Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Босът бил “крал” на престъпния синдикат Сам Гор, в който членували пет триади

Движел се само с охрана от тайландски кикбоксьори

Прекалено малко са хората, които може да бъдат сравнявани с мексиканския гангстер Хоакин Гусман - Ел Чапо, но един от тези хладнокръвни смелчаци е Це Чи Лоп. За него отдавна се твърди, че ръководи огромна империя за производство и разпространение на наркотици в света. За службите тя е известна като Сам Гор - международен престъпен синдикат, базиран в Азиатско-Тихоокеанския регион. Наричат го още Компанията.

Преди броени дни международните медии съобщиха, че най-издирваният мъж в Азия е бил арестуван на летището в Амстердам по заповед на австралийските спецслужби.

Властите са категорични - той е отговорен за 70% от нелегалния трафик на наркотици на континента и безапелационно доминира на пазара за дрога.

Задържането на Це Чи Лоп се оказва огромен удар, тъй като престъпникът се издирваше от полицията на Австралия дълго време. Поради тази причина

заповедта за ареста му е от 2019 г.,

а службите на Нидерландия действат по искане на Интерпол.

Според официалната информация в края на 90-те азиатският Ел Чапо е осъден за транспортиране на хероин в Съединените щати. Изпратен е зад решетките за девет години. След като ги излежава, отново се връща в ъндърграунда и няколко години по-късно създава т.нар. триаден съюз. Въпреки това остава в пълна анонимност и живее спокойно в Хонконг и Макао. Подвизава се под псевдонимите Tse Chi Lap, Brother No. 3, Sam Gor, T1, Ah Lap, Dennis и Xie Zii.

Според международното разследване синдикатът Сам Гор се състои от пет различни триади. Първата е наречена 14K. Тя е базирана в Хонконг и в нея членуват около 20 хил. души. Отговорна е за трафика на наркотици от Китай и Югоизточна Азия по целия свят - най-често хероин и опиум.

Втората триада се казва Bamboo Union. Тази група придобива световна известност в началото на 80-те, когато се включва пряко в политиката. Членуващите в нея не се възприемат като престъпници, а по-скоро като патриоти. Въпреки това името й се свързва с

организирани убийства

и трафик на наркотици.

Третата триада е Big Circle Boys. Състои се от паравоенните китайски червени гвардейци, които след сблъсък с китайската армия в края на 60-те години са изпратени в затвор в Южен Китай. Част от тях обаче успяват да избягат в Хонконг, където започват да развиват нелегални дейности.

Четвъртата е с името Sun Yee On. Тя има повече от 25 хил. членове по целия свят. Твърди се, че е активна в Обединеното кралство, САЩ, Франция и Белгия. Според властите тя се занимава с фалшифициране, хазарт, наркотици, трафик на хора, проституция, контрабанда и изнудване.

Последната триада е Wo Shing Wo. Тя е най-старата и с най-дълга история в Хонконг. Според полицията групата е замесена в престъпления като изнудване, трафик на наркотици, хазарт и проституция. Твърди се, че до 2005 г. Wo Shing Wo е

водеща банда

в трафика

на дрога в цял Хонконг. През 2006 г. налага контрол над пазара на втора ръка като мобилни телефони, електронни уреди, откраднати автомобили и дори размяна на оръжия. Успява да влезе в медиите, след като е атакувана от друга група - Wo on Lok. По време на нападението има много ранени. През 2014 г. полицията смяташе, че триадата е отговорна за нападението над бившия главен редактор на всекидневника "Минг Пао" - Кевин Лау. След инцидента бяха арестувани 11 души, но от друга триада. От тях на 21 август 2015 г. двама бяха осъдени на 19 години затвор.

Независимо от това атаката срещу журналиста предизвика масови протести и се стигна до

изменение в законодателството,

което целеше да защити журналистите.

Така петте триади успяват да се обединят в съюз и да създадат т.нар. Сам Гор. Според службите за неин "крал" е провъзгласен Це Чи Лоп, който през 1988 г. емигрира в Канада и изгражда основите на престъпния синдикат в Торонто. През годините групата се сдобива с такава сила, че успява да създаде широки връзки с криминални структури в най-различни страни - Виетнам, Камбоджа, Тайланд, Тайван, Нова Зеландия, Австралия, Тайван. В Япония представители на Сам Гор са Якудза.

Твърди се, че годишната печалба, която генерира синдикатът, се равнява на милиарди долари. Тя идва от търговията с метамфетамин и други синтетични наркотици. Така например за 2018 г. бандата печели рекордните 17 млрд. долара. Службата на ООН по наркотиците и престъпността стига до извода, че за последните години тя е повишила приходите си, а пандемията от COVID-19 изобщо не е повлияла на производството и трафика на дрогата и химикалите.

Как обаче синдикатът действа толкова години все едно е невидим? Според разследващи причините са в контактите с полицаи и управляващи. В статии дори се посочва, че фабриките били защитени от "частни милиции". Це Чи Лоп никога не признава, че има такива. Въпреки че името му няколко пъти е свързвано с влиятелни личности, никой досега не е успял да докаже връзката му с тях. Няма и доказателства за подкупи.

Смята се, че организацията изпира голяма част от незаконните си приходи чрез казина в Югоизточна Азия.

Именно поради това арестуването на предполагаемия шеф не е никак лесна задача.

"Той вече беше в списъка на най-издирваните и беше задържан въз основа на получените от нас сведения", обясни говорителят на холандската полиция след акцията.

За да стигнат до него, властите провеждат специална операция, наречена Kungur. В нея участват около

20 агенции

от страни

по целия свят

Те са категорични, че притежават документ, според който организацията е "свързана или пряко замесена в поне 13 случая на наркотрафик" от януари 2015 г.

Австралийските медии определят залавянето му като "най-важното" за федералната полиция на страната от две десетилетия насам. Допълват и че това е най-голямото международно усилие за борба с азиатските синдикати за трафик на наркотици досега.

Служители за борба с наркотиците твърдят, че организацията е "изключително богата, дисциплинирана и усъвършенствана", което я правело много по-добра и по-бързо просперираща от латиноамериканските картели. Членуващите в нея били обединени от идеята за големите печалби и функционирали като "глобална корпорация". Връзките и сътрудниците също били по-силни. Като факт се отбелязвала съвместната й работа с Якудза.

"Це Чи Лоп е в лигата на Ел Чапо или може би Пабло Ескобар - сигурен е Джеръми Дъглас, представител на Югоизточна Азия и Тихия океан за Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC). - Няма никакво съмнение, че думата "крал" трябва да се приложи тук."

За разлика от Ел Чапо и Ескобар Це Чи Лоп предпочита да живее в сянка. Той избягва да се появява на публични места, както и да дава интервюта. За живота и кариерата му се знае прекалено малко.

Известно е, че през 1998 г. е признат за виновен в конспирация за внос на хероин в САЩ и е можело да получи доживотна присъда.

Разминава се

само с девет

години затвор,

след като изтъква, че семейството му има спешна нужда от него. Обяснява, че родителите му са болни, а 12-годишният му син е с белодробно разстройство.

Освободен е през 2006 г. Веднага се завръща в Канада. Още тогава полицията подозира, че той отново ще влезе в играта с наркотиците и няма намерение да загърби връзките си с подземния свят. Твърди се, че през следващите години генерира солидни печалби. Обградил се е с гардове - тайландски кикбоксьори. Посещавал скъпи курорти и купувал най-добрите автомобили. Имал афинитет и към казината. Според легенда, която не е потвърдена и до днес, веднъж Це Чи Лоп загубил 66 млн. долара само за една нощ.

Сега големите въпроси са два - дали криминалният бос ще проговори пред разследващите, за да сключи споразумение с тях, и кой ще е неговият наследник.