Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Двете страни подкрепят рисково противникови сили в Сирия, Либия и Нагорни Карабах

Конкурират се и в Черно море

Не е ясно как администрацията на Байдън ще се опита да промени влиянието им в Близкия изток

Риск от потенциален конфликт между Русия и Турция съществува, макар че двете държави често действат като партньори в последните години. Това прогнозира авторитетното списание "Форин полиси" за 2021 г.

Изданието твърди, че те не се намират в състояние на война, но припомня, че поне в три опасни зони заемат страната на противникови страни. Така е например в Сирия и Либия, а в Нагорни Карабах се конкурират за влияние. Освен това премерват сили и в Черно море, което най-много засяга България. Русия увеличи военноморския си флот южно от Крим, а Турция поиска от НАТО да играе по-голяма роля в морските територии.

Заради всички тези причини не е изключено

да станем свидетели на напрежение между Москва и Анкара. Особено като се има предвид как турските военновъздушни сили свалиха руски самолет през 2015 г. с обяснението, че навлязъл в териториалното пространство на Турция. А пък миналата година при самолетни удари на подкрепяните от Москва сирийски сили в размирната провинция Идлиб бяха убити десетки турски войници.

Точно в Сирия най-ярко личат противоречията между Анкара и Кремъл. Турция е един от най-яростните противници на Башар Асад, докато Русия стои плътно зад него и през 2015 г. се намеси във войната, за да го спаси, пише още "Форин полиси". Ердоган се отказа да преследва Асад. Турският президент

се интересува повече от победа над Народните отряди за защита

- сирийският клон на Кюрдската работническа партия, която той смята за терористична организация (също както САЩ и Европа). Иска да предотврати създаването на независима кюрдска държава.

През март 2020 г. Москва и Анкара сключиха сделка, като прекратиха огъня в Идлиб – последната крепост на бунтовниците. Тогава стана ясно

колко много Владимир Путин и Реджеп Ердоган

се нуждаят един от друг

Турция се опасява, че Дамаск може да предприеме офанзива, която да изгони стотици хиляди сирийци от домовете им и да ги насочи към границата. А действията на президента до голяма степен зависят от това дали Русия ще успее да го спре и така да предпази другия си съюзник - Турция.

По същия начин Анкара и Москва подкрепят двете воюващи помежду си групи и в Либия.

Руските наемници стоят зад ген. Халифа Хафтар, докато страната на Босфора поддържа базираното в Триполи Правителство на националното съгласие.

Достъпът до ваксини ще раздели света на имащи и нямащи достъп до тях. А това може да доведе до конфликти. Инфлацията и лихвите по кредити ще се увеличават и заради това ударът от коронакризата трудно ще може да бъде смекчен.

А в САЩ ще назначат първия аптекар робот,

пише сайтът Quantumrun. И така да започне процесът, от който всички се опасяват – че хората ще бъдат заменени от изкуствен интелект.

Тези предсказания може да не се сбъднат, ако светът бъде обхванат от ново бедствие – ако се случи прогнозата за избухване на Трета световна война. Някои сайтове цитират пророка Мишел Нострадамус, който в едно от своите четиристишия говори за война между Изтока и Запада, и гадаят дали това ще стане през настоящата година. В света има много конфликтни зони, които могат да подпалят барута – Афганистан, Сирия, Либия, Йемен, Иран.

Но всичко това може да мине на заден план,

ако ни споходят природни катаклизми,

за които пише британският в. "Експрес". Ако настъпи геомагнитна буря от рода на т.нар. "Събитие Карингтън" от 1859 г., инфраструктурата ще бъде разрушена, токът и интернетът ще спрат, GPS системите ще изключат, всички комуникации и финансови системи ще откажат.

Преди 161 години планетата е ударена от мощна буря

колкото 10 водородни бомби, която подпалва телеграфни жици. Полярното сияние е много силно и много хора мислят, че настъпва ден, докато всъщност е нощ. Такова бедствие заплашваше Земята и през 2012 г., когато Слънцето изхвърли мощна коронална маса по посока на нашата планета, но тя ни заобиколи.

Някои гадатели смятат, че

подобно явление е предсказано от Нострадамус

и цитират стиха "Виждам огън в небето". Твърди се, че той предрича и други катаклизми – като нарастването на нивото на световния океан. Кога и дали ще се сбъднат, футуролозите не конкретизират. Истината е, че природните бедствия трудно могат да се предвидят, но най-сериозното предизвикателство през 2021 г. е човечеството да се справи с пандемията.