Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дрога за милиони е бълвала свръхмодерна нарколаборатория, изградена в бивша сграда на олигарсите Баневи в Ямбол, показа проверка на "168 часа". Три етажа в една от постройките на някогашната "Топлофикация", купена от Николай Банев през далечната 2008 г., са били оборудвани с всичко необходимо за засаждане, отглеждане, пакетиране и подготовка за пласиране на най-масовата дрога у нас - марихуаната.

Разследващи твърдят, че дрогата се е отглеждала изключително професионално. Изградени са били модерна климатична, осветителна и ВиК инсталация, като

всяка саксия с канабис се е напоявала капково

Най-голямата нарколаборатория за марихуана, разкривана до момента в България, бе разбита на 31 юли при спецакция на полицията и прокуратурата, а на място пристигна и главният прокурор Иван Гешев. По-късно в туитър обвинител номер 1 написа, че битката с престъпници, които тровят децата ни, е важен приоритет в мандата му като главен прокурор.

В общо 14 помещения са открити 2000 саксии с растения от вида на конопа в различен стадий на развитие, 20 кг готова продукция, разпределена в пакети от по 500 грама, над 1000 литра препарати, необходими за торене и растителна защита на насажденията.

Източник на "168 часа" разкри, че марихуаната се е отглеждала при изключителна конспиративност, а работниците са

били докарвани в наркофермата

с качулки

на главите,

за да не могат да се ориентират къде точно се намират. Те са живеели вътре за дълъг период от време, без да имат право да напускат.

Имало обособени помещения отделно за мъже и за жени, както и столова за хранене. Работниците са изпълнявали различни дейности – имало сеячи, берачи, техници, които поддържали инсталациите, както и "надзиратели". Те контролирали процеса и следели някой да не напусне сградата самоволно, излагайки на риск нелегалния производствен процес. По първоначални данни нарколабораторията е работела поне от една година.

Схемата била подобна на тази с разбитите фабрики за цигари в Карнобат и край Пловдивското село Труд през 2018 и 2019 г., в които работниците не излизали от цеховете и живеели там, но сред тях имало и хора от Армения и Украйна, докато в Ямбол засега не са събрани данни за наети чужденци при

отглеждането

на тоновете

с марихуана

За разлика от полицейската операция м.г. край село Труд, когато бяха сгащени 12 работници по време на производството на цигари, в Ямбол е арестуван само един мъж на 33 г. от Нови пазар.

Друг работник успял да се измъкне и е обявен за общодържавно издирване, съобщи за "168 часа" окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев. Той уточни, че срещу задържания, който е с чисто съдебно досие, вече е повдигнато обвинение за притежание с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

По неофициални данни арестуваният мъж се е грижел да поддръжката на елинсталацията в сградата.

В най-голямата нарколаборатория за марихуана, разбивана досега,

цикълът е бил напълно затворен

- извършвана е цялостна дейност по разсад, засаждане, отглеждане, бране, изсушаване, пакетиране и изнасяне на готовата продукция от конопени растения, коментират от прокуратурата в Ямбол.

"Установяваме съпричаността на отделни лица, като целта ни е да стигнем до организаторите и до тези, които са спонсорирали изграждането на такава модерна нарколаборатория", каза още прокурор Дойчев. Според експерти в наркоплантацията е била

инвестирана поне шестцифрена сума

Локацията й също била избрана не случайно – близо до магистрала "Тракия" и Южното Черноморие, където най-вероятно се е пласирала марихуаната, смятат запознати с разследването.

Триетажната сграда, превърната в наркоферма, се намира в индустриланата зона на града, далеч от хорските погледи. Тя е част от "Топлофикация Ямбол", която сега е собственост на частната фирма "Марсела 7" ЕООД.

Любопитен факт е, че едноличното дружество на предприемача Ангел Димитров е с основна дейност козметични и фризьорски услуги, показва справка в Търговския регистър.

Самият Димитров участва в собствеността и управлението на още четири фирми, които се занимават с консултантски услуги, строителство и земеделие. Те са с адресни регистрации в Ямбол, Варна и пловдивското село Дълго поле. Той е и в съвета на директорите на "Топлофикация" ЕАД заедно с още две лица. От ноември 2019 г. "Марсел 7" е едноличен собственик на някогашното топлоенергийно дружество. Прави впечатление, че козметичната фирма е с капитал от едва 2 лв., а притежава 1 074 758 акции на "Топлофикация" с номинал по 1 лв. всяка.

Историята на собствеността на ямболската "Топлофикация" през годините е доста динамична, показват търговските регистри. През 2008 г. тя става притежание на финансово-индустриалния концерн "АКБ Форес", който пък е част от "Холандска мечта" АД, в което

влизат много от фирмите на Баневи по онова време

През 2012 г. дяловете са изкупени от "АКБ консорциум", също на Баневи. Олигархичната фамилия обаче продава "Топлофикация Ямбол" през 2017 г. на "Крисел трейдинг", от която през 2019 г. я купува фирмата за фризьорство и козметика на Ангел Димитров "Марсела 7".

Самият Димитров твърдял пред разследващите, че

отдал под наем 3-етажната сграда

на ул. "Индустриален" 1 в Ямбол, поддържал контакт с наемателя по телефона и нямал никаква представа какво се е случвало в нея. Нарколаораторията е разбита при специализирана полицейска операция от служители на ГД "Национална полиция" и ОД на МВР - Ямбол, съвместно с окръжната прокуратура.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от апелативната прокуратура в Бургас и Върховната касационна прокуратура. Не се изключва и вариантът разследването да бъде поето от Специализираната прокуратура, ако се съберат достатъчно данни за действаща организирана престъпна група.