Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РУМЕН РАДЕВ
РУМЕН РАДЕВ

Министър-председателят нареди на службите да открият “доброжелателите” на президента, заради които Естония го върна пресрочно

Не приемам критика, че не подкрепяме “Три морета”, заяви премиерът

И третият тест на държавния глава е отрицателен, свалиха му карантината

БОЙКО БОРИСОВ
БОЙКО БОРИСОВ

Внушително международно събитие с участието на 11 държавни глави плюс президент или вицепрезидент на САЩ, който и да е той, през октомври 2021 г. - този привлекателен пиар получава България като домакин на инициативата “Три морета”.

Особеното е, че това ще е периодът на последните дни от първия мандат на Румен Радев и финала на президентската кампания в България, в която той може би ще участва за втори мандат (редовните избори за президент се очаква да са в последната неделя на октомври 2021 г.).

Вероятно тази е причината, която е накарала

Радев да качи

в самолета

съпругата си

Десислава и

33-ма

бизнесмени

и журналисти

и да се отправи

към Талин,

въпреки че е бил

предупреден

за болния

от коронавирус командир на ВВС ген. Димитър Петров, с когото дни преди това е бил в близък контакт.

Членове на правителството опитвали да убедят президента да участва дистанционно - както го направили колегите му от 9 държави от инициативата “Три морета” - на Латвия Егилс Левитс, на Литва Гитанас Науседа. на Чехия Милош Земан, на Словакия Зузана Чапутова, на Унгария Янош Адер, на Словения Барут Пахор, на Австрия Александер фон дер Белен, на Хърватия Зоран Миланович и на Румъния Клаус Йоханис.

Единствено полският президент Анджей Дуда и българският му колега пътуват до Естония. Там Радев трябва да поеме домакинството на “Три морета”. (Какво представлява тази инициатива - виж по-долу.)

Историята по-нататък е известна. Българският президент изпадна в конфузна ситуация домакините в Талин да прекъснат визитата му, да си направи два последователни теста за коронавирус и да обвини правителството, че саботира международната му дейност.

При кацането си в София във вторник вечерта Радев специално благодари на “доброжелателите”, които уведомили Естония и създали дипломатическия скандал. И видя в това активно мероприятие.

В сряда Радев продължи с нападките си към правителството. В официално съобщение на администрацията му се изреждат ключови дати през 2020 г., когато е имало срещи по инициативата “Три морета” на по-ниско ниво. На тях

представители

на кабинета

опитвали да

откажат

домакинството

догодина и да го прехвърлят за 2022 г. Има и обвинения към премиера Бойко Борисов, че публично се е разграничавал от инициативата.

Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива “Три морета” през 2021 г. продължава до самата церемония по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин, завършва съобщението от “Дондуков” 2.

Позицията на Радев, разпространена привечер в сряда, всъщност бе отговор на сутрешно изявление на премиера.

Възложих на ДАНС и ДАР да проверят кои са тези “доброжелатели”, които искат да елиминират действията на правителството и на президента и да попречат на нещо, което е толкова важно за България, заяви Борисов в началото на заседанието на правителството. Във видеоклипа, разпространен от МС, премиерът специално обръща внимание, че на 2 септември кабинетът е взел решение страната ни да участва с 20 млн. евро в инвестиционния фонд към “Три морета”. Определен е и национален координатор - вицепремиерът Екатерина Захариева. България закупи 20% от акциите на терминала за втечнен газ в Александруполис, работи по връзката Север - Юг, изброи още Борисов.

“Ако някой е

подценил темата

с карантината, не

е наш проблем”,

заключи той по адрес на президента.

Малко след това с официално съобщение на президентството бе съобщено, че тестът за COVID на Радев, направен при кацането от Талин, е негативен. Малко по-късно шефът на РЗИ- София, Данчо Пенчев обяви, че карантината му е свалена.

А самият отговор на Радев към Борисов пристигна привечер. И предизвика буря от опровержения от Министерството на външните работи и Министерския съвет.

Правителството е искало да отложи инициативата, защото догодина има избори за парламент и президент и трудно ще се организират добре събитията от “Три морета”, каза Иван Димов, медиен съветник на външния министър Захариева.

Обръщаме внимание, че националният интерес изисква извън България институциите да работят в синхрон съобразно външнополитическите цели на страната. Затова от уважение към президентската институция ще спестим информация за срещите на представители на МВнР с президента и членове на неговия екип и какви искания са били поставяни на тях.

Въпреки че президентът Радев нарича законно избраното българско правителство “Мутри”, то е готово да организира и проведе председателството на “Три морета”, чието лице ще бъде българският президент”, завършва позицията на Външно. Доста по-сдържано реагираха от МС, но обвиниха президентството в неверни внушения.

Във връзка с неверните внушения, изразени чрез съобщение от прессекретариата на президента, относно позицията на министър-председателя Бойко Борисов за инициативата “Три морета”, напомняме, че премиерът в нито едно свое публично изявление не е изразявал негативно отношение спрямо инициативата, гласи опровержението на правителството.

“Три морета” е проект на

САЩ срещу зависимостите на

Източна Европа от Москва

Инициативата “Три морета” е създадена от САЩ и включва 12 държави от Източна Европа. Целта е тези държави от бившия комунистически блок да се отърват от зависимостите си от Русия, главно енергийни, и да изградят собствена инфраструктура.

Основа на “Три морета” е газова връзка “Север - Юг”, която да свързва терминали за разтоварване на втечнен газ в Полша и Балтийските страни с такива съоръжения в Гърция и Хърватия. Впоследствие инициативата се разрасна с проекти за тотална свързаност по оста между Балтийско, Адриатическо и Черно море, каквато в момента липсва. И се предвижда изграждане на оптични магистрали, железопътни връзки, пътища и пр.

В инициативата вече се включват поредица инвестиционни проекти. България е предложила 4 големи проекта - възстановяване на проектните параметри на жп линията Русе - Варна, изграждане на тунел под прохода Петрохан, разширяване на газовото хранилище в с. Чирен и изграждане на магистрала “Черно море”.

ББР пък участва с 20 млн. евро в инвестиционния фонд на инициативата.