Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Виктор Глоувър промени хода на историята на НАСА, като се качи на станцията с капсулата „Дракон“ на Спейс Екс

17 ноември 2020 г. 44-годишният астронавт на НАСА командир Виктор Глоувър е едновременно притеснен и развълнуван, когато се качва на Международната космическа станция за първи път. Усеща как сърцето му бие учестено, докато оглежда лабораторията, където ще работи. Адреналинът в кръвта му все повече го кара да потреперва само заради тази напрегнато ангажираща мисъл в главата му: „Ти променяш хода на историята, защото си първият афроамериканец, успял да се качи на МКС за 6-месечна мисия“.

Глоувър със сигурност ще стане световноизвестен. Не само защото е първият чернокож на МКС, но и защото е част от първия оперативен полет на капсулата „Дракон“ на SpaceX.

Той заедно с астронавтите на НАСА Майк Хопкинс и Шанън Уокър, както и представителят на Японската аерокосмическа агенция за изследване Соичи Ногучи, напуснаха Земята на 15 ноември вечерта.

Пътуваха 27 часа в напълно автоматичен режим и успешно се скачиха с Международната космическа станция 2 дни след излитането.

На борда на станцията ги посрещнаха руснаците Сергей Рижиков, Сергей Куд-Сверчков и американката Катлийн Рубинс, които са на служба в Космоса от 14 октомври 2020 г. като част от 64-тата основна експедиция.

Малко преди да отпразнува първия си месец на МКС, Виктор Глоувър бе изненадан с новина от НАСА. Агенцията му съобщи, че той ще бъде един от астронавтите, участващ в проект „Артемида“, които ще кацнат на Луната до 2024 г. Интересното е, че

НАСА реши да даде шанс на чернокожите, след скандала с убийството на ДжорДж Флойд,

а Глоувър не скри, че това не го притеснява по никакъв начин. Колегите му пък се опитват да го убедят, че той не трябва да се чувства обременен и не трябва да приема толкова лично тази мисия.

„Някои от нас имаха възможност да говорят с него и да му помогнат да свали напрежението – обясни бившият администратор на НАСА Чарлз Ф. Болдън-младши. Трябва да разбере, че не носи тежестта на света на раменете си. Не бива да изпитва необичайна отговорност, само защото е чернокож. Той просто трябва да отиде и да бъде като останалите членове на екипажа.”

Въпреки вълнението 44-годишният астронавт се опита да отклони вниманието от себе си, като изтъкна, че истинската заслуга на мисията е на екипа на Илон Мъск, който успя да разработи капсулата „Дракон“.

„Наистина това е нещо, което трябва да се празнува, след като го постигнем, и знаете ли, чест е за мен да бъда в тази позиция и част от този страхотен и опитен екипаж. Благодаря на Господ”, заяви Глоувър малко преди да замине за МКС.

Той допълни, че на борда на станцията ще даде всичко от себе си, за да бъде пример не само за чернокожите астронавти, но и за децата си.

Любопитното за Глоувър е, че е силно вярващ човек, който отдава успехите си на Бог. От борда на международната станция той обясни, че е взел библия със себе си и когато може, ще участва във виртуално богослужение на църквата, която посещава.

Кой всъщност е Виктор Глоувър и кой е трябвало да бъде на негово място, но загива в катастрофа, четете в новия брой на списание "Космос".