Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лео Меси плаши да напусне отбора

Задава ли се невиждана от повече от десетилетие криза при каталунците

Датата 14 август 2020 г. ще остане завинаги в съзнанието на всички фенове на футбола като исторически момент, в който испанският колос "Барселона" записа невиждан от десетилетия резил, инкасирайки осем попадения във вратата си. Гръмкото 2:8 в полза на немския шампион ни накара да се разровим, за да разберем кога изобщо се е случвало нещо подобно с "блаугранас". Оказа се, че петкратният носител на трофея в Шампионската лига е допускал пет и повече гола в мач от европейските клубни турнири едва два пъти. Като българи можем само да се гордеем от факта, че единият от тези случаи е през 1976 г. в мач срещу родния "Левски". Тогава сините печелят с 5:4. Ако продължим в търсене на най-негативните резултати на "Барса", включително и тези на домашна сцена, то ще забележим рекордната загуба от вечния враг "Реал Мадрид". На 13 юни 1943 г. в мач реванш от турнира за Купата на краля "кралският клуб" разбива "Барселона" с 11:1, резултат, за който в каталунската провинция до ден днешен твърдят, че бил толкова изразителен най-вече заради натиска от страна на диктатора генерал Франсиско Франко. Рекордният разгром се оказва и изравнен антирекорд, тъй като три години по-рано, в мач от Ла Лига "Севиля" нанася поражение на синьо-червените със същия резултат.

Но да се върнем към днешна дата и да направим равносметка какви биха могли да бъдат пораженията за "Барса" от резила срещу "Байерн". Легендарният български футболист на тима - Христо Стоичков, не скри яростта си след унижението. Камата, който редовно анализира всичко, което се случва на "Ноу Камп",

коментира с горчилка след срещата:

"Бaрселoнa” удaри дънoтo. Имa мнoгo нeщa, кoитo трябвa дa се прoмeнят, кaтo зaпoчнeм oт прeзидeнтa Бaртoмeу и трeньoрa Ceтиeн. Мнoгo игрaчи кaтo Пикe, кoйтo caм прeдлoжи дa cи тръгнe, тъй кaтo се чувcтвa винoвeн. Колко играчи бяха взети и напуснаха в последните години... Похарчихме 500 милиона и нищо.

Мнoгo мe бoли oт тoвa, кoетo се cлучи, зaщoтo cъм носил тaзи флaнeлкa. "Бaрca" имa нуждa oт дрacтичнa прoмянa сегa. Някoи игрaчи пo-дoбрe дa нe се кaчвaт в caмoлeтa oбрaтнo, aкo имaт достoйнcтвo."

Съвсем логично главата на треньора Кике Сетиен падна и бившият наставник на "Бетис" бе уволнен в понеделник на 17 август. Специалистът пое гранда от Каталуния през месец януари, заменяйки на поста Ернесто Валверде, но не спечели нито един трофей, нещо, което се случва за пръв път на "Барса" от сезон 2007/2008 г. За съжаление на Стоичков и на всички фенове на тима, които жадуват най-вече за оставката на президента Бартомеу, гръмна новината, че нови избори за поста ще се проведат най-рано през март месец следващата година. Ужасът за почитателите на отбора нарасна със засилилите се слухове, че голямата звезда Лионел Меси ще напусне клуба. Според информацията шесткратният носител на Златната топка

бил безкрайно разочарован

и ако Бартомеу не напусне, това щял да стори той. Източниците твърдят, че 33-годишният аржентинец е крайно недоволен от действията на ръководството на клуба и няма намерение да продължава контракта си, който е до следващото лято.

Медиите веднага изпратиха гениалния нападател в "Манчестър Сити", където треньор е бившият наставник на "Барса" Хосеп Гуардиола. Звездата също попадна под яростната атака на привържениците, като бе освиркан заедно с останалите водещи играчи. Пожалени от феновете бяха единствено младите таланти Рики Пуч и Ансу Фати.

За голям резил стана и халфът Артуро Видал, който преди срещата се закани на бившият си отбор, като заяви, че "Байерн" печели с лекота в Бундеслигата, но срещу "Барса" им предстои да се изправят срещу най-добрия отбор в света. Антоан Гризман пък бе още по смел в изказването си, като гордо сподели, че смята да остане в Лисабон до финала на 23 август, като дори бил взел своя плейстейшън, за да убие свободното си време.

Подигравките в социалните мрежи буквално заваляха, като веднага бе направен аналог на това 2:8

с онова също толкова срамно 1:7, което немският национален отбор нанесе на Бразилия на световното първенство през 2014 г., и то в родината на кариоките. Веднага виждаме, че три от главните действащи лица, участвали в разгрома преди шест години, взеха участие и в гръмката победа на "Байерн" (Мюнхен).

Това са Маноел Нойер, Жероним Боатенг и човекът, дал тон и на двата разгрома, вкарвайки дебютните голове в двете срещи - Томас Мюлер. Именно след невероятната игра на Мюлер мнозина си зададоха въпроса - "Как може този футболист вече да не е национал на родината си".

Това стана факт след като треньорът на бундестима Йоаким Льов се лиши от услугите на нападателя през миналата година.

Легендата Франц Бекенбауер

не пропусна да изкаже мнение, че световният шампион от 2014 г. трябва да бъде върнат незабавно в националния отбор.

"Томас Мюлер отново трябва да играе за Германия. Льов няма да има проблеми, ако го върне в състава", заяви кратко и ясно 74-годишният Бекенбауер пред "Билд".

Така баварците направиха крачка към знаменит требъл, след като спечелиха с лекота както титлата в Бундеслигата, така и купата на страната. За "Барселона" обаче нулевият сезон и разгромът могат да се окажат пагубни.

Ако Лео Меси напусне отбора,

едва ли съществува вариант за негов заместник, а останалата част от ядрото на отбора е в напреднала възраст. Според медиите в Испания легендарният футболист на клуба Роналд Куман е сигурен за поста старши треньор. За нидерландеца обаче задачата няма да е никак лека. Той ще трябва да вдигне морала на отбор, който свикна да печели редовно трофеи и който се сгромоляса по невиждан начин.

Мнозина припомнят и други издънки на "Барселона" в най-престижния европейски клубен турнир през последните години. Каталунците отпаднаха в два поредни сезона съответно от "Рома" и "Ливърпул", като и в двата случая имаха преднина от три гола срещу съперниците. Дали за "Барса" предстои труден период, такъв какъвто бе през началото на този век? Тогава "блаугранас" останаха с празни ръце в пет последователни кампании преди бразилският магьосник Роналдиньо да се появи на "Ноу Камп". Със сигурност ако от тима се разделят с Лео Меси, то едва ли предстоят лесни времена за един от най-успешните отбори в света.