улавя въглеродния диоксид; приятел или враг ни е Юпитер. Къде изчезнаха първите 117 заселници на Северна Америка; кой предаде на нацистите легендарната Ане Франк и още една велика мистерия – как през 1926 г. писателката на криминални романи Агата Кристи изчезна безследно за цели 11 денонощия.

Ще пътешестваме в Космоса, с опасни контрабандисти в джунглите на Конго, в залите за сумо в Япония и в необятния свят на българските археологически открития.