Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имате ли морава, един от най-ефективните начини да я поддържате в безупречен вид е като използвате косачка за трева.

Какво представляват тези градински уреди (машини)?

Косачките за трева са машини, които използват един или повече въртящи се ножа, с които режат тревата, оформяйки тревните площи в желаната височина.

Началото

През 1830 година британският инженер Едуин Банинг изобретява първата косачка за трева. Машината се задвижва с човешка сила. Поставена е на метална рамка и има чугунени зъбни колела, които задвижват режещия цилиндър. Следват косачки, задвижвани с животинска сила, малко по-късно - с пара, а през 1902 година се появяват първите бензинови машини.

Електрическата версия на косачките за трева става популярна след края на Втората световна война, когато все повече хора имат нужда от машини с по-малка мощност, с които лесно и удобно да поддържат тревните площи около вилите и къщите си.

Настоящето

Днес на пазара се предлага широка гама от модели, които улесняват поддръжката както на малки тревни площи, така и на големи затревени пространства като градински паркове, голф и футболни игрища и други.

Какво трябва да знаете за косачките за трева?

Решите ли се на покупка на косачка, има няколко характеристики, с които е добре да сте запознати предварително, за да можете да направите подходящия избор.

Начин на задвижване

Като начин на задвижване косачките се делят основно на два типа:

- Самоходни

При този начин на задвижване не се налага да бутате машината, а само да я насочвате и тя ще свърши работата сама. Самоходните косачки са оборудвани с шаси, четири гуми, удобна седалка и дори разполагат със скорости. Този тип градински машини са добър избор, ако трябва да поддържате обширни тревни площи.

- Несамоходни

За да бъде задвижена този тип косачка трябва да я бутате и насочвате, защото в противен случай ще стои и реже само на едно място. Несамоходните машини за подрязване на трева са подходящи за поддръжка на площи с размери от 100 до 600 м2.

Тип двигател

Според типа двигател косачките се делят на два вида:

- Електрически

Електрическите модели са много удобни за поддръжка на малки тревни площи в близост до дома. Те са тихи, икономични, леки и не изискват сложна поддръжка. Единственото неудобство е, че се захранват от електрическата мрежа и за да можете да работите с тях трябва да разполагате с достатъчно дълъг кабел.

- Бензинови

Бензиновите косачки за трева са отличен избор за обширни градини, където захранването с кабел не е подходяща опция. Този вид машини се отличават с високо ниво на автономност и значителен работен ресурс (до 8 000 работни часа). Минусите им са: по-високата цена, по-сложната поддръжка и по-големи разходи за експлоатация.

Мощност

Мощността на косачките основно зависи от типа двигател. Тук няма да ви изненадаме като ви кажем, че моторните градински машини са с по-голяма мощност (работната им мощност може да достигне до 125 кубика и нагоре). За сравнение, работната мощност на електрическите машини за косене на трева варира от 500 до 1300 W.

Други фактори, които трябва да вземете предвид при покупка на косачка

Ширина на рязане

Този критерий се отнася до това колко широка “лента” може да отреже косачката. От ширината на рязане зависи колко време ще ви отнеме да окосите тревата.

Така например:

- Ако поддържате малка тревна площ, ширината на рязане на косачката трябва да е 300 мм.

- Ако поддържате средна по площ морава, ширината на рязане трябва да е поне 350 - 400 мм.

- Ако разполагате с голяма тревна площ, косачката трябва да има ширина на рязане 400 мм +.

Височина на косене

Височината на косене се отнася до това до каква височина косачката може да отреже тревата. Хубавото е, че почти всички модели градински машини за поддръжка на трева разполагат с опция за регулиране на височината. Не е зле обаче да знаете, че обикновено електрическите машини режат тревата на височина от 20 до 60 мм от земята, докато моторните - от 20 до 90 мм.