Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Славков
Иван Славков
  • Шефът на БНТ се хвалел: Подари ми го жена ми, струва колкото 4 нови ролс-ройса! Ако го изгубя, Людмила ще ми отреже главата
  • Двамата често играели табла в резиденцията на Тато в “Бояна”, където им сервирала Людмила Живкова
  • Черпел щедро Адриано Челентано, но певецът му дал урок: Богатият съм аз, а не ти!

В минал брой на “168 часа” сме ви разказвали как създателят на “Студио Х” Иван Комитов-Коми е успял да заснеме тайно Фидел Кастро на партия шах със световния шампион Гари Каспаров. Още преди да започне работа в БНТ, режисьорът се сприятелява с шефа на телевизията Иван Славков и двамата стават неразделни. Преминават през безброй приключения, а най-интересните ни ги представи дъщерята на Коми Мария Комитова.

На път за Куба през 80-те години в самолета шефът на БНТ Иван Славков поръчал уиски за себе си и за приятеля си Иван Комитов, като го помолил: “Иване, нали знаеш? С три бучки лед”. Докато си пийвал, той започнал да се хвали с огромния си нов пръстен на ръката. Бил подарък от съпругата му Людмила Живкова. “Струва колкото 4 нови ролс-ройса - изтъкнал зетят на Тато. - Малко ми е широк и смятам, като се върнем в България, да го стесня, защото, ако го изгубя,

Людмила ще ми отреже главата”

“Пристигнали и се настанили в страхотна хасиенда - обяснява Мария Комитова. - В стаята Славков подскочил като ужилен, защото осъзнал, че пръстенът е изгубен. Нямало го на ръката му. Напрежението се режело с нож. След като щателно претърсили цялата вила и не го намерили, Славков излязъл. Баща ми решил да затвори вратата, но нещо не му позволявало. Навел се и видял проблясък - бижуто на Славков. Прибрал го в джоба си и дума не обелил.”

Иван Славков и Иван Комитов били неразделни приятели.
Иван Славков и Иван Комитов били неразделни приятели.

Престоят на двамата приятели в Куба бил 10 дни. През цялото време шефът на БНТ се притеснявал за изгубения подарък и измислял всякакви теории, с които да се оправдае пред съпругата си.

След като си свършили работата, Комитов и Славков отново се качили на самолет, за да се приберат у нас. На борда зетят на Тодор Живков по традиция поръчал уиски и за двамата.

“Баща ми пак подготвил ледчетата. Едно за себе си, едно за Славков, второ за себе си, второ за Батето, трето за себе си и трето за Иван – пръстенът - споделя дъщерята на Коми. - Отпивайки, Иван Славков възкликнал с типичния си маниер: “Глупак такъв, да си беше купил една вила в Швейцария, а не да ми го връщаш. Може ли да си толкова честен?”.

След като бижуто било намерено, шефът на БНТ си отдъхнал и започнал да се присмива на историите, които измислил, за да заблуди съпругата си за съдбата на бижуто.

Пътуването в Куба остава като едно от най-вълнуващите им преживявания, които двамата приятели често ще си припомнят, докато играят табла.

Веднъж били в резиденцията на Тодор Живков в “Бояна” и не спирали да хвърлят трескаво заровете върху дървената дъска.

“В един момент минал Тато и се пошегувал с баща ми: “Иване, надявам се да биеш зет ми!” - спомня си Комитова. - Татко ми е разказвал тази история неведнъж и дори тогава лично Людмила Живкова им е сервирала напитките.”

Иван Комитов-Коми бил изключителен красавец.
Иван Комитов-Коми бил изключителен красавец.

Всъщност покрай Славков режисьорът е бил в добри отношения и с бившия Първи. На различни телевизионни интервюта с него Комитов си е позволявал да му казва как точно да се държи пред камера, къде да застане и какво да прави. Дори имат снимка от едно от участията на комунистическия лидер, на която Коми със сериозна физиономия му сочи с пръст накъде да гледа. Заради професионализма му Живков му имал голямо доверие.

Славков също наблюдавал тези изяви на тъста си и давал идеи.

Любопитното е, че през годините верните приятели Славков и Комитов си помагали за абсолютно всичко. Мъжът на Людмила Живкова е човекът, който

дава на режисьора зелена светлина

за създаването на “Студио Х”. По-късно го подкрепя и за идеята да направи Клуб за артиста и спортиста.

“Имахме едно помещение в София, което баща ми превърна в този клуб по италиански тертип за по-възрастни хора - спомня си Мария Комитова. - Откриването беше грандиозно. Иван Славков му беше дал сериозна сума пари, за да организира турнир и те да се използват като награден фонд. В деня на събитието обаче се случи и още нещо. Татко беше много близък с Емил Димитров. Винаги му се възхищаваше и го почиташе. Той вече беше трудноподвижен и баща ми му беше обещал лично да го вземе с колата и да го закара на откриването.”

Иван Комитов бил един от най-добрите режисьори за времето си.
Иван Комитов бил един от най-добрите режисьори за времето си.

В суматохата обаче Иван Комитов забравя за добрия си приятел и часове по-късно, след като приключва откриването, си спомня, че е трябвало да го вземе от къщата му в полите на Витоша. Режисьорът бил изключително емоционален човек и го приел доста тежко. Легендарният певец изобщо не се разсърдил, защото и той бил силно благородна личност.

Всъщност Коми бил голям бохем и обожавал да се забавлява. Неслучайно в най-елитните заведения в София, където не можело да влезе обикновен човек, винаги имало запазена маса за него, особено в най-късните часове на денонощието, когато приключвал работа.

“Спомням си, че в един неделен следобед в “Лебеда”

имаше участие Тодор Колев

- разказва Комитова. - С баща ми бяха много близки и той, като разбра, ме качи в колата и потеглихме. Още със слизането по стълбите актьорът ни видя и възкликна на микрофона: “Ето сега добрия ми приятел Иван Комитов. Той е тук с нас и ще дойде при мен на сцената, за да направи своето шоу”. Разбирайте бърза импровизация, сценка, скеч или виц. В крайна сметка се е прехранвал като конферансие, преди да стане актьор и режисьор.”

Харизмата на Комитов му позволявала бързо да си създава нови приятелства, а освен с родни звезди работата му в БНТ го срещала със световни знаменитости.

Докато снимал едно от изданията на международния фестивал “Златният Орфей”, Коми се запознал и работил с легендарния певец Адриано Челентано.

“В продължение на една седмица всяка вечер бяха на вечеря и винаги баща ми плащал сметката - споделя дъщерята на режисьора. - Оставял доста щедри бакшиши. Последната вечер Челентано решил да плати, но оставил сумата точно до стотинка и отсякъл: “Иване, ти си мислиш, че имаш много пари, но всъщност богатият съм аз. Милионер съм, виждаш защо!”.

Коми обаче се подсмихнал на този намек, защото знаел вече що за човек е певецът. Режисьорът имал усета да преценява хората и да излага на показ истинските им черти.

“Така правеше и с екипа на “Студио Х” - споделя Нели Костова, една от редакторките на предаването. - Усещаше силните ни страни и ги развиваше. Толкова артистичен човек

беше, с такова чувство за хумор

Имаше богати познания за телевизията, беше нещо като продуцент. А ние, четирите хиксчета, бяхме като негови деца. Научи ни да бъдем перфектни телевизионери без натиск. Работата ни беше страшна веселба. Минеше ли 1-2 часът през нощта, и отивахме на заведение.

Накрая Коми винаги ни казваше: “Правихме, каквото правихме, а сега всички трябва да си спите вкъщи”. Той много се грижеше за нас - “момичетата му”. Беше ни като баща. Всичките ни омъжи. Когато моят съпруг ми предложи, отидохме първо при Коми за одобрение, а след това при родителите си.”

Режисьорът излъчвал респект, бил голям кавалер и затова жените го обожавали. Освен с чувството си за хумор той ги грабвал и с атлетичната си физика. Колегите го смятали за добра душа, но когато някой не си вършел работата както трябва, ставал строг.

“По този начин ни научи да бъдем ентусиасти и истински професионалисти - казва пред “168 часа” Жанет Радулова, една от четирите редакторки на “Студио Х”. - В началото много ни се караше, за една буква можеше да ни изяде с парцалите. И точно когато си се потиснал, той умееше и намираше начин да се извини. В това му беше чарът. Беше изключителна личност, с размах правеше всичко, невероятно артистичен, с чувство за справедливост. Много

обичаше да играе табла

и умираше да пие мастика с айрян. Научи ни и четирите: “Вземаш чашата, запушваш си носа, отпиваш една глътка и веднага след това айрян. И вече може да дишаш спокойно.”

През 90-те години “Студио Х” се разпада, а Комитов заминава за Варшава, където става директор на Българския културно-информационен център и дейно пропагандира родната култура. Прекарва 6 години там и се прибира в България, където по-късно съпругата му - полякинята Албина Барбара-Биня, умира.

Иван Комитов

приема изключително тежко смъртта ,

защото тя го подкрепяла през целия му житейски и професионален път.

Иван Комитов заедно със съпругата си Албина Барбара - Биня.
Иван Комитов заедно със съпругата си Албина Барбара - Биня.

Тяхното запознанство е годно за роман. Срещнали се на мини-соцолимпиада, когато Биня била националка на Полша по волейбол. Той се влюбва в нея от пръв поглед. Танцуват. Разбира къде е отседнала и кога е полетът й на обратно на следващия ден. Въпреки това още същата вечер се появява пред хотела с огромен букет червени рози. Същото прави и на летището - огромен букет червени рози и... годежен пръстен. Тя се прибира във Варшава и заявява пред роднините си, че някакъв луд българин й е предложил брак. Само година й трябва да се откаже от кариерата си и да замине за България, за да прекарат 33 години заедно.

Загубата на голямата му любов кара Комитов да се оттегли от светския живот. Отдал се изцяло на внуците си Барбара и Себастиан и всеки ден се грижел да не им липсва нещо. Бил много набожен и с последни сили ходел често на църква.

На 25 декември той си отиде от този свят на 90-годишна възраст.