Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Изследванията на кръвта на Алексей Навални потвърдиха, че вещество от типа на "новичок" го е отровило АЛЕКСЕЙ НАВАЛНИ

 

Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заяви, че в кръвта на руския опозиционер Алексей Навални е открито вещество от типа на "новичок", предадоха Франс прес и Ройтерс.

Навални беше лекуван в Берлин миналия месец за възможно отравяне с този нервнотоксичен газ, предава БТА.

Пробите от кръвта и урината на Навални са съдържали холинестеразен инхибитор, подобен на две химически вещества от групата на "новичок", които бяха забранени от ОЗХО през 2019 г.

"Няма съмнение, че нервнотоксичното вещество "новичок" е било използвано за отравяне на Алексей Навални. Всяка употреба на забранено химическо оръжие е повод за сериозно безпокойство", написа в Туитър британската делегация в ОЗХО.

Правителството на Германия проучва подробния доклад на ОЗХО за Алексей Навални и отново призовава Русия да даде обяснения, предаде ТАСС.

Германското правителство смята, че докладът на ОЗХО е потвърдил подозренията за използване на вещество от групата "новичок" срещу Навални.

Кремъл засега не разполага с информация за доклада на ОЗХО, в който се твърди, че в кръвта на блогъра Алексей Навални са открити следи от токсични вещества, заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Нужно е известно време да се предаде тази информация по дипломатическите канали, засега не разполагаме с нея", каза Песков.