Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Партията му въведе закони срещу употребата на наркотици. Той бе заловен с дрога в раницата в Брюксел

Eвродепутатът Йожеф Сайер, който бе хванат в оргия с 25 мъже в Брюксел и се опита да избяга по водосточната тръба, е известен в Унгария с това, че е писал новата u противоречива конституция на своя iPad едва ли не на коляно. Оползотворявал времето си при полет или във влака от Брюксел до Страсбург за сесия на Европейския парламент да твори текстове от основния закон.

"Унгария защитава брачната институция като съюз между мъж и жена, установен с доброволно решение, и семейството като основа за оцеляването на нацията", се казва в конституцията. Но участието на един от идеологическите вдъхновители на националния консерватизъм в гей парти с 25 души по време на карантината в Белгия застрашава съдбата на основния закон, създаден с подобна риторика, пише "Политико".

Сп. "Шпигел" допълва: "Фактът, че партията му въведе в Унгария изключително рестриктивни закони срещу употребата на наркотици, едва ли вече е от значение.

Сензационните

подробности

за разтурената от полицията гей сбирка в Белгия, където е забранено да се събират повече от 4-ма души заради COVID-19, принудиха унгарския премиер Виктор Орбан да се разграничи от стария си съюзник и съосновател на управляващата партия "Фидес", която стартира

в края на

80-те години

като студентско движение, противопоставящо се на комунистическото управление. Министър-председателят каза, че "постъпката му е неприемлива и неоправдана".

Пикантната история започва, след като от апартамент над бара на брюкселската улица "Рю дьо Пиер" се чува ужасен шум. Според "Политико" полицията е била извикана от съседи, разтревожени от шума. Полицаите идват и разтурват партито, на което присъстват предимно мъже, най-вече голи. Според официалното изявление на представителя на прокуратурата в Брюксел Сара Дюран Йожеф Сайер е забелязан от страничен наблюдател. В отчаянието си той се спуснал от водосточната трябва, за да избяга.

Ръцете му са покрити с кръв,

вероятно от нараняване при бягството. Медии пишат, че в раницата му са открити наркотици. Той не може да се легитимира, защото няма документи у себе си. Ескортиран е до жилището му, където е идентифициран като J. S. (роден през 1961 г.) благодарение на дипломатическия си паспорт", пише в. "Гардиан". Според вестника той се е опитал да се позове на дипломатическия си имунитет, но напразно.

"Фактът, че евродепутатът присъства на оргия в свободното си време, е негов личен въпрос, той ще трябва да обясни това на съпругата си Тюнде Хандо, съдия в Конституционния съд в Будапеща. Но той нарушава карантината. В Брюксел е позволено да се срещнат максимум четирима души. И политиците трябва да дават пример", посочва "Шпигел". Политикът ще трябва да плати глоба от 250 евро, а прокуратурата образува дело във връзка с притежание на наркотици. Шайер подаде оставка от парламента. Той призна за участието си в "частно" парти в прессъобщение и уточни, че полицията му е направила "официално устно предупреждение".

"Дълбоко съжалявам, че наруших забраните -

от моя страна това беше безотговорно

Готов съм да платя глобата, която дължа. С оставката си признавам всички политически и лични последствия", каза унгарският политик. Той допълни, че "дълбоко" съжалява за нарушаването на ограниченията срещу COVID-19, но не е вземал наркотици. Твърди, че намерените в раницата му вещества не му принадлежат, както и че не разбира кой и кога ги е сложил там.

"От името на цялата ни политическа общност бихме искали да благодарим на Йожеф Сайер, който е допринесъл значително

за унгарския буржоазен консерватизъм и християнската демокрация,

за да могат да заемат полагащото им се място на европейската политическа сцена", се казва в съобщение на неговата партия по повод раздялата.

Медиите в Унгария, които са контролирани от Орбан, не дават много детайли за партито, а акцентират основно върху това, че Сайер е ключов съпартиец на премиера и ръководител на делегацията на унгарската партия "Фидес" в Европейския парламент, който се извинява на семейството си и избирателите, че е нарушил мерките срещу пандемията. Мандатът на Сайер в Европейския парламент приключва официално на 31 декември, но той вече се оттегли от политическия живот. На сайта на Европейския парламент все още стои биографията му.