Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Идеята на кмета на столичния “Изгрев” заслужава “Нобел”

Много хитро животинче се оказва българската приватизация. През къде ли не се промъква!

Като мисля как се промъква и настанява, сещам се за един отдавна забравен опозиционен анекдот, който се будалка с Добри Терпешев - виден деятел на работническото движение. Заслужил другар, но малко прост.

Разболява се той от "маясъл" и докторът му дава едни свещички: "Слагате си ги в ануса и ще се облекчите". Прибира се бай Добри и още от вратата:

"Марийкеее, дай ми ануса!"

"Ма не знам, Добри, да имаме такова у нас такова чудо!"

Търсят, търсят, анус няма. Отива бай Добри при Вълко Червенков (премиер в онова време), но и Червенков вдига ръце:

"Царското правителство не ни е оставило нито една бройка! Но щом внесем от СССР догодина, първият е за теб!"

Тогава бай Добри вдига телефона

на самия Сталин

"Ну, да, тавариш Терпешев, - казва вождът - ние ви знаем и уважаваме. Но нали разбирате - война. Вместо ануси наложи се да правим танкове. Обаче още в следващия петгодишен план залагаме предостатъчно бройки - и за съветския народ, и за българския!"

Изнервен, бай Добри се нахвърля на лекаря: "Момче, тия свещички за какво си ми ги дал, в г…ъ ли да си ги слагам?" "Точно така - отговаря лекарят - слагате си ги там, получава се реакция и ви облекчава."

Като чува това, бай Добри се удря по челото възмутен: "Мамка й и реакция! Къде ли не намери да се завре!"

Та така и с приватизацията днес, къде ли не се завира. И откъде ли не минава. Онзи ден чух, че кметът социалист на столичния район "Изгрев" предлага референдум в защита на застрашените градинки.

От радост си хвърлих шапката във

въздуха - най-сетне!

Браво на БСП, браво на Черната перла! Но като вникнах в подробностите, набръчках чело - и в новата соцвизия ли успя да се завре приватизацията? Защото, като помисли човек с 2 хода напред, и ясно се вижда, че кметът социалист предлага пакетна сделка тип "временен морков срещу вечна тояга". Блокираме с референдума строителството върху зелените площи за 10 години, но пък по улиците въвеждаме зелена зона - левче на час за паркиране. Тази лява придобивка ще обхване кварталите "Изгрев", "Изток" и "Дианабад", колкото пристанището на Шумен.

Ние сме скромна държавица, но софийската "зелена зона" има имперски амбиции. Както се разраства, скоро ще излезе извън границите на Софийското поле. И едва ли ще спре, някой ден на изток спокойно може да се окъпе в Черно море, а на запад - да прегази Ниш, после Белград и да продължи към Виена. Дано само не се наложи да воюваме.

Но да се върнем на градинките. По принцип върху тях никога не трябва да се строи. Не за 10 години, а завинаги. Нали затова в "Изгрев" избраха кмет от опозицията, при това социалист - за да опази обществената собственост от доразграбване, пише го във визията. А, и "Демократична България" удари едно рамо на социалиста за втория тур, и тя спасява градинките.

Всъщност и сега по градинките не може да се строи без частично изменение на градоустройствения план. Но точно тези изменения са любим бизнес на общината. Ако сега се даде 10 години почивка на булдозерите, то е като примирие без мирен договор. И когато на 11-ата година забраните паднат, булдозерите ще тръгнат в атака като танковете на генерал Хайнц Гудериан. Тогава избирателите на БСП и ДБ пак ще наскачат възмутени, но инвеститорите ще им покажат сетете се кой пръст: "Нали това поискахте на референдума? Да сте му мислили тогава!".

Всъщност

инвеститорите едва ли чак толкова напират да строят сега и веднага

Криза е, пазарът е утихнал. София е пълна с празни апартаменти. Виж, след 10 години търсенето ще скочи пак, цените също, и тогава - щурм.

Когато някой наивник поиска забрана на това строителство завинаги, от кметството отговарят - това е незаконно. Нарушават се правата на частната собственост. Но пък ако е така, то и 10-годишният мораториум няма как да е законен. Щом инвеститорът обжалва, съдът ще го отмени и язък за референдума.

Така че този морков е не само временен, но и илюзорен. Холограма. Зад нея обаче се крие меракът за

нов етап от приватизацията на улиците и тротоарите

в София. Това вече са живи пари, тръгват веднага и неспирно текат. 100 хиляди паркоместа - 100 хиляди лева на час. Смятайте сами.

Като казвам "приватизация", имам предвид, че парите и от сините и от зелените зони ги събира частна фирма и много малко от печалбите стигат до общината, повечето се превръщат във ферарита. Но в София тази тема е табу, така че си вземам думите назад и си посипвам главата с пепел. Обаче това "усвояване", да не казваме приватизация, защото уж я няма, за кой ли път минава през ануса на БСП.

Което е истина - част от народа би одобрил този удар по паркиралите коли. Но пък ако референдумът мине, автомобилистите ще се обидят, има опасност да не гласуват правилно. Затова целесъобразно е предложението да дойде от БСП, а не от ГЕРБ. И без това БСП няма шанс да управлява София, поне да поеме вината.

Всичко това ще се изтъкне и подчертае, когато му дойде времето през 2024 година. Ще се напомни и това, че "Демократична България" е подкрепила този кмет на втори тур. Лозунгът "Да прогоним мутрите" ще направи кръгом.

Добре, но как

да освободим тротоарите?

Ако целият град стане синя и зелена зона, къде да се дянат над 1 милион автомобила? Първият отговор е - във "Вторични суровини". Но има и друг - многоетажни обществени гаражи. В центъра и в кварталите. Десетки, стотици - те си изплащат парите, нужна е само добра градоустройствена воля. Има ги във всеки цивилизован град, само не и в София.

Вестник "24 часа" започна да бие камбаната за това строителство още от началото на 90-те години, когато вече бе ясно, че софиянците ще се удвоят и всеки ще има по 2 коли минимум. Но пък многоетажните общински гаражи могат да ударят по приходите на фирмата, която не трябва да се споменава.

Даже някои кметове предизборно обещаха такива гаражи. Имаше и доста свободни парцели. Уви, изборите у нас са като удар с паве по главата, който причинява четиригодишна амнезия.

Преди да го изберат,

всеки кмет

е малко социалист

След като го изберат - веднага става неолиберал. Дори самият Маркс да стане кмет на "Изгрев", още на другия ден ще се събуди с оранжев перчем.

Ако някой ден се случи обратното, значи Земята е спряла да се върти.