Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Неостаряващата звезда впечатлява навсякъде, където се е подвизавал

38-годишният Златан Ибрахимович вече е най-възрастният футболист, реализирал 10 попадения в италианската Серия А. Шведът счупи рекорда на Силвио Пиола, който се държеше от легендарния италианец над 60 години. Бившият нападател на "Пари Сен Жермен" и "Манчестър Юнайтед" завърши шампионата след пандемията със седем гола в десет мача.

Благодарение на мощния си финален спринт "росонерите" успяха да си осигурят участие в Лига Европа през следващия сезон. Освен това Златан стана първият играч, отбелязал по над 50 попадения за двата гранда от Милано - "Милан" и "Интер". Ръководството на "росонерите" е предложило на звездата нов договор. Офертата е на стойност 7 милиона евро на година. Според Calcio Mercato шведският нападател за момента обмисля новата сделка, но е склонен да я приеме. Феноменалната форма на голаджията

изумява футболния свят,

също като виното - с годините става все по-добър. Да си толкова силен, че гранд като "Милан" да предложи да ти удвои заплатата на тази възраст, е забележително. Ибрахимович е известен с огромното си самочувствие, което не пропуска да демонстрира при всяка възможност. Едва ли някой би оспорил обаче факта,че то има много солидно покритие. Бившият шведски национал с босненски произход е роден на 3 октомври 1981 г. в Малмьо с баща босненец и майка хърватка. Родителите му се развеждат, когато е на едва две години и той прекарва трудно детство в населения с имигранти квартал Роунгерд. Ибра израства в бедност и признава, че е посещавал училище най-вече заради безплатната храна.

Учебното заведение наема специална учителка за него,

а след като я уцелва с топка по главата, тя се отказва от тази си роля. Още онези години става ясно, че силата на Ибрахимович е с топка в краката.

Ибра прави своя професионален дебют за "Малмьо" през 1999 г. и помага на клуба да се изкачи от втора дивизия в елитния ешелон. Тогава нападателят е забелязан и подписва с нидерландския гранд "Аякс". Благодарение на изключителните изяви на голаджията отборът печели две титли на страната.

След четири години с "Аякс" Ибрахимович преминава в "Ювентус" и повежда италианския клуб до две последователни шампионски години в Серия А. По-късно заради скандала "Калчополи" титлите на "старата госпожа" бяха отнети, а "Ювентус" бе изхвърлен от италианския елит. Така Ибрахимович става играч на "Интер". Там той

отново играе водеща роля

и има изключителен принос за три последователни титли на "неродзурите". Именно през този период Ибра става татко на две прекрасни деца, Максимилиан (2006 г.) и Винсент (2008 г.). Майка на наследниците на шведа е неговата дългогодишна приятелка и съпруга Хелена Сегер. Семейството определено има с какво да се гордее, тъй като общо взето Златан става шампион където и да отиде. Голмайсторът триумфира като такъв както с "Барселона" през сезон 2009/2010, където бележи единствения гол в "Ел класико" за победата на каталунците над "Реал" (Мадрид), така и с "Милан" през следващия сезон. Отново негов гол разделя двата отбора, този път в дербито на Милано, носейки победата на "росонерите". И точно когато всички си мислеха, че звездата на вече 31-годишния играч върви към залязване, Ибра доказа, че годините са просто цифра.

За националния отбор на Швеция той реализира феноменален гол със задна ножица във вратата на Англия в контрола, като попадението е определяно от мнозина фенове и специалисти на великата игра като най-красивото през новия век. В същата среща шведът бележи общо четири попадения за победата на трите корони с 4:2. През 2012 г. той премина в "Пари Сен Жермен" където отбеляза умопомрачителните 113 гола в 122 мача във френската Лига 1. Златан спечели титлата на страната четири пъти и общо 12 трофея за четири години с парижани. Въпреки че грандът от френската столица иска да задържи футболиста, почти 36-годишният тогава Златан решава да търси ново предизвикателство, този път на Острова.

Новият мениджър на "Манчестър Юнайтед" Жозе Моуриньо успява да привлече звездата, която щеше да получава по 200 хиляди паунда на седмица при "червените дяволи". Ибрахимович се отплаща мигновено, като се разписва още в дебютния си двубой срещу "Лестър" във финала за Комюнити Шийлд, печелейки и първия си трофей с новият клуб. През дебютната си кампания на "Олд Трафорд"

нападателят се представя впечатляващо,

като решава нов финал - този за купата на Лигата срещу "Саутхямптън", отбелязвайки два гола. Кампанията през 2016/2017 г. приключва с още един триумф - трофея от Лига Европа. И ако дебютът му за "Манчестър Юнайтед" бе впечатляващ, то този, който предстоеше, беше още по-забележителен.

През 2018 г. Златан Ибрахимович реши, че се нуждае от нова, различна авантюра и пое към Съединените щати, за да подпише с "Лос Анджелис Галакси". Първата среща Ибра е на пейката, а местният съперник "ФК Лос Анджелис" води с 3:1. Остават едва 20 минути до края, когато звездата влиза в игра. Появата на шведа мотивира съотборниците му и те връщат един гол. Само четири минути по-късно зрителите на стадиона станаха свидетели на магията на Златан в най-чистия й вид.

Вратарят на съперника не изрита добре топката, тя попадна в шведа и с изумително воле от над 40 метра той я прати в мрежата за 3:3. По всичко изглежда, че срещата ще завърши при равен резултат, когато в добавеното време Ибрахимович вкарва с глава, носейки победата. "Чух тълпата да скандира "искаме Златан", затова им дадох най-доброто от Златан. Тяхната енергия ме зареди. В моята кариера вкарвам винаги в първия си мач за новия си отбор, това сторих и днес" - гордо заяви топнападателят след срещата. По време на престоя си в Щатите той вкара гол номер 515 в кариерата си, с което задмина легендарния Гунар Нордал, ставайки най-резултатният швед в историята на футбола. Като признание от американския клуб суперзвездата е удостоен с честта да носи капитанската лента на клуба. Неостаряващият гениален реализатор отново доказа, че не обича да се задържа на едно място.

Така през декември миналата година се стигна до преминаването му в "Милан", а играта и най-вече резултатите на отбора се подобриха коренно след идването му на "Джузепе Меаца". Сякаш вече свикнахме и никой не се изненадва, че Златан Ибрахимович продължава да държи топниво дори на тази възраст. Още колко пъти ще затаим дъх след изпълнения на Златан? Предстои да разберем.