Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мексико е известно като държава с рекордни нива на убийства.
Мексико е известно като държава с рекордни нива на убийства.

Роса Исела Родригес ще се бори за мир между групировките

Почти 22 хил. убийства в страната от началото на 2020 г.

В епидемията наркосите раздават помощи, печелят влияние и власт

През последните месеци една от най-обсъжданите дами в Мексико не е чаровна миска с дълги крака и стегнато тяло. Не е и популярна актриса или спортистка, донесла нечувани успехи за страната. Мексиканците не спират да говорят за новия шеф на звеното в борбата с наркокартелите Роса Исела Родригес.

Роса Родригес е назначена лично от президента Лопес Обрадор.
Роса Родригес е назначена лично от президента Лопес Обрадор.
За първи път на

една от най-ключовите позиции

като министър по сигурността застава жена, която не притежава опит в стази фера. Тя е бивш журналист, който ще бъде изправен пред трудната задача да намали престъпността в страната и да въведе мир сред враждуващите наркокартели.

Роса Родригес ще трябва доста да се потруди, за да намали антирекорда, който Мексико постигна по време на мандата на предшественика й. Докато Алфонсо Дурасо беше министър по сигурността, страната отбеляза над 30 хил. убийства за една година. Така Мексико се изкачи до върховете на класациите с нарастваща престъпна дейност. Според местното вътрешно министерство това не е случайно, тъй като през последните години организираната престъпност в страната е в своя апогей, а Мексико отдавна е известна като държава с рекордни нива на убийства, малко или много контролирани от мафиотските босове.

Сега Роса Родригес е изправена пред трудната задача да разреши войните между картелите и нестихващата между тях битка за контрол на пътищата на наркотиците.

И макар убийствата в страната да бележат своя връх през последните години, според правителството те са повече от официално обявените. Много хора са вписани в системата като безследно изчезнали и не е ясно каква всъщност е съдбата им. От години наркокартелите имат

зловещата практика

да заравят жертвите си в масови гробове, за да не могат да бъдат открити и свързани с дадена групировка. В едно от първите си интервюта Роса Родригес коментира, че масовите гробове ще бъдат подложени на още по-обстоен оглед, за да се стигне до крайната следа и да се разкрият извършителите.

"Ще се боря всеки, чийто близък е изчезнал

през последните години, да разбере какво се е случило с него", заяви новият министър по сигурността.

В Мексико наркокартелите често използват подобни тайни ями, за да се отърват от своите жертви. През 2016 и 2017 г. властите във Веракрус откриха 253 черепа и тела в гробни ями край столицата на щата. През 2011 г. полицията намери 236 трупа в гробни ями в столицата на щата Дуранго.

От 1964 г. насам от 77 171 души в страната няма ни вест, ни кост. Според статистиката по-голямата част от тях не са навършили 31 години, a около 1/5 от случаите са само от последните две години.

Не всички мексиканци обаче са въодушевени от новината, че отговорният пост ще бъде поет от жена, която досега не е имала пряк допир с мексиканските наркокартели и зверствата, на които са способни. В социалните мрежи вече се появиха коментари, че "Профилът й не отговаря на подобна позиция" или че "Tова е пълна импровизация на правителството".

Факт е, че новият министър по сигурността Роса Родригес няма много натрупан опит и тепърва ще се сблъсква с реалност, която е повече от брутална. Само от началото на 2020 г. до днес броят на предумишлените убийства в Мексико е 21 879, най-високият регистриран досега, при това с тенденция да се увеличи до рекордни стойности, според в. "Вашингтон Поуст".

"Изглежда, че назначаването на

жени на важни длъжности

в тази администрация е по-скоро свързано с квота и маркетингова стратегия, отколкото с реална увереност в техните способности", пише още престижното издание.

Преди да поеме министерския пост, Роса Родригес е генерален координатор на пристанищата и търговската морска пехота в Министерството на комуникациите и транспорта. По-голяма част от биографията й обаче е свързана с журналистиката.

След като завършва тази специалност в университета, тя дълго време работи като репортер за радио Televisa и пише статии в престижните издания La Jornada и El Universal.

По-късно става координатор на социалната комуникация към Законодателното събрание на Федералния окръг до 2000 г., а след това работи с тогавашния кмет на столицата Андрес Мануел Лопес Обрадор.

По това време Родригес за пръв път став

координатор по въпросите за обществената сигурност

и отговаря за квартали с висока честота на престъпления като Тепито, Буенос Айрес, Докторски и други. По-късно в кабинета на Марсело Ебрард тя отново е координатор в същите звена, а от 2012 до 2018 г. е секретар на социалното развитие и справедливост.

Когато настоящият ръководител на правителството Клаудия Шейнбаум встъпва в длъжност, Роса Исела Родригес е назначена за държавен секретар. Тогава тя започва да отговаря и за контрола на конфликтни групи, както и за надзора на затворите, известни със самоуправлението си, и откъдето наркобосовете действат в Мексико Сити.

През юли 2019 г. пък Родригес е призована от президента да се присъедини към федералния кабинет и да поеме пристанищата, след като става ясно, че това звено е потънало в корупция.

Според биографията на Роса, корупцията и престъпленията не са били чак толкова далеч от нея през годините и тя е наясно с работата на наркокартелите. Затова

лично е поканена от президента

Андрес Мануел Лопес Обрадор да поеме най-високата позиция в страната по отношение на обществения мир. В битката с наркокартелите, които не спират да се разрастват в Мексико, Роса влезе само седмица след като се излекува и от COVID-19. Целта й е да донесе мир и да намали нивото на престъпност, която задача в момента изглежда доста трудна.

Коронавирусът от своя страна нанесе тежък удар върху картелите.

Много контрабандни маршрути са блокирани,

затруднени са и доставките на кокаин от Южна Америка и доставките на химикали от Китай, необходими за производството на синтетични наркотици. Изнудването и трафикът на хора пострадаха заради затварянето на границите и застоя в икономиката. За да си възвърнат силата, редица групировки се надпреварват да помагат на нуждаещите се във времената на пандемия - за да спечелят влияние и власт. В страната вече станаха популярни "Хранителните пакети на Чапо". Кашони, пълни с провизии, които дъщерята на мексиканския наркобос Хоакин Гусман, по-известен като Ел Чапо, раздава. Не е ясно как новият министър Роса Родригес ще успее да се пребори с новия вид помощи, който вдига рейтинга на мафията.

Други групировки като "Ново поколение Халиско" също продължават да разширяват обхвата си и вече действат в повече от 29 държави, където извършват престъпления като трафик на наркотици и хора, отвличания, изнудване и убийства.

Войната на “Халиско” с друг голям картел

- този в Синалоа - също е увеличила значително насилието в градовете и селата.

В последната си Национална оценка на заплахата от наркотици, публикувана в началото на тази година, Американската администрация за борба с наркотрафика (DEA) изброява шест мексикански престъпни организации като играещи значителна роля в трафика към Съединените щати: ,,Синалоа“, ,,Ново поколение Халиско”, ,,Белтран-Лейва“, ,,Хуарес”, ,,Картела от Залива” и ,,Лос Сетас“. Но според експерти повечето от картелите са се разпокъсали на конкуриращи се фракции през последните години, а днес само ,,Синалоа” и ,,Халиско” отговарят на традиционната концепция на сплотени организации с голямо влияние. Има и други по-малки, местни групировки.

И все пак Родригес има известна преднина пред мафията в страната. Тя не е компрометиран политик. Във време на криза по отношение на доверието в правителството това може да се окаже добра възможност за нея да вземе важни решения и да

спечели симпатиите на скептичното общество

При взимането на властта сегашният президент Андрес Мануел Лопес Обрадор беше обявен за политик, който ще промени бъдещето на Мексико към по-добро и ще възвърне мира в страната. Той беше избран именно заради обещанията си да подобри сигурността, която сега ще се управлява от Роса Родригес. По време на кампанията си президентът заявяваше, че стратегията му се състои от "прегръдки, не престрелки". От встъпването му на власт обаче броят на убийствата не спира да расте и да бележи нови невиждани рекорди.

Част от плана на Лопес Обрадор беше да сформира Национална гвардия, която да бъде изпращана в горещи точки из страната, за да подобри сигурността.

Хиляди от тези войници обаче получиха мисията да спрат притока на централноамерикански мигранти, вместо да се борят с престъпността. Други 2000 членове на гвардията бяха изпратени на южната граница с Гватемала, допълвайки 4500 войници, вече разположени в района. Тогава мнозина критикуваха президента Лопес Обрадор с обвинения, че националната гвардия на практика се е превърнала в обещаната от Доналд Тръмп стена по границата.