Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниела Дариткова СНИМКА: Велислав Николов
Даниела Дариткова СНИМКА: Велислав Николов

Едва ли ще се запомни добре този, който от позицията на високия си пост води властовите си амбиции и със стиснат юмрук призова за метежи и бунт. Този, който сее разделение и агресия, заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези, заради който се поругават сградите на институцииите в България. Това каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в декларация от парламентарната трибуна за старта на новия политически сезон.

"Всички сме в тази зала по волята на българските граждани като демократично избрани в резултат на легитимни избори. Клели сме се, че ще спазваме конституцията и законите на страната. И в тази конституция е ясно записано, че цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, даржавна институция или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет. Всеки политик обаче има избор по какъв начин да осмисли присъствието си в политиката и да остане в историята на страната. Едва ли ще се запомни добре този, който от позицията на високия си пост води властовите си амбиции и със стиснат юмрук призова за метежи и бунт. Този, който сее разделение и агресия, заради който се издигат бесилки и се разнасят ковчези, заради който се поругават сградите на институцииите в България", каза Дариткова.

Ние от ГЕРБ сме избрали да бъдем национално отговорни, да търсим обединение и омиротворение, да градим България, посочи тя.

През тази сесия ни предстои да извървим процедурата за свикване на Велико народно събрание, подчерта тя. Обясни, че ГЕРБ осъзнавали, че трябва да се направят промени, които да отговорят на предизвикателствата, пред които ще се изправи страната. Според нея проектът, който ГЕРБ предложил за конституция бил само инструмент да се отвори дебата за нова конституция, а не задължителен документ за приемане. Припомни и, че конституцията няма да се приеме от това събрание, а от ново, което е избрано на други избори.

Съзнаваме, че това е отговорност, която не всяка партия може да поеме. С този дебат не целим да очертаем още разделителни линии в обществото, а да заявим желанието си да участваме в решаването на бъдещето на страната, продължи тя. 

За нас от ГЕРБ разделението на българския народ е опасност, а не възможност. Отказваме се да налагаме силово нашите възгледи, Не желаем да насъскваме българи срещу българи на политически класове или какъвто и да било друг принцип. ГЕРБ се придържа и ще се придъжа към основните принципи на настоящата конституция. Искаме промяна не защото отхвърляме основните му принципи, а защото искаме да го надградим, настоя още тя.

И през тази сесия ПГ на ГЕРБ ще продължи да отстоява виждането си, че проблемите не могат да бъдат решавани с предизвикване на политическа кризи и конфронтация, настоя тя. В името на България ГЕРБ щели да бъдат готови на разговори и ще слушат това, което им казва народът. Призова депутатите да търсят точките на съгласие, а не на конфронтация.

Нека още от днес да мислим за възстановяване на диалога между различните политически сили и институции, допълни Дариткова.