Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Христо Иванов и Димитър Ламбовски 
Кадър: Фейсбук
Христо Иванов и Димитър Ламбовски Кадър: Фейсбук

Видеото, в което бившият царски депутат Димитър Ламбовски казва на лидера на "Да, България" и "Демократична България" Христо Иванов, че "тоя се е обадил на Маджо" освен бурно вълнение във фейсбук и другите медии предизвика не само въпроса кой е "тоя", но и много други въпроси. Сред които и дали кръгът "Олимп" и СИК не се завръщат в политиката. Каква е връзката? 

Димитър Ламбовски е бивш депутат от НДСВ – водач на листата в Стара Загора 2001 г. Собственик на най-голямото частно гробище в Бояна.

Още от 90-те години на миналия век името му се свързва с могъщата някога силова групировка СИК.

До 1999 г. той е в управата на купената от Младен Михалев-Маджо и компания Първа източна международна банка заедно с тогавашния акционер в Интергруп и СИК Венцеслав Стефанов. Димитър Ламбовски е и в ръководството на футболен клуб „Славия“, където акционер е небезизвестният Младен Михалев - Маджо.

Ламбовски е прокурист на фирма „Интергруп – България“ заедно със Стефан Николов. В „Интергруп – България“ и „Интергруп енд партнерс“ бяха съдружници Маджо, Красимир Маринов-Големия Маргин, Румен Николов-Пашата и всички останали членове на силовата застрахователна компания. („24 часа“, 12.08.2015)

Димитър Ламбовски
Димитър Ламбовски

За "тоя" Ламбовски казва пред бТВ днес: "Имаме много случаи на открадване на бизнеси, на злоупотреба с обществен ресурс. В тази връзка съм говорил преди 2 седмици и повече с г-н Христо Иванов, за да се хвърли светлина по случай, по който в момента тече разследване в 3 юрисдикции – става дума за високопоставен български политик, който доскоро е бил на най-високо ниво в държавната администрация“, обясни бившият депутат."

Той отказа да каже името на политика, но призна, че това е „тоя“, който се е обадил на Маджо. За самото обаждане разбрал от неназовано „трето лице“.

В същото предаване Христо Иванов казва, че не познава Ламбовски: "„Не ми беше реакцията на името на Маджо, а на това, че започва да говори за това как си е спрял телефона и не си вдига телефона. Не го познавам, не знам каква му е мотивацията, не знам какво го води, но знам, че е човек, който изнесе много фактология по изключително важен казус (като свидетел Ламбовски разказа подробности около казуса „Осемте джуджета“, разследван от Антикорупционния фонд – б.р.). 

После Христо Иванов споменава, че в първия му разговор с Ламбовски е станало въпрос за Стоян Мавродиев, бившият шеф на КФН и ББР, но той не знае дали разговорът с Маджо е свързан с това лице.

Сюжетът с разговора за Маджо води до спомени за минали събития, в които може да се проследи връзката на СИК с тогавашното СДС на Иван Костов.

През септември 1996 г. в ресторант "Олимп" неговият собственик Славчо Христов, който е много близък на Иван Костов организира среща за фондонабиране за кампанията на Петър Стоянов за президент. Тогава "Капитал" на Иво Прокопиев, днес много близък на Христо Иванов, излиза с репортаж "Новото лице на СДС пъпчаса от мутри". В текста се изреждат бизнесмени от синия и червения спектър, които са присъствали. "Шокиращо подейства на физиономистите появата на Красимир Маринов - Маргин, едно от лицата на СИК", пише репортерът.

Казват, че самият Петър Стоянов бил много изненадан от част от присъстващите.

"Капитал" пише още: "Поканихме хора, които познаваме, които мислеха, че могат да поемат публично отговорността да се появят на такова място", отпочна обясненията около организацията на вечерята лидерът на СДС Иван Костов. Той обясни, че това не е било събиране на съмишленици, а подходът на включване в гост-листа е бил много либерален. "Инициативите за поканите дойдоха от много места", коментира синият политик. Присъствието на Маргина Иван Костов не отчете като нередно и каза, че по-опасно щяло да бъде, ако в "Олимп" бяха гостували Маджо и Пашата. В същия контекст източник от ръководството на СДС съобщи, че според тяхна информация "СИК са се разцепили на червен СИК и син СИК". Костов сподели, че и двете му коли са застраховани в СИК - "Животът е по-силен от скрупулите, особено когато се отнася за коли", беше категоричен шефът на СДС. Два дни след това на пресконференция изпълнителният директор на СИК Димитър Попов гръмко обяви, че имуществото на СДС е застраховано при тях. След това разказа на журналистите, че лично Иван Костов е ходил да преговаря с него, за да му направят отстъпка."

Славчо Христов и кръгът "Олимп" бяха спрягани за близки до бившия премиер Иван Костов
Славчо Христов и кръгът "Олимп" бяха спрягани за близки до бившия премиер Иван Костов
Славчо Христов има зашеметяващи бизнес успехи по времето на Иван Костов. Той обаче е и здраво свързан със СИК. В течение на две години е вицепрезидент на футболен клуб „Славия“, чийто собственик в сянка е Младин Михалев-Маджо. Смята се, че оттогава Славчо Христов е добър приятел с Милчо Бонев (известен повече като бай Миле), президент на „Славия“ и съдружник в бившата застрахователна компания СИК, както и в икономическата ѝ структура „Интергруп“. Същият е разстрелян в ресторант-градината на „Славия“ на 30 юли 2004 г., заедно с бодигардовете си. Славчо Хрисов е смятан и за близък с братята Маргини, също от СИК.

Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров публикува днес един много любопитен документ. "А ето и документ от архива на СДС, от който се виждат част от дарителите на Съюза по времето, когато Костов беше лидер на СДС и премиер. Маргина фигурира заедно със Славчо Христов от "Олимп" /апропо, двамата бяха много яко бизнес свързани тогава/. Днес сикаджии са готови да даряват за Христо Бойкикев, протежето на Костов и създадените от него олигарси."

И още: "Преди 3 седмици Бойкикев директно се предложи - себе си и "Да(й), България" - на хората с пари. Защо се учудваме, че твори задкулисие с Маджо и обвиняеми олигарси тогава? Това е най-естественото нещо. Те имат парите, но имат и проблеми с правосъдието. Христо Иванов има партията, която глупави хора се готвят да вкарат в парламента. Чаткате ли? Като д.пе и гащи са, едните правят пачки, а на другите им изчезват проблемите с Гешев. Просто е!"

Тодоров цитира откъс от интервюто пред в. Капитал:
"Трябва да свикнем, че когато подкрепяш или очакваш представителство, това означава да участваш. Да участваш с идеи, да участваш с гласуване, да участваш експертно и да подкрепиш финансово. Това е законно и здравословно. Ние сме политическа формация, която съществува само благодарение на дарения. Всичко, което успяваме да направим е на база на доброволен труд и дарения. Спазваме закона желязно, защото нали не си представяте, че ние бихме рискували Гешев да има за какво да ни хване. И е тъжно, когато след края на тази седмица и всичко това, което се случи и след като нашите видеа ангажираха милиони хора, знаете ли какви са постъпленията в нашите сметки? 5000 лева от трима души общо. А знаете ли колко струва акцията в Росенец? Това върви с разходи. Около 1500 лева. Само че ние трябва да се явим и на избори и това струва пари. Искам абсолютно откровено и честно да кажа: "Ако искате политическо представителство", особено на бизнеса, сега е моментът да се ангажирате политически. Сега е моментът да си говорим за програма конкретно. Какво очаквате, какво е смислено да направим? Как и с какви експерти и хора да направим електронното управление, да прилагаме секторни иновационни стратегии, да пишем закони, защото виждате, че парламентът е абсолютно изпразнен от каквато и да било експертност и с какви пари ще се явим заедно на избори? С какви пари заедно ще направим тази кампания и ще се явим на избори?"
       И на протеста на Орлов мост, по думите на самия Христо Иванов, се появява Димитър Ламбовски да се запознае с него. 

Дали пък СИК не прави услуга на Васил Божков? Божков е подозиран в тесни връзки с групировката СИК отдавна. Смятан е за съсобственик в застрахователната компания „Бул инс“, въпреки че номиналните собственици са офшорни компании и връзката е недоказуема. „Бул инс“ поглъща „застрахователните“ структури на СИК, след като те не получават лиценз през 1998 г. В писанията си от Дубай във фейсбук неотдавна Божков призна, че е имал застрахователна компания.

Името на Божков се споменава в изтеклата чрез Уикилийкс кореспонденция на посолството на САЩ в България. Заедно с Тодор Батков, Гриша Ганчев и братята Красимир и Николай Маринови – Маргините, Божков е даден като пример „за някои от най-известните връзки“ на българския бизнес с организираната престъпност.

Пак според изтекла през Уикилийкс информация, през 2009 г. временно изпълняващият длъжността посланик на САЩ в България Джон Ордуик в дипломатическа грама определя Божков като „най-печално известния гангстер“ и констатира, че Божков все още е активен „в прането на пари, в приватизационните измами, в заплахите, в изнудването, в рекета и в незаконната търговия с антики“.

За връзките между СИК и Божков се носят много слухове. Говори се например, че по времето, когато СИК и ВИС остават без лицензи, на среща в "Електра палас" в Солун те предлагат на Божков да се обединят, да ползват структурите си в страната и да създадат партия. Твърди се, че тогава Божков им отказал - казал, че ще му е по-евтино да си купува депутати.

Дали пък сега не е дошло времето?

Има и още една връзка на настоящата ситуация в държавата със СИК - Венцеслав Стефанов - президент на футболния клуб "Славия", чийто собственик е Младен Михалев - Маджо. През 1994 г. Стефанов, Маджо и Румен Николов-Пашата регистрират Interpetrolium and Partners, икономическата структура на СИК и най-големият търговец на горива в България. Стефанов влиза в ръководството на "Славия" на следващата година.

Венцеслав Стефанов
Венцеслав Стефанов

Каква е връзката му с протестите? На 25.09. 2019 г. Венцеслав Стефанов признава пред бТВ, че той е запознал резидента на КГБ в България по соцвреме Леонид Решетников с Корнелия Нинова. Решетников съответно става поръчител на кандидатурата на Румен Радев за президент. 

За първи път информация за това посредничество излезе от шефа на русофилите Николай Малинов, сега обвиняем за шпионаж в полза на Русия - той каза, че Стефанов му е искал телефонния номер на Решетников.

Генерал Решетников не е предлагал Румен Радев за президент. Решетников беше информиран тук на срещата с Корнелия, че те са се спрели на генерал Радев от Корнелия Нинова и той каза следното: „За мен той е достоен човек, завършил е две академии в Съединените щати. Истински генерал, генерал от авиацията – би могъл да бъде достоен президент”, каза Стефанов. 

Сега Румен Радев е изцяло в подкрепа на протеста и с вдигнат ротфронтовски юмрук призовава за бунтове срещу правителството и главния прокурор.