Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Костадин Ангелов КАДЪР: БНТ
Костадин Ангелов КАДЪР: БНТ

Ваксините е можело да бъдат върнати в РЗИ - Благоевград, установи проверката на медицински надзор 

Още днес щях да освободя директора на болницата, ако не беше общинска, каза министър Ангелов

Член от семейството на директора на болницата в Сандански също е бил сред неправомерно приоритетно имунизираните общински служители. Това е установила проверката на медицински надзор, според чийто доклад също има нарушения по случая. Поръчаните и неупотребени дози е можело да бъдат върнати в РЗИ-Благоевград. Сега здравният министър проф. Костадин Ангелов и директорът на регионалната здравна инспекция заедно ще решат какви действия могат да се предприемат. Това обясни проф. Ангелов на брифинга на здравното министерство днес.

На 8 януари са извършени имунизации на 7 служители от социален патронаж, 1 учител и 1 пенсионер. Ден по-късно са ваксинирани 24 човека, които не са включени във фаза 1 от имунизационния план. От тях 4 са общински съветници, служители на общинската администрация в Сандански в това число и човек от семейството на директора на болницата, прочете част от заключенията в доклада на медицински надзор министърът. И допълни, че според протокола на "Бул Био" взетите дози са с краен срок на поставяне до 10,35 ч на 11 януари, а ваксинация в Сандански е приключила в 14,30 часа на 9 януари. "Това означава, че ваксините са имали достатъчно време да бъдат преразпределени и върнати в РЗИ-Благоевград", каза Ангелов.

Проверена е и РЗИ-Благоевград, но там сериозни нарушения, които да бъдат основание за дисциплинарно наказание на директора й, не са установени, посочи той .

" Аз ще провежда разговор с д-р Калоянов, за да изчистим всички детайли, които касаят организацията на процеса по ваксинирането и контрола на заразните заболявания в Благоевград. Заедно ще вземе решение какво и как да направим", обясни здравният министър.

За директора на болница каза, че не е спазил имунизационния план и не е осъществил достатъчно добра организация и координация. "Болницата е общинска. Министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него. Ако то беше под ръководството на МЗ, още днес щях да освободя", категоричен обаче беше той.