Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Николай Петров може да лежи в затвора от 3 до 12 г.
Николай Петров може да лежи в затвора от 3 до 12 г.

l Първият е склададжия, а вторият -

разпределител, и двамата са с чисти досиета

l Дрогата с чистота от 67 до 75% в различните пакети

е оценена на 88 млн. лв. от експерти по делото

Николай Петров от село Златия до Вълчедръм и Манол Николов от Тополовград ще бъдат съдени за 367-те кг кокаин, които МВР намери в апартамент в кв. “Студентски град”. Двамата бяха арестувани в края на май и началото на юни и още са на топло.

Общото количество от най-скъпата дрога е оценено на 88 млн. лв., или 240 000 лв. за 1 кг. Чистотата във всеки от пакетите в наркодепото е между 67 и 75%. За сравнение, в началото на м.г. бяха заловени 550 кг кокаин, импрегнирани в кашони с плодове, и които бяха оценени на 38 млн. лв., или 69 000 лв. за 1 кг, въпреки че беше обявено, че също са с изключително висока чистота.

Разследването за депото в “Студентски град” в София не е стигнало до други участници в трафика на кокаин освен до склададжията Николай Петров и разпределителя Манол Николов.

Първи е задържан 31-годишният Петров. На 24 май патрул на 7-о районно управление забелязал паркиран в тревата мерцедес зад кооперация в столичния квартал.

Мъжът бил зад волана, а поведението му се сторило съмнително на униформените. Проверили документите му и го попитали дали има забранени от закона вещи у него и в колата. Тогава изненадващо Николай Петров признал, че в багажника има кокаин. Полицаите извадили сак, в който имало 40 пакета, облепени с кафяво тиксо. Експертиза по-късно потвърдила, че е кокаин. Николай Петров е задържан.

От разследването в първите дни станало ясно, че през февруари е наел ателие близо до мястото, където е задържан. Тогава полицаи и прокурори влязоха в жилището и намериха още 325 килограма с кокаин. Дрогата в пакети по 1 кг била натъпкана в гардероби, шкафове и скринове. Имало още електронна везна, машина за вакуумиране, тетрадка със записки и протеза за крак. Няколко дни по-късно разследващите намериха собственика на протезата и го арестуваха. Това е Манол Николов от Тополовград, който загубил крайника си след катастрофа преди години. Той беше задържан в къща в село Долни Богров до столицата. Доказано е, че почеркът от тетрадката, намерена в “Студентски град”, е негов. 

Това са част от пакетите с кокаин, открити в наркодепото.
Това са част от пакетите с кокаин, открити в наркодепото.

В нея той записвал всичко, което е внасяно и изнасяно от ателието като брой, както и като видове щампи, с които е маркирано на опаковките. В наркодепото са намерени пръстови отпечатъци и клетъчен материал, които напълно съвпадат с тези на Петров и Николов.

Родното място на Манол Николов - Тополовград, породи слухове, че кокаинът може да е свързан с Евелин Банев-Брендо, който също е от този град. Освен това Николов е приятел с братята на Георги Семерджиев-Жоро Шопа, сочен за дясна ръка на осъдения в три държави заради трафик на дрога Брендо. Доказателства за тяхно участие в най-голямото наркодепо, разбивано у нас, обаче не са намерени.

Николай Петров и Манол Николов ще бъдат съдени само за държане на наркотици в особено големи количества, но не и за трафика и продажбата им. Наказанието, което законът предвижда, е от 3 до 12 г. затвор. И двамата са с чисти съдебни досиета.