Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Cлучилото се на финала в Париж направо си беше сензация. Колкото и големи специалисти да сте в тениса, с ръка на сърцето ще признаете, че не сте очаквали подобен развой на решителния мач. Джокович изглеждаше твърде непоклатим, свеж, а и решителен да натрие носа на останалия свят.

На US Open го унизиха с малко пресилената дисквалификация заради глупавия инцидент със съдийката и на “Ролан Гарос” той дойде с намерението да мачка по пътя си, за да докаже кой е номер 1.

Не се получи така, както го беше замислил Ноле. На финала сърбинът се сблъска с препятствие от ранга на Великата китайска стена. Колкото и да беше мобилизиран, трениран и озлобен, номер 1 в световната ранглиста трябваше да преклони глава пред номер 2 Рафаел Надал.

Явно, докато го държат краката, Ел Матадор ще бъде непобедим на клей. Рафа взе рекордната си 13-а титла от “Ролан Гарос” и едва ли в следващите десетилетия ще се появи друг тенисист, който да посмее да посегне към рекорда му.

Самият Надал обаче събра достатъчно сили, опит и отличия, за

да посегне към величието на самия Роджър Федерер

Маестрото беше на върха с 20 титли от Големия шлем, но сега ще трябва да направи място на трона и на големия си съперник Надал, който с успеха в Париж изравни рекорда му.

“Силно уважавам Рафа и като съперник, и като изключително добър човек и мой приятел. Убеден съм, че именно нашето съперничество през последните години ни помогна да свършим толкова добра работа на корта. 13-атата му титла в Париж е нещо, за което си заслужава да се говори в този момент. Хора, това наистина е невероятно постижение. Много се надявам и двамата да продължим рамо до рамо това вълнуващо пътешествие”, изказа се в типичния си джентълменски стил Роджър Федерер.

Швейцарецът

продължава да лекува контузия

и всички с нетърпение очакват неговото завръщане. Но пътят към пълното възстановяване е дълъг. Рафа Надал най-добре знае какво е да си стоиш вкъщи с превръзка на коляното, докато големите ти съперници маршируват по кортовете на Европа. Силна болка проряза крака му за първи път на финала на „Уимбълдън“ през далечната вече 2007 г.

Тогава световните медии побързаха да се усъмнят, че испанецът въобще ще събере физическа и психическа сила, за да продължи в този толкова изискващ спорт. През следващите години колената много пъти го предаваха, но Рафа устоя на мъченията, които му организираха най-добрите физиотерапевти в света, и всеки път се връщаше по-силен отпреди.

Сигурно сте чували за тази му битка с контузиите, а и едва ли е нещо ново за вас историята с хилядите му ритуали, които изпълнява преди и по време на мач. Бутилките му винаги са подредени по определен начин, докосванията по тялото преди сервис никога не променят своята последователност. Подредени като аптекарски шишета си остават и фобиите в главата му.

Най-големият му страх е от тъмното

По тази причина шампионът винаги заспива на светнати лампи или на пуснат телевизор. Преди много години токът у дома спрял, резервният генератор не заработил и Рафа панически се втурнал да търси фенери, за да се избави от връхлетелите го кошмари.

Светът твърде дълго изучава този толкова успял и обичан тенисист, така че едва ли има нещо скрито-покрито при него. И все пак Ел Матадор някак успя да спаси личния си живот от хищниците с камери и микрофони. Това явно беше втората му най-важна цел в живота след тази да бъде номер едно в света. Точно като на корта, Рафа бележи победа след победа и във вечния си двубой с медиите. Така например журналистите научават коя е голямата му любов няколко години след като Рафа вече е заживял с красивата Мария Франсиска Перейо.

Двамата се запознават в началото на новия век и

заживяват заедно през 2005 г.,

но едва три години по-късно списание People пише за двамата и публикува тяхна снимка на плажа. Всички очакват, че веднъж разкрита, връзката им ще стане достояние на целия свят, но жестоко бъркат. Рафа обгражда с плътна завеса личния си живот. Приятелката му Мария рядко посещава тенис събитията и нито веднъж не отива на официалните коктейли след края на турнира. Самият Надал охотно отговаря на въпросите за кариерата и бъдещите си творчески планове, но затваря уста веднага щом му зададат въпрос за любимата. Двамата умело успяват в продължение на години да се крият и от неуморните папараци, забраняват и на прочутия Чичо Тони и другите роднини да коментират темата.

Защо го прави ли? Надал очевидно е убеден, че постоянното висене под светлината на прожекторите

няма да му докара здравословен тен,

а купища проблеми. Мнозина други популярни тенисисти и всякакъв друг вид спортисти могат да споделят богат опит за вредните страни на известността. Самият Григор Димитров едва ли ще се сети за поне една полза от медийната истерия покрай връзките му с Мария Шарапова и Никол Шерцингер. Рафа бързо прозря опасността и успя да превърне личното си пространство в сигурно убежище, което винаги го очаква в моменти на криза.

Планът му проработи и той се справи както с физическата, така и с психическата болка. А за неговата Мария през последните години все пак се разбра нещичко. Красавицата произхожда от обикновено семейство, но мечтите й са големи. Завършва висшето си образование в Испания, а след това специализира в Лондон. Запознава се с Надал покрай сестра му и след като отношенията стават сериозни, се ангажира да управлява империята му. Понастоящем

заема директорска длъжност в тенис академията на Рафа

и в същото време се грижи за фондацията му, която не е създадена просто за имидж, а извършва сериозна благотворителна дейност.

Миналата година Рафа и Мария най-сетне се врекоха във вечна вярност пред Бог и държава, а впоследствие дори позволиха

да бъдат публикувани техни сватбени снимки

Но не бързайте да си правите грешни изводи. Надал не е изгубил своята ненавист към въпросите за личния си живот. Сравнително наскоро той напусна интервю, след като журналистът го попита дали мисълта, че вече е женен човек, му е дала повече сигурност на корта.

Може би един или два пъти все пак е отговарял на по-лични въпроси и то когато го зачекнат на тема „деца“. Рафа явно прецени, че е добре веднъж завинаги да си каже мнението по този крайно интимен въпрос, за да избегне по-нататъшните спекулации. Ел Матадор категорично иска да е баща, но би тръгнал по този път едва след като приключи с активната си спортна кариера.

“Знам какво ми коства тенисът и

не бих искал

да го причиня на моите деца

Какъв е смисълът да имат баща, който почти през цялата година отсъства от вкъщи. Когато всичко за мен приключи на корта, ще бъда най-страхотният родител на света”, отсича Рафа Надал. Едва ли е много далече от

следващата си

важна мисия,

тъй като според чичо му Тони рекордьорът от “Ролан Гарос” има още две или най-много три състезателни години пред себе си. Това е достатъчно време за още титли от Големия шлем и още изящни орнаменти върху паметника на неговото величие. А после щастливи мигове с любимата жена и топуркащите детски крачета по пода у дома. Какво по-хубаво може да се случи на големия спортист и човек Рафаел Надал!