Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Сачева: Две пенсии ще са повече от една

Три вида пенсия да изплащат частните пенсионни фондове, актуализация и наследяване. Тези промени в Кодекса за социално осигуряване приеха депутатите на първо четене след само час и половина дебат.

Първият вариант е пожизнено плащане за хората, които имат достатъчно средства в личните си партиди, за да получат поне 15% от размера на минималната пенсия за съответната година. Това означава, че през тази година най-ниската пожизнена пенсия ще е 45 лв. Тук се предлагат и два подварианта - гарантиран период на изплащане или сумата да бъде разсрочена за определен брой години. А срокът на плащането и размерът му ще бъдат избирани от пенсионера. Разсроченото плащане за определен брой години е за хората, чиито партиди не стигат за пожизнена пенсия, но надхвърлят 3 пъти размера на минималната. Накуп ще си вземат парите пък тези с по-малко от 3 минимални пенсии в партидите си. Втората пенсия ще може да се взема 1 г. преди навършване на възрастта за пенсиониране от НОИ. Наследяване ще има само ако пенсионерът е получавал пожизнена пенсия с гарантиран период или ако е била разсрочена До 30 юни изпусналите 5-годишния срок могат да прехвърлят парите си в НОИ. За останалите над 3 млн. вложители в частните фондове има сложна схема за избор, като тя плавно се увеличава до 2038 г., когато се връщат петте години за прехвърляне.

Дебатът в зала обаче се завъртя около доклада на Комисията за финансов надзор, която в 34 страници има редица забележки към законопроекта. Според КФН осигурените ще носят голяма част от инвестиционните рискове, предлагат пенсията и разсрочените плащания да се актуализират ежегодно от 1 юли с 50% от дохода от инвестиране на средствата, ако такъв е налице.

В последния момент ни хвърлихте ни лобистки законопроект за 17,4 млрд. лв. и искате за няколко часа да поемем цялата отговорност за нещо, което трябва да се обсъжда с месеци. защитава единствено интересите на частните пенсионни фондове, а не интересите на българските пенсионери, обвини управляващите Явор Гечев от БСП. отбеляза, че според КФН се дават неправомерни права за свободно разпореждане с активите на частните пенсионни фондове. Този законопроект е готов от две години, а защо сега КФН има такъв огромен доклад.Един ден, ако се случи нещо, КФН с право ще каже, че е имала доклад, но депутатите са тези, които не са го прели. Регулаторният орган най-добре познава финансовото състояние на дружествата и когато ви казва променете философията, вие оставяте проблема да не бъде решен, категоричен бе социалистът Драгомир Стойнев. Според БСП хората трябва да имат право на избор да прехвърлят пенсиите си до последния момент, а не по схемата,която предлага правителството.

Нямаме време да сменяме философията на закона, обясни шефът на социалната комисия Хасан Адемов. Публикуваните сега забележки на КФН са обсъждани в няколкото работни групи и са отхвърлени, а окончателният вариант е одобрен и от Министерството на финансите, и от комисията, обясни още Адемов. Призова сега да се приеме законопроектът на МТСП като единствен възможен и балансиран вариант.

"Първите пенсионери от универсалните пенсионни фонд се очакват през септември 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени ще навършат определената в чл. 68, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване пенсионна възраст. Във връзка с това се предлагат необходимите промени, които да гарантират ясни правила за отпускане на пенсии от универсалните пенсионни фондове и детайлно регулиране на фазата на изплащане", заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Този законопроект се подготвя от 2017г., като в работните групи са участвали различни експерти, обясни от трибуната социалната министърка Деница Сачева. Тя припомни, че е трябвало да предложи законопроект за фазата на изплащане до 31 декември 2020 г. "Нямаше как да се започне ново съгласуване и обществено обсъждане на становището на КФН, тъй като трябваше да бъде спазен този срок", обясни министърката. Според нея е постигнат баланс между всички страни.

Интересите на хората са изцяло защитени - гарантирани са брутните им вноски във втория стълб, но имат възможност и да се прехвърлят в НОИ. Категорично можем да кажем, че две пенсии са повече от една, каза още тя. Припомни, че в законопроекта се предвижда до края на 2025 г. да се направи преглед на предлаганите продукти от универсалните фондове, на механизма за тяхната актуализация и на адекватността на предвидените резерви.